De Business

Punem punctul pe știi

Iesenii nu mai vor sa devina patroni

marți, 02 iunie 2009, 18:16
3 MIN
 Iesenii nu mai vor sa devina patroni

Iesenii incep sa isi piarda apetitul pentru afaceri noi. Potrivit evidentelor detinute de Oficiul Registrului Comertului (ORC), numarul intreprinzatorilor din judet care au facut demersurile pentru un business nou a scazut cu 37% in aprilie fata de luna anterioara a acestui an, ajungind in total la aproximativ 390 de comercianti. Raportat la perioada similara din anul precedent, diferenta intre societatile inmatriculate in aprilie 2009 fata de aprilie 2008 este de 30 de procente in minus, conform datelor ORC.

"In primul rind, de vina este fiscalitatea impusa pentru ca, din momentul in care infiintezi o firma si pina o pui pe picioare, tot trebuie sa platesti acel impozit forfetar, fie ca afacerea merge sau nu. Apoi, starea generala de nesiguranta sociala, data de conditiile de criza, cind consumul nu merge, nu sint bani si nu se dau credite decit cu anumite restrictii si conditii de prudentialitate maxima, ii face pe doritori sa nu se avinte prea tare. Te costa fie ca deschizi o firma, fie ca o inchizi pentru ca nu merge. Si-atunci, mai merita oare?", se intreaba Vasile Cocris, profesor la Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor in cadrul Universitatii "Al.I. Cuza" Iasi.

Potrivit ORC, peste 42% din noii comercianti functioneaza ca persoane fizice autorizate, 37% ca societati cu raspundere limitata, restul fiind intreprinderi familiale si intreprinderi individuale. Majoritatea celor care au pornit o afacere pe cont propriu au ales domenii de activitate precum comertul cu amanuntul si cu ridicata sau sectorul constructiilor. "Acestea au mers bine inainte si se agata de ele si in prezent. In general, se fac lucrari marunte, de tipul schimbarii unui acoperis sau a unei timplarii la o casa, care insa nu au o foarte mare relevanta in economia generala. De fapt, este vorba de o economie de avarie care functioneaza la relanti", a comentat Cocris.

Numarul intreprinzatorilor privati care au pornit la drum cu un nou business pare destul de mic in comparatie cu numarul firmelor declarate inactive. Potrivit ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Admninistrare Fiscala (ANAF) care a intrat in vigoare ieri, peste 6.800 de societati din judet si-au pierdut calitatea de agenti economici.

Dupa cum sustin reprezentantii Directiei Generale a Finantelor Publice Judetene (DGFPJ) Iasi, firmele au fost declarate inactive deoarece nu au depus de doua ori la rind declaratiile fiscale, nu au fost gasite la sediul declarat in urma efectuarii a trei controale sau nu au pus la dispozitia inspectorilor fiscali documentele solicitate in timpul verificarilor.

"In conformitate cu prevederile Codului Fiscal, inscrierea unui contribuabil in lista celor declarati inactivi prin ordin al presedintelui ANAF permite autoritatilor fiscale sa nu ia in considerare o tranzactie efectuata fie cu un contribuabil declarat inactiv, fie de catre un contribuabil declarat inactiv. De asemenea, pentru contribuabilii inscrisi in lista celor inactivi, va fi anulata din oficiu inregistrarea in scopuri de TVA", a specificat Maria Taran, purtatorul de cuvint al DGFPJ.

Oficialii ANAF au anuntat ca lista firmelor inactive va fi publicata pe site-ul institutiei, la sectiunea de informatii publice, pina la sfirsitul acestei saptamini.

Comentarii