De Business

Punem punctul pe știi

Falimentul societatii Nicolina se discuta joi

luni, 11 aprilie 2011, 19:21
3 MIN
 Falimentul societatii Nicolina se discuta joi

 Soarta societatii Nicolina SA a ajuns la mina judecatorilor. Peste citeva zile, instanta trebuie sa dea un raspuns la cererea administratorilor societatii, prin care acestia din urma cer intrarea in faliment a firmei. “Cererea prin care se cere intrarea in faliment a societatii se va judeca in termenul de pe 14 aprilie”, au precizat grefierii Tribunalului Sindic.

Acest lucru inseamna ca toate terenurile si fierul vechi care a mai ramas in societate vor fi scoase la vinzare, iar banii impartiti creditorilor. “Daca instanta se va hotari ca societatea sa intre in aceasta procedura, va fi convocata Adunarea Creditorilor, care vor hotari o evaluare a bunurilor si apoi planul de vinzare al acestora”, a detaliat Corneliu Mititelu, reprezentantul administratorului judiciar de la Nicolina SA.

El a cerut falimentul unitatii avind la baza votul negativ al creditorilor in ceea ce priveste planul de reorganizare al societatii din sedinta Adunarii Creditorilor din ianuarie. “Luind in considerare faptul ca planul de reorganizare propus de societatea debitoare nu a fost acceptat in cadrul sedintei Adunarii Creditorilor din data de 14 aprilie, administratorul a solicitat deschiderea procedurii de faliment a debitorului Nicolina SA”, se arata intr-un raport depus la instanta de catre Mititelu.

Acesta a mai adaugat ca ii pare rau pentru situatia societatii. “Cred ca nu este un iesean caruia sa nu-i para rau ca aceasta societate intra in faliment. Totusi, in ultimii sase ani aici nu s-a produs nimic, iar in acest timp, daca exista intentia de a o pune pe picioare, se putea face”, a mai spus Mititelu.

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) se opune lichidarii societatii iesene. “In privinta raportului depus de administratorul judiciar prin care se solicita deschiderea procedurii de faliment a debitorului Nicolina SA va comunicam votul negativ fata de aceasta masura. Avind in vedere ca orice incercare a SC Nicolina SA de a-si organiza activitatea si de a-si achita obligatiile in mod voluntar trebuie fructificata, scopul procedurii fiind acoperirea creantelor si nicidecum dizolvarea societatii”, se arata intr-un document inaintat de catre reprezentantii AVAS la dosarul cauzei.

In schimb, instanta a respins cererile creditorilor care au formulat contestatie impotriva Adunarii Creditorilor din luna ianuarie, printre acestia aflindu-se si Fiscul, reprezentant al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF). Pe data de 18 ianuarie, juristii Fiscului au solicitat anularea procesului-verbal al Adunarii si recalcularea procentajului celor care au votat in favoarea sau contra programului de reorganizare propus de debitor si l-au contestat totodata pe Corneliu Mititelu.

“Consideram ca administratorul judiciar si-a depasit atributiile prevazute de lege si a recalificat excesiv votul creditorului bugetar – majoritar in categoria de creante si nu in functie de interesul creditorului de a-si asigura garantia asupra celor solicitate si nici raportat la interesul debitorului de a-si reorganiza activitatea. Apreciem ca rolul administratorului judiciar ar trebui sa fie neutru si sa protejeze atit interesele creditorilor cit si ale debitorului”, se arata in contestatia formulata de juristii Directiei Generale a Finantelor Publice a Judetului (DGJPJ) Iasi, depusa laTribunalul Sindic.

Comentarii