De Business

Punem punctul pe știi

Patronii nu se mai pot angaja la propriile firme

luni, 30 iunie 2003, 23:00
2 MIN
 Patronii nu se mai pot angaja la propriile firme

Patronii nu se vor mai putea angaja la propriile firme. O ordonanta a Guvernului interzice asociatilor unici sa se „autoangajeze”, pe motiv ca exista un conflict de interese. „Nu poti sa-ti negociezi salariul cu tine insuti. Te uiti in oglinda si iti propui o suma de bani drept remuneratie? Intr-o negociere trebuie sa existe doua parti: angajatorul si angajatul”, a argumentat Viorica Surdu, inspector sef adjunct la Inspectoratul Teritorial de Munca Iasi (ITM).
Ordonanta de Urgenta nr. 9/2003 nu mai face posibil acest lucru.
Pentru a le merge vechimea, acestia trebuie sa incheie un contract de asigurare cu Camera de Munca. In contract va fi stipulata o suma de asigurare, la care se vor calcula obligatiile catre bugetul asigurarilor sociale.
„Legea este buna desi poate fi considerata ca o ingradire, cel putin, a dreptului la munca. Dar, ca orice lege, trebuie aplicata”, este de parere avocatul Maria Aldea. Cei care nu depun contractele de asigurare pot fi sanctionati de inspectorii de la ITM cu amenzi de pina la 9 milioane de lei.
Nici pina la aparitia OUG 9/2003 calitatea de asociat unic nu era compatibila cu cea de angajat la firma respectiva, dar legea lasa citeva portite de „autoangajare”.
In conditiile in care in statutul firmei era prevazut acest lucru, asociatul unic putea fi si administrator al firmei cu carte de munca in regula. Daca nu, patronul firmei, si asociat unic, numea o alta persoana in functie de administrator. Ulterior numirii, aceasta isi angaja „angajatorul”, totul petrecindu-se conform legii. Cu alte cuvinte tu angajai administratorul si el te angaja pe tine.
„Legea a fost schimbata pentru a preveni astfel de situatii. Conform OUG 9/2003, care modifica legea pensiilor, sint obligate sa se asigure persoanele care realizeaza un venit brut anual echivalent cu cel putin 3 salarii medii brute pe economie, si care, printre alte situatii precizate, este asociat unic.
In acest fel, asociatii unici vor fi luati in evidentele ITM, iar perioada in care platesc contributiile catre bugetul asigurarilor sociale este considerata vechime in munca”, a declarat Viorica Surdu, inspector sef adjunct al ITM Iasi.
Singura modalitate pe care o au asociatii unici de a ocoli legea este cea in care isi cesioneaza o parte din actiuni unei alte persoane (de obicei o ruda apropiata). „Deja nu se mai poate vorbi despre asociat unic. Cesionind o parte din actiuni, chiar si un procent de pina la 5%, sint doi asociati in firma, deci fiecare poate sa-si negocieze un contract de munca”, a fost concluzia avocatei Maria Aldea. (V. MIRON)

Comentarii