De Business

Punem punctul pe știi

Firmele iesene fac doar figuratie la bursa

marți, 28 decembrie 2004, 00:00
3 MIN
 Firmele iesene fac doar figuratie la bursa

Cu citeva exceptii, firmele iesene inscrise la Bursa de Valori Bucuresti au avut o evolutie „cuminte”, fara salturi spectaculoase. Exceptiile au fost Antibiotice, Siretul Pascani, Ceramica, Tehnoton si Unirea. Chiar si in cazul acestora, pretul actiunilor nu a cunoscut salturi spectaculoase. Vedeta anul trecut, vedeta si in acest an, societatea Antibiotice a reusit sa capteze interesul bursierilor. Cotatia unei actiuni in decursul anului a variat intre 2.250 si 5.450 de lei. La ultima tranzactionare din acest an, pe 24 decembrie, pretul de inchidere a fost de 4.900 de lei pe actiune. „Atractia firmei a constituit-o decizia Adunarii Generale a Actionarilor din luna mai care a decis transformarea dividendelor aferente anului 2003 in actiuni si majorarea de capital. Astfel, pentru fiecare 13 actiuni s-a mai dat una. Acest lucru s-a simtit pe piata bursiera in tranzactiile care au urmat. Societatea a fost si este pe un trend ascendent din acest punct de vedere”, ne-a declarat Ciprian Tumurug, broker la societatea TGH Investment.
Tariceanu actionar la Siretul
Siretul Pascani a inceput anul cam greu din punctul de vedere al brokerilor. Dupa o perioada in care pretul actiunilor nu a variat prea mult si in care nu s-au inregistrat tranzactii ale pachetelor mai mari de actiuni, a venit AGA din 26 aprilie la care s-a hotarit majorarea capitalului social al firmei cu 37 de miliarde de lei si splitarea valorii unei actiuni. „La data respectiva, valoarea unei actiuni la Siretul Pascani era de 11.800 de lei. Pe graficul BVB se poate observa o scadere brusca a acestei valori pina la 1.400 de lei. Acest lucru se explica prin splitarea actiunilor, pentru fiecare actiune detinuta anterior s-au acordat patru actiuni. In tranzactiile care au urmat pretul a crescut constant. Valoarea de la sfirsitul anului, de 1.600 de lei pe actiune, inseamna de fapt 1.600 inmultit cu 4 pentru a afla valoarea dinainte de splitare”, ne-a explicat Ciprian Tumurug. Acesta a adaugat ca majorarea capitalului unei societati urmata de splitarea actiunilor reprezinta o modalitate de atragere de capital prin cresterea numarul actiunilor tranzactionate la BVB. Este de asteptat ca inceputul anului 2005 sa coincida cu o crestere a cotatiilor, unul din actionarii firmei iesene fiind premierul desemnat al Romaniei, Calin Popescu Tariceanu.
Actiunile Ceramica au crescut spectaculos
Daca anul trecut pretul maxim al unei actiuni la societatea Ceramica se oprea la valoarea de 11.500 de lei, anul acesta virful a ajuns la 54.000 de lei pe actiune. Lucru care se explica prin interesul manifestat de unii investitori de a aduna de pe piata actiunile detinute de micii actionari de la firma ieseana. Volumul mare al tranzactiilor s-a inregistrat in luna noiembrie, odata cu cresterea valorii actiunilor de la 31.000 de lei la 52.000 de lei, anul incheindu-se in „forta” pentru Ceramica. Cei care au vindut in luna octombrie actiunile detinute la Tehnoton au avut numai de cistigat. Pretul acestora a ajuns in luna respectiva la maximul din 2004, adica la 3.100 de lei. Dupa octombrie, valoarea actiunilor a inceput sa scada constant pentru ca la sfirsitul anului sa ajunga la 2.200 de lei.
Miscari importante la Unirea
Zbuciumata a fost activitatea firmei Unirea. In prima jumatatea a anului, desi pretul unei actiuni era sub 1.500 de lei, firma a inregistrat foarte des tranzactii a unor pachete de peste 100.000 de actiuni. „La sfirsitul verii a inceput o perioada de «acalmie», odata cu cresterea constanta a valorii actiunilor. Era de asteptat ca sfirsitul anului sa gaseasca cotatia la peste 3.000 de lei pe actiune. S-a ajuns la 2.900 de lei, dupa care pretul a scazut la 2.700 de lei”, a explicat Marius Lazar, broker la TGH Investment. (V. MIRON)

Comentarii