De Business

Punem punctul pe știi

Inspectia MFP la sesizarea contabilului sef

vineri, 15 februarie 2013, 20:09
3 MIN
 Inspectia MFP la sesizarea contabilului sef

 Cu certitudine, utilizarea fondurilor statului si administrarea patrimoniului public în conditii de eficienta, eficacitate si economicitate presupune întarirea controlului intern/managerial, inclusiv a controlului financiar preventiv (CFP), la toate entitatile publice. Sub aspect normativ, nu de mult timp, prin HG nr. 1257 (M.Of. nr. 876 din 21 decembrie 2012) privind organizarea inspectiilor si stabilirea atributiilor generale în efectuarea acestora (data în aplicarea OG nr. 119/1999 privind controlul intern), s-au introdus o serie de elemente noi. Inainte de a ne referi la noutati, sa spunem ca potrivit art. 22 din OG nr. 119/1999 (modificata ulterior), MFP poate realiza inspectii ori de cîte ori exista indicii ale unor abateri de la legalitate sau regularitate în efectuarea de operatiuni si în toate cazurile în care este sesizat de catre un contabil-sef. Sesizarile se pot face în legatura cu efectuarea de operatiuni pe propria raspundere a ordonatorului de credite fara viza de CFP. Totodata, MFP declanseaza inspectii în orice institutie publica atunci cînd este sesizat de catre seful structurii de audit public intern al acesteia în legatura cu efectuarea de operatiuni nelegale care au viza de CFP delegat. Efectuarea respectivelor inspectii revine, potrivit OG nr. 94/2011, aparatului de inspectie economico-financiara din MFP. Asa cum putem intui, atributiile generale regasite aici nu vizeaza altceva decît verificarea operatiunilor cu efect financiar pe seama fondurilor publice si/sau a patrimoniului public cu privire la respectarea prevederilor legale aplicabile, precum si a principiilor si regulilor procedurale si metodologice, ori de cîte ori exista indicii ale unor abateri de la legalitate în efectuarea acestora. La fel de importanta este verificarea operatiunilor efectuate pe propria raspundere a ordonatorului de credite fara viza CFP, în toate cazurile în care exista o sesizare din partea contabilului-sef sau a persoanei desemnate sa exercite CFP.

Dupa cum aminteam mai sus, inspectiile se declanseaza si în cazul în care apar sesizari din partea sefului structurii de audit intern al unei institutii la care ministrul finantelor publice a numit unul sau mai multi controlori delegati. Pentru a fi luate în considerare, sesizarile trebuie sa fie în legatura cu efectuarea de operatiuni considerate nelegale si care au viza de CFP delegat. Evident, o atare situatie trebuie sa rezulte în urma finalizarii unei misiuni de audit public intern. Tot printre atributiile respectivului aparat de inspectie al MFP figureaza si dispunerea de masuri pentru protejarea fondurilor publice si a patrimoniului public si/sau pentru repararea prejudiciului produs, în situatia constatarii de abateri.

De asemenea, intra aici si stabilirea obligatiilor prevazute de lege, în cadrul termenului legal de prescriptie, în sarcina persoanelor responsabile si constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunile prevazute de lege. În ce priveste norma veche, HG nr. 362/2000 referitoare la regimul inspectiilor pentru audit intern, aceasta a fost integral abrogata. Asadar, începînd cu anul în curs, contabilii sefi si conducatorii compartimentelor de audit trebuie sa se raporteze exclusiv la HG nr. 1257 privind organizarea inspectiilor si stabilirea atributiilor generale în efectuarea acestora pentru aplicarea OG nr. 119/1999 privind controlul intern/managerial si CFP.

Comentarii