De Business

Punem punctul pe știi

La inceput de an

Subtitlu

duminică, 13 ianuarie 2013, 18:49
3 MIN
 La inceput de an

 Fiind primul articol din acest an, incep prin a va ura un an 2013 plin de impliniri in care sa gasiti raspuns la intrebarile majore care va framanta.  Speranta mea este ca acest an va fi un  an de cotitura in managementul autohton pentru ca se va vedea limpede efectul pe care criza l-a avut asupra modului in care a evoluat managementul pe aceste meleaguri. Spun acest lucru pentru ca se pare ca anul 2013 va fi un an de  crestere economica si un pic mai stabil din punct de vedere politic fata de ultimii ani. Asta nu insemna ca va fi cu mult mai bun sau radical schimbat, simplul fapt insa ca nu se vor mai manifesta pregnant criza si instabilitatea politica din ultimii ani, va schimba mult starea de spirit a consumatorilor si a managerilor organizatiilor autohtone. Personal cred ca va fi si anul relansarii unei cresteri economice mai accelerate si relansarii investitiilor atat autohtone cat sI straine in Romania.

Ca prima observatie vis-à-vis de performanta managementului autohton, nu vom mai putea da vina pe criza sau pe instabilitatea politica pentru lipsa unor rezultate. Prin urmare managerii ar trebui sa fie mult mai determinati pentru obtinerea unor rezultate in crestere. Totodata relansarea, desi timida, a investitiilor vor pune la dispozitia managerilor si resurse financiare necesare cresterii previzionate. Aparent vor fi toate premisele pentru rezultate pozitive in managementul companiilor atohtone si anul 2013 va fi anul care va testa daca fragila noastra cultura de management a invatat lectiile crizei. Ma refer aici in special la lectia prudentei, cea a focalizarii investitiilor si activitatilor pe competentele de baza ale organizatiei, cea a investitiei continue in pregatirea si motivarea resursei umane, lectia previsionarii periodice si cea  a planificarii judicioase a resurselor atat a celor financiare, materiale cat si umane, sau la fundamentarea judiciousa a deciziilor strategice pe principiile mangementului si reducerea ponderii deciziilor luate “la bunul simt” sau a celor care au un caracter speculativ.

Credinta mea este ca managerii din companiile autohtone care au supravietuit crizei au reusit sa inteleaga, in cel mai abrupt mod posibil, ca managementul“ de bun simt ”functioneaza pana la un anumit nivel si ca uneori criza nu este decat un argument fals pentru a justifica un management subperformant sau a unuia neadaptat la realitatile macroeconomice.

Prin urmare, cu lectiile invatate, va trebui sa ne apucam de treaba pentru ca organizatiile noastre sa beneficieze cat mai intens de momentul usor mai favorabil care se prevede pentru acest an. Lucrurile importante cu care va trebui sa incepem ar fi: reevaluarea resurselor pe care le avem la dispozitie (atat financiare cat si materiale, umane, de informatii si de timp), reevaluarea strategiei organizatiei care sa tina cont de schimbarile din mediul macroeconomic, o bugetare care sa respecte principiul prudentei si care sa aiba cateva scenarii alternative si  un plan de actiuni cat mai detaliat impartasit in toata organizatia. Fiind o stiinta sociala, factorii psihologici si cei sociali joaca un rol hotarator in management si de aceea as mai adauga pe lista lucrurilor de facut: setarea unei atmosfere optimiste si constructive in organizatie care sa alinieze interesele tuturor categoriilor importante de persoane interesate de functionarea acesteia, de la actionari la manageri, angajati, clienti,furnizori, s.a.m.d. Va doresc, pentru anul care tocmai a inceput, mult success si un management performant!

Comentarii