De Business

Punem punctul pe știi

Internetul prin cablu isi face loc cu greu in casele iesenilor

luni, 01 martie 2004, 00:00
4 MIN
 Internetul prin cablu isi face loc cu greu in casele iesenilor

Pentru occidentali internetul este un lucru banal. Le-a intrat in scoli, in birouri, in case, in viata. In Iasi, daca nu punem la socoteala campusurile studentesti, din cele aproximativ 100.000 de apartamente doar 5.000 au conexiune prin cablu la internet. Legal, insa, dupa cum sustin furnizorii de internet, doar jumatate din aceste apartamente platesc abonament. Situatia este asemanatoare cu jungla din urma cu citiva ani, cind cablul tv a facut primii pasi in Iasi: citeva persoane aveau contract, dar de semnal beneficia tot blocul.
In prezent, desi marii competitori au o infrastructura complexa, in mod paradoxal, piata este dominata de micii operatori. Acestia din urma „inchiriaza” internet de la cei mari, care prefera sa se concentreze pe serviciile furnizate catre societati, dupa care il distribuie catre apartamente.
Firmele mici „inchiriaza” internet de la cele mari
Primele companii care au oferit servicii de conectare la internet prin cablu au fost firmele de cablu tv, RDS si Astral. Conectarea nu necesita cablu separat, ci instalarea unui modem care separa semnalul tv de internet.
Ofertele de internet ale celor doua companii, desi diferentiate ca si timp de acces si dimensiune maxima a fisierelor care pot fi transferate de pe internet, sint comparabile din punct de vedere al preturilor. In medie, un abonament cu trafic nelimitat ajunge la aproape 1,6 milioane de lei pe luna, inclusiv TVA. La acestea se adauga si inchirierea sau cumpararea unui modem de cablu. Achizitia acestuia ajunge la 30 – 50 dolari, iar inchirirea la 5 dolari pe luna, fara TVA. Tragind linie, totul sa coste cit un salariu minim pe economie sau jumatate din cel mediu.
In aceste conditii, marii furnizori prefera sa inchirieze banda unor mici operatori, ei orientindu-se spre serviciile oferite catre firme, mult mai banoase. Adrian Vaman, director de marketing al RDS Net, ne-a spus ca „putem vorbi despre parteneriat ?n relatia cu retelele locale. RDS le ofera conexiuni de banda larga pe care acestia le distribuie prin propriile lor infrastructuri. Putem vorbi si despre concurenta ?n masura ?n care atit Cable Link (n.r. denumirea serviciului de internet prin cablu oferit de RDS), cit si conexiunile internet oferite de aceste retele se adreseaza utilizatorilor casnici”.
Micii operatori, tarife de trei ori mai mici
Urmare a acestei rigiditati manifestate de marii furnizori, micii operatori domina piata, pretul unui abonament full internet la acestia fiind de aproximativ 600.000 de lei, de trei ori mai ieftin decit cel practicat de marii furnizori. Trebuie spus aici ca, in cazul acestora din urma, calitatea conexiunii este inferioara ca viteza si stabilitate celei oferite de marii furnizori.
Cei mai multi dintre iesenii care se conecteaza la internet prin intermediul micilor operatori fac parte din retele locale.
Regulile de utilizare a acestor retele sint foarte flexibile:
oricind doresti sa vezi ultimul film care ruleaza la cinema sau sa joci cel mai nou joc de pe piata este suficient sa accesezi reteaua si in cinci minute ai gasit ceea ce doresti. Tocmai aceste transferuri de filme, muzica, jocuri si programe, evident piratate, intre membrii retelelor, pe serverele furnizorului de internet prin cablu, constituie marea problema cu care se vor confrunta in viitor retelele locale.
Daniel Braileanu, managerul „Fx-net”, a precizat ca, din punctul sau de vedere, marii furnizori de internet ca RDS si Astral, pe de o parte, si micii operatori, pe de alta parte, nu se afla in relatii de concurenta deoarece ofera servicii diferite, practica preturi diferite si se adreseaza unor segmente de piata diferite, retelele locale orientindu-se catre utilizatorii cu venituri reduse.
500.000 dolari sa cablezi tot orasul
Victor Enachi, administratorul firmei „Ethernet” SRL, care ofera servicii de internet prin cablu pentru consumatorii casnici, considera ca „in viitor, pentru a rezista pe piata, micile firme vor trebui sa se uneasca intr-o retea metropolitana care sa cuprinda intregul oras. Acest lucru va permite utilizatorilor din retele diferite sa transfere fisiere ca si cum ar fi intr-o retea unica. Daca un singur operator ar incerca sa cableze intregul oras, suma necesara ar fi de cel putin 500.000 de dolari, ce va fi extrem de greu de recuperat”.
Mihai Tazlauanu, expert in cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii, a precizat ca toti operatorii de internet prin cablu se supun aceleiasi legislatii, platind anual o taxa de monitorizare al carei cuantum nu poate depasi 0,5% din cifra de afaceri.
Specialistii ANRC sustin ca majoritatea retelor locale cunoscute pe piata Iasului se situeaza in legalitate in ceea ce priveste functionarea, avind obtinute toate avizele necesare.
Michael Constantinescu, administratorul firmei „Inbox”, este de parere ca „in viitor, din multimea de mici retele care exista, multe vor fi inghitite sau vor disparea, raminind cei care isi orienteaza afacerea pe termen lung. Cred ca in doi ani numarul utilizatorilor casnici de internet prin cablu din Iasi se va dubla”. (Lucian LAZAR)

Comentarii