De Business

Punem punctul pe știi

Managementul si implicatiile lui sociale

Subtitlu

duminică, 05 februarie 2012, 19:12
3 MIN
 Managementul si implicatiile lui sociale

In ultimul timp un lucru care ma preocupa mult este rolul si locul managementului in dezvoltarea comunitatii. Are managementul vreun rol sau doar modul in care sint alocate fondurile publice si directionate investitiile private determina gradul de dezvoltare sociala a unei zone? Ma intreb acest lucru pentru ca in spatiul public se vorbeste foarte intens de alocarea de fonduri si atragerea de investitii ca si cum acestea in sine ar fi suficiente pentru bunul mers al lucrurilor la nivel social. Din pacate multe exemple arata ca o capitalizare privata sau publica facute in anumite zone nu este neaparat si suficienta pentru dezvoltarea sociala.

Sint multe exemple in care banii publici au fost directionati cu precadere intr-o anumita zona, fara ca viata cetatenilor sa se fi schimbat fundamental in bine. La fel sint investitii private facute de corporatii in cautarea fortei de munca ieftina de la noi, care desi au creat initial niste locuri de munca, dupa ce au decis sa relocheze aceleasi fabrici in alte zone au lasat in urma somaj si investitii de infrastructura neamortizate. Sint insa si multe exemple de investitii ale corporatiilor straine cu impact pozitiv real la nivel social precum si citeva exemple de alocari de bani publici care au dus la efecte sinergice cu impact social pozitiv. Ceea ce diferentiaza cele doua tipuri de exemple este calitatea managementului care a gestionat fondurile sau investitiile alocate. Cind managementul a fost deficitar sau scopul actiunilor managerilor a fost altul decit exploatarea sustenabila a obiectului investitiilor sau alocarilor de fonduri, rezultatele au fost negative. Cind insa managementul a fost calitativ, investitiile si-au aratat rapid efectele asupra comunitatilor in care s-au dezvoltat.

Un management de calitate inseamna sa aiba in vedere crearea de plusvaloare pentru toate categoriile de persoane interesate: de la investitori la salariati, de la furnizori la clienti, de la fiecare  persoana care interactioneaza intr-un fel sau altul cu organizatia in care s-a facut investitia si pina la societate in ansamblu, prin creare de locuri de munca stabile si bine platite.

Un management incorect insa are impact major la nivel social manifestat atit in lucruri evidente de genul: instabilitatea locurilor de munca, salarii insuficiente, rezultate financiare  slabe care se traduc in taxe putine din care ar trebui sa se faca investitiile de infrastructura, cit si in lucruri mai putin evidente cum ar fi: moralul angajatilor care isi manifesta apoi frustrarile in plan social, lipsurile acestora provenite din venituri insuficiente care duc apoi la infractionalitate, cit si lipsa de perspective pozitive pentru investitori, salariati sau potentiali angajati care duce la exod de forta de munca calificata catre alte zone si la depopularea anumitor arealuri.

Prin  urmare, investitiile sint un factor absolut necesar pentru dezvoltarea sustenabila a unei comunitati. Din pacate nu sint si suficiente. Ele trebuie dublate de un management de calitate care sa duca la o dezvoltare sustenabila prin multiplicarea continua a investitiilor facute in zona. Daca lasam totul pe seama capitalului acesta va ramine in arealul care ne intereseaza atit timp cit premisele vor fi favorabile. Cind premisele vor fi nefavorabile se va muta in alta parte. Din ce in ce mai mult, forta de munca incepe sa aiba acelasi comportament. Singurul responsabil sa combine factorii de productie de orice natura (munca, capital, natura, informatii) in vederea crearii de plusvaloare este managementul. Lasindu-l pe seama amatorilor sau minimizindu-i importanta este o greseala evidenta si duce la distorsiuni in plan social dintre cele mai imprevizibile.

Comentarii