De Business

Punem punctul pe știi

In jumatate de an, iesenii au lasat in piete 3 milioane de dolari

joi, 10 iulie 2003, 23:00
4 MIN
 In jumatate de an, iesenii au lasat in piete 3 milioane de dolari

In primele sase luni, iesenii au lasat in piete peste 3 milioane de dolari. Rosiile, castravetii, cartofii si alte zarzavaturi sau fructe cumparate din piete i-au costat peste 90 miliarde lei, conform datelor de la administratia pietelor.
Cum nu toate marfurile vindute au fost inregistrate oficial, valoarea reala a acestora a fost ceva mai mare, cu cel putin 15 miliarde de lei.
Aceasta diferenta inseamna o gaura in bugetul local de 750 milioane lei, reprezentind „taxa de produs”, in valoare de 5% din valoarea marfii vindute in piete. Dupa cum a recunoscut si Maria Ailoaie, sefa Administratiei Pietelor, cele mai multe scapari sint la piata „Nicolina”. Intervievata pe aceasta tema, ea a anuntat, de ochii lumii, inmultirea controalelor incepind de astazi. Ca si in alte cazuri, cum ar fi cel al intermediarilor din piete, rezultatele pe teren se vor lasa asteptate.
Alexandru, cele mai mari vinzari
In Alexandru, forfota din piata este supravegheata de taxatori. „Avem 320 de tarabe cu un grad mediu de ocupare in acest an de 70%. Exista, ca oriunde de altfel, si producatori care nu declara toata marfa pe care o aduc spre vinzare. Daca sint depistati cu marfa noua sint taxati ca atare. Scapa citiva, nu mai mult de 3%, dar nimeni nu este perfect”, a declarat Nicu Tabirdau, administratorul pietei Alexandru cel Bun. Cei care isi etalau produsele pe trotuarele din jurul pietei au inceput sa dispara. De curind, sub pasarela s-a deschis sezonul harbuzarilor. Dar si aici este in vigoare taxa de piata. „Cei care isi parcheaza masina in spatiul special amenajat din piata platesc o taxa zilnica de 25.000 lei. Daca vor si taraba mai scot zilnic 21.000 de lei din buzunar. La toate se adauga taxa de piata de 5% din valoarea marfii. Anul acesta este marfa putina din cauza secetei”, a sustinut Tabirdau. Valoarea taxelor incasate pe sase luni: 3,289 miliarde lei. Din aceasta suma, daca scadem valoarea taxelor platite pentru tarabe, iar diferenta o inmultim cu 20, obtinem ca vinzarile in primele sase luni au fost de aproximativ 40-45 miliarde de lei.
Nicolina: „Nu am ajuns pina aici pentru a lua banii”
Cei mai multi bani se „pierd” la piata Nicolina. Aici toate lucrurile par a functiona in virtutea inertiei. Saptamina trecuta am prezentat in ziarul nostru „intermediarii” pietelor, cei care cumpara ieftin produsele de la tarani si revind scump pe tarabele din piete. Imediat dupa aparitia articolului, autoritatile s-au intrecut in a anunta controale severe pentru eradicarea fenomenului. Ieri, aceiasi protagonisti din urma cu o saptamina isi faceau „meseria” nestingheriti.
In jurul prinzului, unul dintre ei isi aproviziona taraba cu caise si cirese aduse cine stie de unde. Pina la acea ora, nimeni nu venise sa incaseze taxa de piata, adica 5% din valoarea marfii. „Aratati-mi si mie bonul rosu pentru taxa de piata”, le-a cerut Minodora Dragan, de la administratia pietei Nicolina. Uimit, respectivul intermediar a inceput sa se uite pe sub taraba, de parca ar fi cautat bonul. La un moment dat, cineva din preajma si-a reamintit ca acesta fusese luat de un coleg care „tocmai a plecat”. In zona si-a facut aparitia si taxatoarea care raspundea de incasarea banilor. „Nu am ajuns pina aici pentru a lua banii”, s-a scuzat aceasta. Cu alte cuvinte, nu exista nici un bon. Aproape 15 tarabe fusesera „uitate” de taxatoare. Valoarea taxelor incasate in primele sase luni a fost de 2, 7 miliarde lei. Daca dam jos taxele platite pentru tarabe si inmultim diferenta cu 20, obtinem o valoare a marfurilor vindute de aproximativ 20-25 miliarde. Daca adaugam aici si marfurile netaxate, ajungem la 25-30 miliarde lei.
„Hala centrala”, la un sfert cit Alexandru
La capitolul incasari, piata „Hala centrala” are cu putin peste un sfert din cit cele din Alexandru. Printre cele citeva tarabe, nimic nu misca fara stirea incasatorilor. Despre intermediari nu se prea poate vorbi aici. Jumatate din piata este ocupata de agenti economici, in cazul lor taxa de taraba fiind de 60.000 lei pe zi. Vinzarile de marfuri au atins cel mult 15 miliarde de lei in sase luni.
Cu doar 2-3 milioane lei incasari zilnice, piata „Independetei” se dovedeste a fi o investitie extrem de nerentabila facuta de Primarie. Aici, florarii sint cei care ridica balanta incasarilor.
Celelalte piete, „Dacia”, „CUG” si „Pacurari” sint practic inexistente la capitolul „incasari taxa piata”. „De miine vom efectua o serie de controale in toate pietele din Iasi pentru a verifica modul in care isi desfasoara activitatea incasatorii. Functie de cele constatate vor fi luate masurile ce se impun”, a sustinut Maria Ailoaie, sefa de la Administratia Pietelor.
Piata Chirila vrea sa rivalizeze cu Hala
Singura piata particulara este cea din Tatarasi. Piata „Chirila” este administrata de firma „Chirila Neculai si fii” SRL. Din cele 78 de tarabe, batrinul Chirila reuseste sa stringa intr-o luna aproape 75 milioane lei. „Asta in luna iunie. In iarna a fost mult mai rau. De abia prin septembrie, octombrie vor mai creste incasarile. Noi sintem o piata de categoria III-IV, mai mult pentru pensionari. Taxa pentru folosirea tarabei este de 50.000-75.000 lei zilnic, in functie de cantitatea pe care o are producatorul”, a sustinut Neculai Chirila. Valoarea vinzarilor din aceasta jumatate de an se ridica aproape la 3 miliarde lei. Seful pietei particulare a adaugat ca, daca ii vor fi aprobate planurile pentru modernizare, piata pe care o administreaza s-ar putea compara in scurt timp cu cea de la „Hala Centrala”. (V. MIRON)

Comentarii