De Business

Punem punctul pe știi

Controale dirijate ale Fiscului

Subtitlu

luni, 08 iunie 2009, 17:37
3 MIN
 Controale dirijate ale Fiscului

Fiscul, care sanctioneaza firmele pentru nereguli in contabilitate, este tras de urechi din cauza ca inregistreaza eronat propriile date financiare. Potrivit unui raport al Camerei de Conturi Iasi, Directia Generala a Finantelor Publice Judetene (DGFPJ) Iasi – responsabila pentru evidentierea in mod corect a veniturilor la bugetul statului, intimpina probleme chiar la capitolul la care societatile private sint insa amendate pentru spete similare.

Conform documentului, finantistii au "scapat" din evidenta suma de aproximativ 105.000 lei care rezulta din deciziile de impunere emise de Directia Regionala Vamala, institutie aflata tot in subordinea DGFPJ.

"Nu au fost inregistrate in evidentele Administratiei Finantelor Publice a Municipiului Iasi (in fisa platitorului si in fisa contabila a contribuabilului) creante bugetare aferente deciziilor de impunere privind obligatiile suplimentare de plata la accize stabilite de organul de inspectie fiscala al Directiei Regionale pentru Accize si Operatiuni Vamale (DRAOV) Iasi. In plus, exista neconcordante intre datele din evidenta fiscala (fisa platitorului) si cele din evidenta contabila (fisa si balanta analitica a contribuabilului)", se precizeaza in raportul Camerei de Conturi care apreciaza ca, in acest fel, au fost incalcate normele metodologice privind organizarea si conducerea contabilitatii institutiilor publice. Aspectele negative semnalate la Fisc au fost insa remediate in timpul verificarilor.

Raspunderea, aruncata in curtea ANAF

Dupa cum se specifica in documentul elaborat de Camera de Conturi, Fiscul nu a urmarit eventualele diferente de plata a taxei pe valoare adaugata pentru o parte din societatile care mai aveau de achitat la stat accize conform deciziilor de impunere ale Directiei Vamale de la mijlocul anului trecut pina la inceputul acestui an.

"Nu exista o concordanta intre creantele bugetare inregistrate in evidenta contabila si cele din evidenta analitica pe platitor datorat de faptul ca, in cazul unor contribuabili, s-a mentinut in fisa platitorului ca suprasolviri contributii importante in timp ce unii dintre acesti contribuabili inregistrau creante fiscale neachitate la bugetul consolidat al statului, iar alti contribuabili nu au depus declaratii fiscale pentru sumele achitate", se explica in raport.

De cealalta parte, reprezentantii DGFPJ Iasi sustin ca vina apartine Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) intrucit programele informatice cu care opereaza inspectorii de la Finante nu inregistreaza datele in totalitate, pe anumite categorii.

"In linii mari, toate aspectele semnalate tin de sistemul informatic care a fost implementat la nivel national si nu a dus informatia in toate modulele. Nu sint prejudicii materiale, ci doar de ordin organizatoric. Nu e vorba de eludare, ci de un sistem informatic care nu a fost implementat pina la capat in toate structurile", a comentat Anton Dobos, directorul Fiscului iesean din perioada controlului facut de Camera de Conturi.

Raport negativ

Conform raportului intocmit de expertii Camerei de Conturi, o parte din controalele efectuate de Fisc la agentii economici din judet sint in afara tematicii dispuse de ANAF la nivel national. Din exces de zel sau nu, finantistii au verificat si firme care nu intrau la un anumit moment in domeniul de activitate propus de ANAF pentru a fi controlat.

"Nu au fost respectate procedurile legale instituite pentru emiterea avizelor de inspectie fiscala si comunicarea acestora agentilor economici in conditiile in care acestia nu au fost inclusi in programele de activitate avizate si aprobate de conducerea ANAF", se puncteaza in raport.

Pe intelesul tuturor aceasta inseamna ca o firma se putea trezi ca este controlata intr-o luna chiar si de doua ori la rind. Conform sursei citate, Fiscul iesean intimpina probleme si in ceea ce priveste evidentierea in contabilitate a sechestrelor aplicate in cursul procedurii de executare silita, o parte din bunurile retinute in favoarea statului nefiind transmise compartimentului de contabilitate a creantelor bugetare.

"Sint programe «capsulate» si nu putem sa le modificam. Mai multe nu pot sa spun pentru ca nu am materialele in fata. Eu nu pot sa fac declaratii fara avizul directorului. Asa impune procedura la noi", s-a aparat Dobos care, actualmente, este seful Trezoreriei din cadrul DGFPJ.

Comentarii