De Business

Punem punctul pe știi

Nicolina a murit

luni, 02 mai 2011, 21:20
4 MIN
 Nicolina a murit

Sah si mat in privinta destinului societatii Nicolina SA. Pina la sfirsitul acestui an nu va mai exista nimic din ce a fost odata fabrica Nicolina SA.

Cele 18 de hectare de teren detinute de societate, evaluate la 16 milioane de euro, urmeaza a fi vindute, iar banii impartiti creditorilor. In total, societatea are datorii catre stat si debitori in valoare de aproape 6 milioane de euro. Diferenta de bani va fi impartita intre actionari, in functie de aportul la capitalul social al societatii.

Teoretic, in cazul in care vor fi vindute terenurile la valoarea estimata, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) va primi cea mai mare suma – 5,7 milioane de euro, iar Asociatia Salariatilor, 2,4 milioane de euro. SIF Moldova Bacau va primit 1,5 milioane de euro iar alti actionari, 250.000 de euro.

Certificatul de deces al Nicolina va fi semnat la toamna

Judecatorul de caz a aminat timp de doua saptamini luarea unei decizii cu privire la cererea administratorului judiciar de a lichida societatea. Zilele trecute, acesta a decis totusi intrarea in faliment.

"Dispune inceperea procedurii falimentului SC Nicolina SA si desemneaza ca lichidator pe Management Reorganizare Lichidare Iasi SPRL. Dispune dizolvarea societatii debitoare si ridica acesteia dreptul de administrare. Fixeaza termenul maxim de predare a gestiunii catre lichidatorul judiciar impreuna cu lista actelor si operatiunilor efectuate dupa deschiderea procedurii la data de 19 mai 2011. De asemenea, dispune notificarea deschiderii procedurii de faliment debitorului, creditorilor si Oficiului Registrului Comertului de pe linga Tribunalul Iasi pentru efectuarea mentiunii, prin publicarea in Buletinul procedurilor de insolventa", se arata in hotarirea instantei.

Practic, dupa cum spune lichidatorul, bunurile vor fi vindute in cel mai scurt timp. "Mai intii trebuie sa fie facuta o evaluare si apoi creditorii vor trebui sa aleaga o forma prin care sa fie vindute activele", a precizat Corneliu Mititelu, in urma cu aproximativ doua saptamini. Ieri, Mititelu a respins apelurile telefonice ale reporterilor "Ziarului de Iasi" si nici directorul general al societatii, Gheorghe Macovei, nu a raspuns la telefon pentru a formula vreo opinie referitoare la decizia instantei.

Potrivit deciziei judecatorului, pina pe 11 iunie trebuie depuse cererile de creante nascute in timpul procedurii de insolventa, iar pina pe 11 iulie trebuie sa fie afisata lista preliminara a acestora. De asemenea, contestatiile la cererile de creanta trebuie facute pina pe 16 septembrie, iar tabelul definitiv trebuie afisat pe data de 28 septembrie 2011.

Creditorii s-au opus reorganizarii

Intrarea in faliment a societatii a fost solicitata de administratorul judiciar Management Reorganizare Lichidare (MRL) Iasi SPRL. Tot MRL a fost solicitata de catre cei doi creditori majoritari, Real Estate Developement SRL si Concept Investment SRL, pentru a se ocupa in continuare si de lichidarea societatii. Motivatia celor de la MRL a fost ca, la ultima Adunare a Creditorilor, planul de reorganizare propus de cei care mai erau salariati ai societatii a fost respins de catre cele doua societati care au puteri depline la Nicolina SA.

Potrivit procesului-verbal al adunarii, impotriva planului au votat Real Estate Developement, detinatoare a 61,22% din creantele Nicolina SA, si Concept Investment SRL, care are 15,22% din dreptul decizional. Ceilalti creditori nu s-au putut impotrivi, deoarece Directia Economica si de Finante Publice (DEFPL) are numai 1,15% din creante, Directia Generala a Finantelor Publice a Judetului (DGFPJ) – 9,72%, iar Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), numai 2,99%. Relatia dintre cele doua firme care au facut cartile la Nicolina SA sint strinse.

Potrivit Oficiului Registrului Comertului (ORC), Concept Investment SRL are in spate o persoana juridica – Walea Properties Limited, cu sediul in localitatea Nicosia din Cipru, iar Real Estate Developement este detinuta de Kinmont Limited, care are acelasi sediu fiscal cu cel al asociatului majoritar de la Concept. Adresa este Nicosia, Cipru, Sawides Center et. 1, Office 102. Pina la inchiderea editiei, reprezentantii acestor doua societati nu au putut fi contactati de catre reporterii "Ziarului de Iasi".

Nicolina moare dupa 120 de ani de existenta

Istoria societatii Nicolina SA are radacini care se intind pina in anul 1892. Atunci au fost fondate Atelierele CFR Iasi, avind ca obiect de activitate reparatiile de locomotive cu abur si vagoane de marfa. Din 1912, unitatea s-a numit Atelierele CFR Nicolina Iasi, iar in 1967 si-a schimbat denumirea in Uzina Mecanica Nicolina Iasi si s-a reprofilat pe productia utilajelor de contructii si lucrari poduri. In 1991 societatea a fost rebotezata Nicolina SA. La sfirsitul lunii iunie 2000, societatea a inregistrat ultima oara profit, acesta fiind de 169 milioane lei vechi, iar la sfirsitul semestrului intii al anului 2001, Nicolina SA a raportat pierderi de 8,3 miliarde de lei vechi.

Conform datelor Autoritatii pentru Privatizare si Administrare a Participatiilor statului (APAPS), societatea era inclusa in programul de privatizare PSAL, incheiat de Guvern si Banca Mondiala, si a beneficiat pina in martie 2002 de consultanta pentru privatizare prin intermediul firmei Raiffeisen Investment AG Austria. La sfirsitul lunii martie, APAPS a publicat anuntul de privatizare, scotind la vinzare pachetul de actiuni ce reprezenta 75,52% din capitalul social. Actiunile au fost date firmei Mecanoexportimport Bucuresti si Asociatiei Salariatilor din cadrul societatii. In 2004, AVAS (urmasa APAPS) a preluat actiunile societatii in urma rezilierii contractului de privatizare. La privatizare, in 2002, in societate lucrau aproape 1.000 de muncitori.

"La vremea respectiva erau 980 de salariati, iar prima transa consistenta de disponibilizari a fost facuta in decembrie 2005, cind au plecat 454 de salariati. De asemenea, alti peste 200 plecasera voluntar in perioada 2002-2005, iar ultima transa a fost in 2007 cind au plecat 200 de muncitori. Tot atunci, a fost sistata si activitatea de productie", a spus Gheorghe Paduraru, fostul lider de sindicat din cadrul societatii.

Comentarii