De Business

Punem punctul pe știi

Manevrele din jurul decaderii Siretul Pascani

duminică, 17 aprilie 2011, 17:06
3 MIN
 Manevrele din jurul decaderii Siretul Pascani

 Incep sa iasa la iveala dedesubturile intrarii in insolventa a fabricii Siretul Pascani SA. Intr-o cerere inaintata judecatorilor, reprezentantii Siretul cer insolventa Centrului de Afaceri International (CAI), pentru o datorie de 8,7 milioane de lei. In mediul de afaceri iesean este cunoscut faptul ca cele doua societati se afla in sfera de influenta a omului de afaceri Viorel Roman.

Conducerea societatii Siretul acuza ca datoriile neonorate de CAI au avut legatura directa cu intrarea in insolventa a fabricii. “Vechimea debitelor SC Centrul de Afaceri International (CAI) catre subscrisa sint de peste 360 de zile, iar neplata acestora catre Siretul Pascani a cauzat chiar intrarea in insolventa. Debitele datorate de CAI catre subscrisa reprezinta 87% din datoriile catre creditorii nostri”, se arata in cererea de insolventa depusa la tribunal de cei de la fabrica de confectii.

Omul de afaceri Viorel Roman nu a dorit sa ofere prea multe detalii. “Stiu ca Siretul a cerut insolventa Centrului de Afaceri. Aici este vorba despre o operatiune comerciala, care nu a mai avut loc. Siretul este in insolventa si trebuie sa ceara in instanta, potrivit legii, toate datoriile pe care le are pentru a se putea relansa”, a spus Roman.

La umbra convenabila a secretului comercial

Actuala conducere a fabricii de perdele a actionat CAI in judecata pentru datorii totale in valoare de 8.785.745 lei, din care aproximativ doua milioane reprezinta contravaloarea unor marfuri neachitate si aproape 400.000 lei penalitati de intirziere.

Din suma totala de 8,7 milioane de lei, 6,3 milioane lei reprezinta bani dati de catre Siretul catre CAI pentru achizitionarea unei instalatii de producere a cosmeticelor, se arata in documentele depuse la tribunal. Contractul de vinzare-cumparare dintre cele doua firme a fost incheiat pe data de 30 noiembrie 2009.

Contactat de reporterii “Ziarului de Iasi”, directorul fabricii Siretul Pascani nu a oferit o explicatie clara asupra situatiei. “Achizitia (n.r. – instalatia de cosmetice) a fost o decizie a vechii conduceri, care intre timp a fost schimbata. Instalatia a fost adusa, dar ne-am dat seama ca nu putem suporta cheltuielile ulterioare si nici nu ne puteam ocupa noi cu acest nou domeniu. Prin urmare, contractul a fost schimbat. In aceasta privinta, relatiile comerciale intre parti nu se fac publice. Imi respect partenerii de afaceri si nu pot spune mai multe”, a afirmat Constantin Popa, actualul director general de la Siretul Pascani SA.

Driblinguri mascate cu multe hirtii

Cert este ca dupa zece luni de la parafarea intelegerii, mai precis pe data de 3 septembrie 2010, la contractul initial a fost adaugat un act aditional cu o precizare scurta. “Noi, partile din contract, de comun acord, am hotarit rezilierea contractului de vinzare-cumparare si repunerea partilor in situatia anterioara”, este specificat in acesta. Dupa ce producatorul de textile a intrat in insolventa, reprezentantii firmei Siretul Pascani au trimis o adresa catre CAI pentru recuperarea banilor. “Precizam ca sumele au fost recunoscute de catre debitoare (n.r. – SC Centrul de Afaceri International) prin incheierea la data de 4 iunie 2010 a unui proces–verbal de conciliere directa, si la data de 24 ianuarie 2011 a unei conventii de esalonare a sumelor restante”, au precizat cei de la Siretul, in cererea pusa la dosarul cauzei.

Esalonarea datoriilor a fost ceruta chiar de catre cei de la CAI, se mai specifica in documentele de la dosarul de insolventa. “Prin notificarea nr. 5.901 din 10 septembrie 2010 ne-ati comunicat ca figuram in evidentele SC Siretul Pascani SA cu debite. Mentionam ca sintem in imposibilitatea de a achita suma de 8,7 milioane de lei in 15 zile, avind in vedere suma totala pe care o datoram, precum si criza economica actuala care afecteaza societatea noastra. Prin urmare, va solicitam respectuos, daca este posibil, sa va dati acordul pentru a achita suma in mai multe transe”, se arata in raspunsul celor de la CAI prin administratorul Victor Emanuel Chiriac.

Numai ca dupa ce firmele s-au pus de acord cu planul de reesalonare, cei de la CAI nu l-au respectat, asa ca reprezentantii SC Siretul Pascani SA au cerut sumele in instanta. “Prin adresa din data de 21 februarie 2011, le-am adus la cunostinta debitele si faptul ca conventia incheiata nu mai este valabila, iar sumele restante devin exigibile”, au mai aratat cei de la Siretul.

Producatorul de textile a intrat in insolventa la sfirsitul lunii septembrie anul trecut. Firma mai are datorii importante catre BRD.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii