De Business

Punem punctul pe știi

Doborita de prejudecati

Subtitlu

duminică, 23 octombrie 2011, 18:38
6 MIN
 Doborita de prejudecati

Conform studiilor epidemiologice derulate in Romania, 5% din populatia tarii noastre este purtatoare de hepatita virus C. Multi dintre cei care se regasesc in aceasta situatie trebuie sa faca fata la doua probleme: au de infruntat boala, pentru ca apoi sa se loveasca teama si lipsa de informare a persoanelor care-i inconjoara, a colegilor, rudelor sau a sefilor. O femeie in virsta de 49 de ani a acceptat sa povesteasca cit de greu i-a fost din momentul in care a aflat ca este bolnava si cit de anevoios a fost drumul pe care l-a parcurs pina a reusit sa se echilibreze. Cel mai mare obstacol pe care l-a avut de infruntat, spune ea acum, a fost la locul de munca. Dupa cum declara, din cauza tensiunii create odata ce s-a aflat la serviciu de boala ei, a ajuns in punctul in care a cedat si a cerut sa se pensioneze pe caz de boala. Acum, dupa un an de zile, cind priveste lucrurile la rece, isi da seama ca gestul ei nu a fost unul voit, ci unul la care a ajuns in urma presiunilor.

Punctul de cotitura

Cu Violeta Chitoroaga am stat de vorba pe o banca in fata Palatului Culturii. A fost timp de doi ani si patru luni angajata Carrefour Felicia. Ii placea ceea ce facea si spune ca postul de lucrator comercial la raionul de textile i se potrivea ca o manusa. „Eram mica si grasa, dar ma bagam peste tot. Imi placea ceea ce faceam si sa vad toate hainele aranjate si aliniate. Am fost desemnata si angajatul lunii, de doua ori chiar. Am dat bacalaureatul si l-am luat in 2009 de dragul postului. Am zis ca, daca se fac restructurari, sa nu fiu data afara ca nu am scoala", povesteste doamna Violeta, afisind un optimism debordant. In data de 17 martie 2009, in urma unui set complet de analize, a fost depistata cu hepatita C. Acela a fost momentul in care tensiunile, reprosurile si presiunile sa-si dea demisia au devenit o obisnuinta pentru fiecare zi de munca, isi aminteste femeia. „Cum era normal, am instiintat-o pe Elena Goanta (sefa raionului textile la vremea respectiva, n.r.) de boala pe care o am, pentru ca nu mai aveam voie sa depun efort. A facut consiliu cu celelalte colege de raion si a anuntat pe toata lumea de boala mea. Le-a spus sa-si faca analizele sa nu cumva sa fi mincat cu mine sau cine stie, si sa nu-i fi imbolnavit. Imi spunea mereu sa plec, ca sint bolnava", spune femeia cu ochii in pamint, de parca avea o greutate deasupra capului. A incercat sa-si faca treaba mai departe dar „privirile colegelor si marginalizarea lor", au facut-o sa clacheze psihic. „Plingeam zilnic.

Colegele se fereau sa mai treaca pe linga mine. Daca mai stateam acolo ajungeam la Spitalul 9. Goanta imi spunea mereu sa plec, ca nu vrea sa faca puscarie din cauza mea. Ca nu vrea sa-i aduca cineva mincare in caserola la puscarie. Iar pe linga asta, expresii de genul «incapabila», «proasta», «nu esti buna de nimic» erau la ordinea zilei. Ea avea facultate si eu nu. Cit a fost domnul Florin Stanciu manager acolo nu a fost problema. Imi spunea mereu sa nu o mai iau in seama. Dupa ce a plecat el, situatia a devenit insuportabila", descrie drama vietii sale doamna Violeta. Nu a mai rezistat mult, iar in data de 23 februarie 2010 a solicitat sa fie pensionata pe caz de boala. Acum are o pensie de 350 de lei si mai munceste cu ziua. „Am voie sa muncesc patru ore pe zi si mai fac menajul pe la oameni. Eu am vrut sa muncesc, dar am fost discriminata si constrinsa sa plec. Daca erau oameni, se gasea de munca si pentru mine acolo. Dar sint mai rai decit ciinii",  mentioneaza ieseanca.

