De Business

Punem punctul pe știi

Guvernul a adunat mai multe intirzieri in aplicarea masurilor de reforma

marți, 30 iunie 1998, 23:00
3 MIN
 Guvernul a adunat mai multe intirzieri in aplicarea masurilor de reforma

Premierul Radu Vasile si ministrii sai economici vor semna, joi, o declaratie prin care se angajeaza sa accelereze reforma. Aceasta initiativa este explicabila, atit timp cit o buna parte din termenele pe care guvernul si le-a fixat, la investire, nu au fost respectate.
Astfel, transformarea in Societati Nationale a regiilor Posta Romana si Radiocomunicatii, nu s-a finalizat pina la 30 iunie, asa cum figura in programul de guvernare. Subiectul s-a aflat de mai multe ori pe ordinea de zi a sedintelor de Guvern, ultima oara saptamina trecuta, fara insa a se lua vreo decizie. In plus, procesul de privatizare al Romtelecom este intirziat, ca urmare a prelungirii termenului de depunere a ofertelor.
Legea energiei, esentiala pentru viitorul societatilor ce ar urma sa se desprinda din RENEL si pentru crearea pietei autohtone a energiei, nu a fost promovata de catre Guvern in termenul stabilit (30 iunie).
Tot pina la 30 iunie, Guvernul trebuia sa finalizeze legea creditului ipotecar si sa o inainteze Parlamentului. Acest lucru nu s-a intimplat. Prin aceasta lege trebuie sa se asigure lansarea unui program national de constructie de locuinte, sa se infiinteze bancile de credit ipotecar si sa se creeze premisele aparitiei pietei ipotecilor si obligatiunilor ipotecare.
Guvernul se poate declara doar partial raspunzator pentru intirzierile in aplicarea unor masuri de reforma, atit timp cit o parte dintre actele normative importante se afla neadoptate, la Parlament. Astfel, din cele sapte proiecte de lege solicitate de guvern spre adoptare in actuala sesiune ordinara, doar unul a fost adoptat de ambele Camere. Este vorba despre Legea Agentiei nationale pentru formarea si ocuparea fortei de munca.
Legile privind finantele publice locale, regimul proprietatii publice, regimul concesiunilor, raspunderea ministeriala, cadastrul si organizarea teritoriului agricol se afla in diferite stadii de dezbatere. Data fiind perioada scurta a sesiunii extraordinare ( 6-9 iulie ) exista putine sanse ca aceste legi sa fie adoptate, in ambele Camere.
Legea privind restructurarea RENEL nu a fost votata de Parlament, desi guvernul o adoptase inca din 8 iunie. In aceste conditii, Executivul a retras proiectul de la Parlament, urmind a-l promova prin hotarire guvernamentala.
Radu Vasile are, insa, si alte motive pentru a le cere ministrilor sai economici o declaratie prin care sa-si asume accelerarea reformei. El doreste sa se asigure si de faptul ca ministrii sai vor actiona unitar, in perioada viitoare, cind vor trebui indeplinite niste obiective extrem de importante si de dificile: restructurarea RENEL, Romgaz, SNCFR precum si continuarea restructurarii in sectorul minier.
In acest context, disputa dintre ministrul Industriei si Comertului, Radu Berceanu si ministrul Privatizarii, Sorin Dimitriu, privind administrarea societatilor de stat, este de rau augur. O asemenea disputa, daca ar fi continuata, ar putea bloca deciziile menite sa faca sa functioneze societatile desprinse din marile regii.
Asumarea unei asemenea declaratii ar mai putea sa-i faca pe ministri sa inteleaga ca seful Guvernului este gata de a lua masuri extreme, in cazul neindeplinirii la termen a obiectivelor din program.
Ultimele evolutii din PNtCD au aratat clar ca primul ministru nu este sustinut decit de o parte din partidul sau. Pe de alta parte, Radu Vasile nu a fost niciodata prea incintat de a se afla, intr-un fel sau altul, sub tutela liderilor partidelor din coalitie, asa cum s-a intimplat cu predecesorul sau. Lipsit de sustinere ferma in propriul partid, Radu Vasile isi poate impune autoritatea doar uzind de dreptul cistigat la investire: acela de a lua, pe propria raspundere, masuri impotriva ministrilor care nu-si respecta angajamentele. (Indira Crasnea – Mediafax)

Comentarii