De Business

Punem punctul pe știi

Firmele din Iasi datoreaza la stat 470 milioane de euro

joi, 13 august 2009, 18:50
2 MIN
 Firmele din Iasi datoreaza la stat 470 milioane de euro

Aproximativ o treime din datoriile totale ale firmelor iesene la stat sint constituite in acest an. Conform evidentelor Directiei Generale a Finantelor Publice Judetene (DGFPJ), creantele societatilor comerciale din judet, care nu au mai achitat bani la buget in primele sapte luni ale anului in curs, se ridica la 725 milioane lei (172,6 milioane euro).

Fata de sfirsitul anului trecut, cind datoriile agentilor economici din Iasi se situau la valoarea de 1,24 miliarde lei, acestea au ajuns la finele lunii iulie la 1,96 miliarde lei (468,8 milioane euro), ceea ce inseamna mai mult cu circa 60 de procente. In conditiile actuale, restantele de plata la stat ale companiilor din judet sint mai mari de trei ori fata de bugetul local al muncipiului Iasi.

"Atit timp cit Ministerul Finantelor nu sprijina dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii si functioneaza ca un jandarm, introducind acel impozit forfetar, cum sa vrei sa investesti in Romania? Nu vedeti ca mii de firme din judet si-au suspendat activitatea? S-a ajuns aici de nevoie. Daca incasarile abia acopera plata salariilor si a citorva furnizori, de unde sa mai dea cote fixe si la stat? Cind esti calic, cirpesti si tu doar ce poti si se fac alte liste de prioritati", a comentat Neculai Vitelaru, presedintele Patronatului pentru IMM Iasi.

Acesta a adaugat ca sistemul aplicat de bancile comerciale in ceea ce priveste esalonarea ratelor ar trebui pus in practica si de stat. "Ministerul Finantelor ar trebui sa inteleaga ca mediul de afaceri este un partener caruia, in momente dificile, ar fi indicat sa i se aplice un tratament ingaduitor, nu sa i se dea in cap. Numai ca mentalitatea functionarului public este sa il hartuiasca, nu sa il ajute pe agentul economic. De aceea, multi dintre intreprinzatori nici nu mai stiu pe unde sa scoata mineca", a apreciat Vitelaru.

Potrivit datelor centralizate de DGFPJ, cele mai mari datorii sint inregistrate la bugetul de stat (1,04 miliarde lei), urmat in ordine de bugetul asigurarilor sociale (664 milioane lei), bugetul de sanatate (189 milioane lei) si bugetul de somaj (68 milioane lei).

Din totalul creantelor raportate in Iasi, jumatate din suma ar putea fi recuperata numai prin executari silite, adica licitatii unde, pina in prezent, nu s-au inghesuit cumparatorii. "Restul reprezinta arierate «in asteptare» deoarece societatile in cauza se afla in insolventa sau lichidare, fiind sub administrare judiciara sau se afla sub incidenta unor legi speciale sau chiar nu au bunuri urmaribile", a specificat Maria Taran, purtatorul de cuvint al DGFPJ.

Pe lista primilor zece mari datornici din judet se afla Fortus, SC Constructii Feroviare Moldova, Regia Autonoma de Transport Public, Ubemar, Terom, Moldomobila, Coseli Prod si Lactis. Acestea totalizeaza restante ce acopera in jur de o treime din totalul arieratelor inregistrate la nivelul judetului nostru.

Comentarii