De Business

Punem punctul pe știi

Jaful de la Popricani isi cere vinovatii

vineri, 18 iunie 2004, 23:00
4 MIN
 Jaful de la Popricani isi cere vinovatii

Un an si doua luni. Atit i-a trebuit lui Andrei Panaitescu, fostul ginerele al procurorului Dan Badarau, sa puna „Iasi Nord” Popricani pe butuci. Aplicind principiul „loveste si fugi”, Panaitescu si-a umflat conturile bancare vinzind animale, tractoare si cereale apartinind fostului IAS, dupa care a lasat societatea balta.
La un pas de faliment
Cind, in iulie 2003, Agentia Domeniilor Statului (ADS) a reziliat contractul de privatizare, fostului ginere al lui Badarau putin i-a pasat. Cu sacii in caruta, Panaitescu si-a vazut in continuare de afaceri, fara ca macar vreo institutie a statului sa-i puna vreo intrebare despre fostul IAS, lasat de acesta pe marginea prapastiei.
In prezent, „Iasi Nord” Popricani se afla la un pas de faliment.
„Deocamdata s-a declansat procedura de reorganizare judiciara si faliment. Sint mai multi pasi de urmat pina in momentul in care se declanseaza falimentul efectiv, dureaza in jur de 3 luni. Mai intii, trebuie depus un plan de reorganizare, dar din analiza pe care am facut-o eu nu cred ca aceasta societate isi va mai putea reveni”, a preconizat Vasile Asultanei, administrator judiciar la fostul IAS.
Sa raspunda Panaitescu
Falimentul a fost cerut de catre notarul Gabriela Lungu. Aceasta a cesionat de la „Comcereal” Vaslui in 2002 o creanta de 3,3 miliarde de lei, pe care fostul IAS iesean o avea de returnat catre firma vasluiana. Cum nici in ziua de astazi notarul nu a vazut vreun leu de la „Iasi Nord”, Lungu a cerut declansarea falimentului pentru recuperarea banilor.
In acest caz, ADS vrea sa ceara raspunderea administratorilor firmei iesene pe perioada cit a fost privatizata, adica din mai 2002 pina in iulie 2003. In aceasta perioada actionar majoritar la fostul IAS a fost Asociatia „Agrostar 2000”, care avea ca administrator pe Andrei Panaitescu.
„Am primit o adresa de la ADS Bucuresti, prin care mi se cerea sa convoc Adunarea Generala a Actionarilor in cel mai scurt timp posibil”, ne-a explicat Emil Picu, actualul director al „Iasi Nord” Popricani.
Conform anuntului de convocare a AGA la „Iasi Nord” Popricani, pentru data de 8 iulie, primul punct care va fi pus in discutie va fi gasirea unei solutii prin care sa se ceara raspunderea administratorilor pe perioada privatizarii. Daca actionarii se vor pune de comun acord, atunci este foarte posibil ca Andrei Panaitescu sa fie dat pe mina procurorilor si a politistilor.
37 miliarde datorii la stat
Notarul Gabriela Lungu a mai incercat odata sa-si recupereze creanta de la „Iasi Nord” Popricani prin intermediul unui executor judecatoresc. Dar, in momentul in care acesta a vindut fermele de la Trifesti, Solont, Roscani si Brosteni, banii obtinuti, 2,8 miliarde de lei, au intrat in conturile Administratiei Financiare Iasi, care avea intiietate la recuperarea creantelor.
Cele mai mari datorii ale fostului IAS sint la stat. Conform site-ului Ministerului de Finante, la nivelul lunii martie 2004, fostul IAS avea datorii totale la stat de 37 miliarde de lei. Din aceasta cauza, Fiscul a sechestrat tot patrimoniul care a mai supravietuit in urma jafului lui Andrei Panaitescu. In general, au ramas insa bunuri de valoare foarte mica. De exemplu, la inceputul lunii, portareii Fiscului au scos la licitatie citeva tractoare si citeva combine, dar valoarea lor abia atingea 35 de milioane de lei.
Caseta
Cum a intrat Panaitescu la „Iasi Nord” Popricani?
Fostul IAS a fost scos la privatizare de catre Agentia Domeniilor Statului la sfirsitul lunii decembrie 2001. La licitatie s-a inscris doar Asociatia „Agrostar 2000”, asociatia salariatilor. Pretul cerut de ADS pentru actiunile firmei iesene s-a ridicat la 6 miliarde de lei, din care abia au fost platite rate totale in valoare de un miliard de lei. Imediat dupa de a fost semnat contractul de privatizare, fostul director Vasile Pirlog l-a adus in combinatie pe Andrei Panaitescu, caruia i-a cesionat o parte din actiuni. ADS i-a concesionat Asociatiei „Agrostar 2000”, pe linga active de zeci de miliarde de lei, si 2.700 de hectare de teren proaspat insamintate.
Jaful
Imediat dupa ce a cesionat actiunile de la „Iasi Nord” Popricani, fostul ginere a lui Badarau s-a apucat de vindut active si culturi, uitind sa plateasca datoriile la stat si furnizori. Conform rapoartelor Directiei Agricole, in numai citeva luni de la „Iasi Nord” au disparut 300 de taurine, 1.300 de prci si 300 de oi. Conform acelorasi statistici, Panaitescu a vindut si productia agricola a anului 2002 in valoare de aproape 20 de miliarde de lei.
Panaitescu nu a declarat insa ca a vindut productia de pe cele 2.700 de hectare, cit avea efectiv fostul IAS, ci numai de pe 1.400 hectare, restul intrind practic in propiile buzunare. De asemenea, tot in 2002, acesta a mai vindut si citeva finare la fier vechi. La un calcul simplu rezulta ca, in total, acesta a obtinut la acea vreme in jur de 50 de miliarde de lei pentru bunurile comercializate. Contractul de privatizare a fost reziliat in iulie 2003, dupa o serie de articole aparute in „Ziarul de Iasi” pe aceasta tema, dar era deja tirziu ca sa se mai poata indrepta ceva. (Nicolae MANOLIU)

Comentarii