De Business

Punem punctul pe știi

Incepe avalansa executarilor silite a caselor

Subtitlu

vineri, 22 ianuarie 2010, 13:11
3 MIN
 Incepe avalansa executarilor silite a caselor

Restantierii la banci vor aglomera activitatea birourilor executorilor judecatoresti in urmatoarea perioada. Cel putin asa apreciaza o parte din jucatorii de profil, care au luat in calcul cererile formulate de institutiile financiare pentru a recupera din creditele acordate in trecut persoanelor fizice. Cazurile in care imprumutatii nu isi mai pot plati ratele sint tot mai dese pe fondul disponibilizarilor masive operate in sistemul privat, dar si al reducerilor salariale, alaturi de dificultatea de a gasi un loc de munca in prezent. Chiar daca institutiile de credit spun ca vinzarea ipotecii este ultima solutie la care ar apela in caz de neplata, executorii sustin ca situatia se va schimba. „De anul acesta incepe nebuneala. Vor avea loc foarte multe executari pentru ca oamenii nu mai au bani sa plateasca ratele. Eu, personal, am avut mult mai multe solicitari de la banci pentru a colabora in acest sens decit anul trecut", a declarat executorul judecatoresc Gabriel Birca. De asemenea, daca inainte oferta de bunuri scoase la mezat de catre banci era destul de subtire, actualmente majoritatea institutiilor financiare isi posteaza pe site propunerile.

Preturi mai mici cu 50%

Conform prevederilor in vigoare, persoanele care doresc sa cumpere, de exemplu, un imobil scos la licitatie trebuie sa dispuna initial de 10% din valoarea bunului in cauza, urmind ca in termen de 30 de zile sa plateasca diferenta de bani. "In cazul unei licitatii cu un singur ofertant, bunul nu se poate tranzactiona decit la pretul inscris in publicatia de vinzare. Daca sint doi licitatori, acesta poate fi vindut la cel mai mare pret oferit, cu conditia ca pretul sa nu fie derizoriu", a specificat Birca. Pentru a nu fi considerata derizorie oferta, majoritatea executorilor judecatoresti considera ca pretul obtinut trebuie sa acopere cel putin 50% din valoarea de evaluare a bunului. Spre deosebire de vinzarile publice organizate de institutiile publice, unde pretul de achizitionare poate scadea la jumatate dupa doua sedinte de licitatii esuate, costul unui bun tranzactionat de la banci nu poate fi mai mic decit cu un sfert, indiferent de numarul de incercari de vinzare.

In plus, persoanele care doresc sa cumpere un imobil executat silit prin intermediul creditului bancar se pot lovi de probleme. "Ne invirtim intr-un cerc vicios. Banca cere act de proprietate, executorul nu il poate da pentru ca nu a fost platita toata suma si omul face naveta dintr-o parte intr-alta. Din experienta mea, cunosc doar un singur caz in care cineva a reusit sa ia credit de la banca pentru a cumpara un apartament executat. Trebuie ca banca sa fie foarte binevoitoare in acest sens", a mai motivat Birca.

"Se lasa cu scandal"

Potrivit jucatorilor de profil, cumparatorii de apartamente sau case executate silit ar putea intimpina dificultati si in momentul evacuarii fostilor proprietari deoarece, in cele mai multe dintre cazuri, acestia nu doresc sa paraseasca cladirea. "In 90% din situatii se lasa cu scandal. Mai mult, daca executarea priveste un imobil in care se gasesc paturi, dressing-uri sau alte lucruri care nu fac obiectul executarii, si pe care debitorul nu le ridica singur, executorul incredinteaza aceste bunuri in pastrarea unui custode, pe cheltuiala debitorului. De regula, custodele este tot cumparatorul care trebuie sa se descurce cu toate aceste acareturi", a mai explicat executorul judecatoresc.

Comentarii