De Business

Punem punctul pe știi

Fiscul parca traieste in alta lume

Subtitlu

joi, 11 martie 2010, 19:47
4 MIN
 Fiscul parca traieste in alta lume

Agentii economici ieseni care s-au intilnit ieri cu reprezentantii Fiscului pentru a purta un dialog cu privire la problemele economice actuale au fost nevoiti sa asculte monologurile acestora.

Desi informatiile oferite de catre reprezentantii Directiei Generale a Finantelor Publice Judetene (DGFPJ) se regaseau in mare parte pe pliantele impartite in sala, timp de aproximativ o ora contribuabilii au fost nevoiti sa le si asculte.

Mai mult, desi criza le-a adus securea falimentului deasupra capului, cei aproximativ 100 de contribuabilii aflati in sala au fost rugati sa completeze un chestionar in care erau intrebati care este atitudinea inspectorilor fiscali in timpul controlului, ce ar schimba in Administrarea Fiscala, ce servicii apreciaza mai mult din cele oferite de personalul fiscal sau cind au avut ultima inspectie fiscala.

Abia la sfirsitul chestionarului angajatorii au putut sa-si treaca problemele cu care se confrunta si la care au nevoie urgent de o solutie.

"Bugetarii parca nu traiesc in Romania"

Sala Mare a Prefecturii a fost pe jumatate plina. Cei care au venit au avut parte in cele 50 de minute ale intilnirii doar de monologuri din partea reprezentantilor Fiscului despre ultimele modificarile legislative, evaziunea fiscala si consecintele acesteia.

Problemele si intrebarile angajatorilor la care doreau raspunsuri au sfirsit prin a fi trecute pe spatele unor chestionare date spre completare la inceputul intilnirii. "Mult zgomot pentru nimic", au fost primele cuvinte spuse de catre Petru Balteanu, seful Serviciul de Investigare a Fraudelor (SIF), cind sedinta s-a incheiat.

Unii dintre angajatori au plecat mai nedumeriti decit au venit. "Nu am inteles nimic. Toate chestiile astea ce le-au spus ei le puteam afla foarte usor si noi. Credeam ca vorbim de facilitati concrete. Ca ne vor amina 6 luni de la plata sau ceva de genul. Nu au luat nici o masura, iar noi nu avem comenzi, nu avem bani sa ne mai sustinem angajatii, nu avem de unde plati datoriile catre stat, dar penalitatile curg. Bugetarii parca nu traiesc in Romania. Spui ca sint izolati. Situatia este mult mai grava de cit o vad ei. Aplica o legislatie care nu e constructiva pentru noi. Ne-au dat praf in ochi", a fost pozitia Irinei Iosub, administratorul societatii ABC.

Elena Durbaca, reprezentanta societatii Debut SRL, sustine ca modificarile legislative constante produc pierderi societatii pe care o reprezinta. "Nu avem datorii catre stat si nici statul nu are datorii catre noi, dar faptul ca nu exista o stabilitate fiscala si ca legile se modifica de la o zi la alta ne seaca de timp, de bani, de resurse si de nervi. Nu ai timp sa te obisnuiesti cu o lege, ca o si schimba", a afirmat reprezentanta firmei Debut SRL, societate ce activeaza in domeniul confectiilor metalice si constructii metalice.

"Ne-au pus sa scriem pe spatele chestionarelor intrebarile"

Cu toate ca reprezentantii Fiscului incercau sa le explice angajatorilor avantajele aminarii de la plata a obligatiilor fiscale neachitate la timp, cei din sala avea o alta parere. "Nu ne ajuta cu nimic aminarea de la plata. Daca nu platim darile, platim evaluatori si fel de fel de alte documente solicitate de ei. Iar penalitatile tot curg, chiar daca sint de 0,05% in loc de 1%", a adaugat Iosub.

La iesirea din sala alti agenti economici discutau acelasi aspect. "Schimba legile si taxele cum vor ei. Nu te poti baza pe cash flow, nu iti poti face un plan de afaceri pe un an. Nu poti face nimic. Nu stii ce taxe si impozite le mai rasare sa ne mai bage", sustineau angajatorii. "Ma asteptam la un dialog. Asteptam sa discutam probleme concrete. Ne-au inchis gura cind ne-au pus sa scriem pe spatele chestionarelor intrebarile la care vrem raspuns", a sustinut un angajator care a refuzat sa-si spuna numele si firma pe care o reprezinta.

De cealalta parte, reprezentantii DGFPJ Iasi sustin ca primul pas spre rezolvarea problemelor facut prin aceasta intrunire. "Incercam sa ne sprijinim reciproc. Vom analiza amanuntit problemele sesizate de dumneavoastra si pe baza acestora vom face peste doua saptamini seminarii. Sa nu uitam totusi ca atributiile noastre sint de colectare a taxelor. Daca nu va ajutam in cresterea profitului si a cifrei de afaceri, nu vom reusi ca banii sa se intoarca in infrastructura si unde mai este nevoie", a punctat Sorina Marin, director coordonator DGFPJ Iasi.

––– 

 Apa batuta in piua si la Comisia de Dialog Social

Aceeasi problema s-a adus in discutie si in urma cu doua zile cind reprezentantii patronatelor iesene au avut o intilnire cu reprezentantii sindicatelor, deconcentratelor si ai Prefecturii.

In timp ce Viorel Ungureanu, director adjunct al DGFPJ Iasi, prezenta cele mai importante masuri fiscale luate de Guvern adica neimpozitarea profitului reinvestit in utilaje dar si aminarea de la plata a obligatiilor fiscale, cei din sala aveau alte doleante.

"Pe noi ne intereseaza o reducere a fiscalitatii pe cheltuielile cu forta de munca, iar un alt aspect important este ca rambursarea TVA sa se produca la timp. Stim ca cele mai bune afaceri sint cele cu statul dar firmele care nu primesc rambursarile chiar si un an jumatate cam intra in faliment", a afirmat Doru Alexandrescu, presedintele Blocului National Sindical Iasi.

Comentarii