De Business

Punem punctul pe știi

Iesenii si-au dat prima de Craciun pentru avansul la calculator

vineri, 09 ianuarie 2004, 00:00
3 MIN
 Iesenii si-au dat prima de Craciun pentru avansul la calculator

In loc sa-si umple masa de Sarbatori cu de toate, multi ieseni au preferat sa-si foloseasca prima de Craciun pentru achitarea avansului la un calculator. Desi un computer bun depaseste 30 milioane de lei, cumparatorii nu s-au lasat deloc asteptati. In „luna cadourilor”, vinzarile au fost cel putin duble fata de o luna obisnuita. Fiind oras universitar, Iasul este una din pietele cele mai puternice din tara, depasind chiar si Bucurestiul, raportat la numarul de locuitori. Cu toate acestea, doar unul din 15 ieseni are acasa un calculator. Cum un computer trebuie inlocuit la patru, cel mult cinci ani, din cauza uzurii morale, este de la sine inteles ca firmele care le comercializeaza sint mai mult decit optimiste in privinta evolutiei vinzarilor.
Decembrie a asigurat 20% din vinzarile anuale
Cristina Perhinschi, director marketing la „Quartz Matrix”, ne-a declarat ca „ultima luna din an a avut o pondere de 20% din totalul vinzarilor pe 2003”.
Pentru sfirsitul de an, firma a promovat mai agresiv gamele de produse pentru jocuri, care au avut foarte mare cautare in special in rindul adolescentilor. Ca noutate pe piata a fost lansarea unui pachet format din imprimanta Epson Stylus Photo si camera foto digitala Epson. Iesenii au preferat calculatoarele bazate pe procesoare puternice, de 2,6 GHZ, hard disck-uri mai rapide, pentru distractia personala (jocuri si muzica), iar pentru birou s-au cumparat bine cele ceva mai putin performante.
Unul din 15 ieseni are calculator
„UltraPRO” si-a deschis in iunie al doilea magazin in Pacurari, dupa cel din Fundatie, specializat numai in distributia catre firme. ” Daca vorbim de calculatoare, totul depinde de evolutia tehnicii. Cu cit apar mai multe noutati, cu atit se vind mai multe calculatoare. Din pacate, in 2003 s-a inregistrat o evolutie mai lenta a tehnicii. Speram ca 2004 sa fie ceva mai alert”, a declarat seful magazinului din Pacurari. Fata de o luna normala, vinzarile in decembrie au fost ceva mai mari decit media unei luni normale.
„In prezent, doar unul din 15 ieseni are calculator, situatie mult mai buna decit la nivel national. Pentru stimularea vinzarilor, am organizat o tombola care a avut drept premiu final un sistem complet in valoare de 70 milioane lei”, ne-a spus acesta. „Cadoul” cel mai costisitor achizitionat de aici a fost un portabil Pentium 4 de 3,06 MHz, la pretul de 83 milioane lei.
Tinerii prefera „scule” adevarate
„Un segment important al cumparatorilor este format de tinerii intre 18 si 25 de ani. Acestia vor si cele mai performante calculatoare, cu preturi de 25 -30 milioane lei si peste, virful pietei”, dupa cum afirma Ioana Timofte, director general la „Computer House”. Ea considera ca intrarea in vigoare de la 1 februarie a noilor norme de creditare a populatiei ale BNR nu va constitui un obstacol pentru cumparatorii de computere. Computerele comercializate aici provin doar prin doua canale oficiale de importatori, Intel si AMD. Majoritatea componentelor sint fabricate in Asia de Sud-Est, indiferent de marca.
La „Millenium”, pe linga calculatoarele noi, mai sint cautate si cele second hand. Ele sint aduse din vestul tarii, din Timisoara si Cluj. Acestea sint folosite in special pentru evidenta contabila. Cele mai vindute calculatoare ca sisteme sint cele ce nu depasesc, fara monitor, 13-15 milioane lei. Sint de performanta medie, iar ca si configuratie au: procesor XP1.7, hard disck 40 GB maxtor, placa de baza Gigabytte 7VA. (Alina SIMION)

Comentarii