De Business

Punem punctul pe știi

Patronii ieseni condamna lovitura hoteasca data la Camera de Comert

miercuri, 14 septembrie 2005, 23:00
4 MIN
 Patronii ieseni condamna lovitura hoteasca data la Camera de Comert

Afaceristii ieseni condamna lovitura hoteasca prin care avocatul Mihail Vlasov a pus din nou mina pe sefia Camerei de Comert si Industrie Iasi (CCI). Marea majoritate a membrilor CCI spun ca nu au fost invitati la Adunarea Generala de acum doua zile in care s-a decis noua conducere a institutiei. Mai mult evenimentul nu a beneficiat de publicitate nici in presa scrisa, nici in cea audio. Unii patroni acrediteaza ideea ca Vlasov nu a dorit sa se stie despre alegeri deoarece preluarea conducerii Camerei are si o imensa miza financiara. Exact in ziua cind a avut loc Adunarea de la Camera, Comisia Juridica a Senatului a dat unda verde unei initiative legislative ce prevede revenirea Registrului Comertului, ce obtine anual venituri de ordinul zecilor de miliarde lei, la Camera de Comert. Se poate intelege ca prin aceasta miscare fulgeratoare Vlasov s-a asigurat ca va controla Registrul si resursele sale financiare impresionante in cazul in care revine din nou la CCI.
Patronii au aflat de schimbari abia a doua zi
Patronii au aflat de schimbarea conducerii Camerei din presa. „Nu am stiut nimic de Adunarea Generala de la Camera de ieri (n.r.-din urma cu doua zile), am citit insa despre eveniment in ziare. Mi se pare anormal sa aiba loc Adunarea Generala, in care sa se voteze noua structura organizatorica, fara nici macar sa fim instiintati ca si membri. Daca primeam vreo invitatie oficiala, cu siguranta ma duceam”, a declarat suparat Corneliu Veliscu, patronul Melcret si membru CCI de aproximativ zece ani si fost vicepresedinte al institutiei. Acelasi lucru este sustinut si de Ionel Agrigoroaiei patronul Aya Sports membra a CCI Iasi de ani buni. „Eu sint membru al Camerei de mai bine de zece ani. Am oarecare experienta in ceea ce priveste mediul de afaceri si cred ca as fi avut un cuvint de spus in luarea unei astfel de decizii. Dar, din pacate nu am fost invitat”, a spus cu parere de rau Agrigoroaiei.
Registrul poate fi folosit in interes propriu
Intilnirea secreta de acum doua zile, la care au participat doar 10 membri din 86 citi mai are Camera acum, a coincis cu avizul favorabil dat de Comisia Juridica a Senatului trecerii Registrului Comertului din subordinea Ministerului Justitiei sub tutela Camerei de Comert. Daca Parlamentul va vota initiatiativa legislativa, atunci o afacere de zeci de miliarde de lei, cit reprezinta cifra de afaceri a Registrului Comertului Iasi, va trece in mina celor citiva afaceristi ieseni care au pus mina pe friiele Camerei. „La nivel national, Registrul a avut in 2004 un execedent in valoare de aproximativ 216 miliarde lei”, a declarat Gina Sindila, directorul Oficiului Judetean al Registrului Comertului de pe linga Tribunalul Iasi. Din calculele reporterilor „Ziarului de Iasi” rezulta ca la Iasi excedentul, ce este echivalent cu profitul unei firme, a fost de circa 6 miliarde lei. Cu alte cuvinte, in afara de veniturile de zeci de miliarde inregistrate de ORC Iasi, Vlasov si apropiatii sai, ar patrona si profitul institutiei locale. Surse oficiale din cadrul Registrului Comertului Iasi sustin ca daca vor fi preluati de Camera, Vlasov s-ar putea folosi din nou de functia sa pentru a-si satisface propriile interese. „Pe linga bani, trecerea Registrului la Camera i-ar aduce lui Vlasov si o imensa baza de date pe care ar putea-o folosi in interes personal asa cum a facut si alta data. De exemplu, cind s-ar organiza licitatii, oamenii Camerei si-ar putea anunta dinainte cunostintele cu cine au de-a face ca si contracandidati”, ne-au declarat sursele.
Cum este in alte tari
La rindul lor patronii se tem sa nu se confrunte din nou cu aceeasi situatia ca in perioada dinainte de 2003 cind Registrul era detinut de CCI. „Ar trebui sa se impuna printr-o lege obligativitatea unei valori maxime a comisioanelor. Aceasta deoarece in urma cu citiva ani, cind Registrul era la Camera, pentru un certificat constatator un membru platea o taxa de aproximativ un milion de lei, iar unul din afara de patru-cinci ori mai mult. Acum acelasi certificat costa doar 300.000 de lei. Diferenta era foarte mare si in raport cu alte oficii judetene”, a explicat Agrigoroaiei. In majoritatea tarilor din Europa, Registrul Comertului functioneaza in subordinea Ministerului Justitiei sau pe linga instante judecatoresti. Astfel de situatii se intilnesc in Austria, Luxemburg, Spania, Germania, Franta, Polonia, Ungaria sau Cehia. In statele nordice, Registrul are statut de structura a unei institutii publice, alta decit Ministerul Justitiei, doar Registrele din Italia, Olanda si Bulgaria functionind pe linga Camerele de Comert.
Oamenii lui Vlasov
In afara de Vlasov care este presedintele CCI Iasi, din noul Colegiu de conducere al Camerei mai fac parte Ioan Prisecaru-patronul grupului Conex, Constantin Benta-Select, Yavuz Hatinoglu-Gold and Platin, Radu Precul-Moldochim, Catalin Cornea-Remar SA Pascani, Radu Oghina-Romtec, Irina Dolhescu-Hit Media Investment si Paul Butnariu-Constructii Feroviare Moldova. (Cristina ORHEANU)

Comentarii