Ce spun colegele

Povestea doamnei Violeta este confirmata si de alte doua foste salariate. Alina Hadambu si Georgiana Broscoveanu spun ca au fost instiintate de boala Violetei Chitoroaga. „Pe raionul textile erau doua sefe: Roxana Nita si Elena Goanta. La sfirsitul turei, chiar daca noi o aveam sefa de raion pe Nita, Goanta a facut sedinta cu noi si ne-a spus sa ne facem analizele ca doamna Violeta a fost depistata cu hepatita C", a explicat Georgiana Broscoveanu. Acelasi lucru il sustine si Alina. „Din Carrefour nu se da afara. Te fac ei sa pleci si daca ai plecat inseamna ca esti labila psihic, nebuna, nu-si faci treaba bine, imbolnavesti colegii, ii impiedici sa-ti faci treaba, tii echipa in loc. In cazul doamnei Citoroaca a fost vorba de discriminare. Ni s-a spus sa ne facem analizele ca-i bolnava si sa nu ne imbolnavim si noi", a mentionat Alina Hadambu.

„Ziarul de Iasi" a luat legatura cu directorul Carrefour Felicia Iasi, dar acesta a refuzat sa ofere vreun comentariu cu privire la situatie. Nici Elena Goanta sau Roxana Nita nu au dorit sa ofere vreun punct de vedere pe aceasta tema. Reporterii au trimis o solicitare in scris si la Carrefour Romania, dar oficialii companiei nu au oferit nici un raspuns. Iar Corina Susnea, reprezentant al departamentului mass-media Carrefour Romania nu a mai raspuns repetatelor apeluri telefonice dupa ce reporterii au instiintat-o de caz.

Ce spun medicii

Temerile colegilor din punct de vedere uman par intemeiate, insa din punct de vedere medical sint nefondate. Medicii afirma ca virusul nu este unul periculos pentru cei din jur si nu se poate transmite decit prin singe si rar prin contact sexual si acela neprotejat. Mai mult decit atit, specialistii in domeniu sustin ca sint foarte putine domeniile in care o persoana cu virusul hepatitei C nu are voie sa munceasca. „Se poate lucra in mai orice domeniu, mai putin in stomatologie sau medicina chirurgicala, dar nici acolo nu as putea spune ca este interzis pentru ca exista foarte multe norme de protectie. Dar in domeniul alimentar sau textil in nici un caz nu se pune problema sa nu poti munci.

Cazul mentionat de dumneavoastra este o incalcare flagranta a drepturilor omului si este clar un abuz", a mentionat dr. Vasile Cepoi, seful Directiei de Sanatate Publica. Medicii ieseni sustin ca boala se poate transmite doar daca un bolnav si un om sanatos vor sa se faca „frati de singe". „Boala se ia numai prin singe si foarte rar prin contact sexual. Tu, ca purtator de virus, te tai si altul vine si el si se taie si fac o fratie. Asa se poate transmite boala. Nu prin urina, nu prin scaun, nu prin saliva sau aer. Daca s-ar transmite asa de usor, cu totii am fi bolnavi de hepatita C", a adaugat dr. Mihnea Hurmuzache, directorul Clinicii de Anestezie si Terapie Intensiva din cadrul Spitalului de Boli Infectioase.

„Lipsa de compasiune"

Psihologul Gabriel Crumpei sustine ca reactiile de respingere ale oamenilor sint nejustificate si reprezinta rezultatul unei proaste informari. „Cineva care descopera ca este bolnav poate ajunge in depresie numai la aflarea acestei vesti. Daca mai apare si discriminarea, hopul este mult mai greu de trecut. Plus ca hepatita nu se transmite asa de usor. Se mai pune la socoteala si cantitatea de virusi. Cazul dumneavoatra arata in primul rind o lipsa de informare, egoism si lipsa de compasiune din partea celorlalti. Este o situatie dificila construita in mod gratuit si nejustificata", a punctat medicul primar psihiatru, Gabriel Crumpei, doctor in psihologie.

La nivelul judetului Iasi, aproximativ 400 de ieseni se afla pe listele de asteptare pentru a beneficia de tratament impotriva hepatitei virale B si C. Tratamentul unui bolnav de hepatita ajunge in medie, anual, la 72.000 de lei. „La ora actuala avem 250 de cazuri care sint in tratament, din care 100 sint cu hepatita C. Bolnavii de hepaptita au voie sa munceasca in orice domeniu mai putin intr-un bordel. Ar trebui sa mai si muncim, nu sa ne pensionam imediat pe caz de boala", a fost transant dr. Iulian Serban, seful Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Iasi.

Comentarii