De Business

Punem punctul pe știi

Patronul hotelului Unirea a cumparat sediul Nicolina SA cu 30 miliarde lei

marți, 13 decembrie 2005, 00:00
4 MIN
 Patronul hotelului Unirea a cumparat sediul Nicolina SA cu 30 miliarde lei

Nicolina SA a ramas fara sediu. Cladirea a fost cumparata ieri cu 30 miliarde lei de care Lucian Grecu, patronul hotelului Unirea. Imobilul cu sapte etaje a fost adjudecat la o licitatie organizata de BRD in contul unei datorii restante in valoarea de 8 miliarde lei. Tot ieri BRD a vindut in cadrul aceleasi licitatii si o hala ce a apartinut tot societatii iesene. Aceasta a revenit firmei Go West pentru suma de 8,5 miliarde lei. Valoarea de pornire a licitatiei a fost de 19,7 miliarde pentru pavilionul administrativ si 3,9 miliarde pentru hala.
Investitia va fi amortizata in 10 ani
La licitatia pentru sediul Nicolina SA s-au infruntat ieri nu mai putin de patru societati. Cladirea, cu o suprafata totala de 3.250 metri patrati dispusi pe opt nivele, a stirnit interesul societatilor Construct Design (apartine consilierului local Radu Botez), TGH (detinuta de Gheorghe Plesu-presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Iasi), Metex (unde actionar este Lucian Grecu-patronul hotelului Unirea) si Egeria (detinuta de un investitor italian). Prima firma care a iesit din joc a fost Egeria. La pragul de 26 miliarde lei s-a retras si TGH, lupta fiind data in continuare intre Construct Design si Metex. „Atit am fost dispus sa ofer. Nu cred ca face mai mult acest activ. Daca ar fi avut acces si la parcare ar fi fost altceva“, a explicat Plesu care a fost la licitatie impreuna cu sotia. Cele doua societati ramase in cursa au continuat cot la cot pina la pragul de 30,5 miliarde lei. Cind Lucian Grecu a mai plusat 100 milioane lei, reprezentatul Construct Design a cedat, iar executorul bancar l-a declarat invingator pe patronul hotelului Unirea. Cu alte cuvinte, Grecu a platit apoximativ 260 de euro pentru fiecare metru patrat din cladirea unde isi au birourile sefii fabricii iesene. „Aceasta investitie cred ca va fi amortizata in circa 10 ani. Cel mai probabil, spatiul pe care l-am cumparat il voi scoate la inchiriere pentru birouri“, a declarat Grecu pentru „Ziarul de Iasi“.
Hala va fi transformata in depozit de cosmetice
Lupta apriga s-a dat si pentru hala de timplarie. Pentru acest imobil cu o suprafata de 1.832 metri patrati si-au aratat interesul firmele Construct Design, Tcall, Metex, Vinoteca Willy, Go West, Imobil Class si Scala Real Estate, ultimile doua fiind agentii imobiliare. Pretul de pornire al acestui activ a fost stabilit la 3, 9 miliarde lei, iar prima strigare a fost facuta de reprezentantii Scala ce au oferit 5 miliarde de lei vechi. Insa aceasta a fost printre putinele facute de agentie. Chiar daca au participat opt societati batalia s-a dat intre firmele Go West si Vinoteca Willy, celelate bifind in mare parte doar prezenta. Pentru acest activ, cele doua firme au plusat in medie cite 50 de milioane lei vechi la fiecare strigare. Din cind in cind, Mircea Hutanu, patronul Vinotecii Willy, a mai rupt ritmul licitind cite 200 de milioane lei vechi. Intr-un final, adjudecatar a fost desemnata firma Go West care a oferit 8,55 miliarde lei vechi. „Aceasta era penultima strigare din partea firmei mele si a fost una norocoasa. Daca ar mai fi plusat de doua ori ar fi cistigat cel de la Vinoteca Willy“, a spus bucuros Marian Blaga, unul dintre asociatii firmei Go West. Societatea patronata de Blaga se ocupa cu import, export si distributie nationala de produse cosmetice. „In hala cumparata de la Nicolina ne vom muta sediul societatii si vom amenaja si depozitul de produse cosmetice“, a declarat Blaga. Potrivit site-ului Ministerului de Finante, Go West a obtinut in cursul anului 2004 o cifra de afaceri de circa 58 miliarde lei vechi si un profit de 2,4 miliarde lei.
Sindicatul vrea o parte din bani
Pentru a putea participa la licitatia organizata de BRD, firmele inscrise au depus in contul bancii 10% din valoarea activelor de care erau interesate. „BRD va inapoia societatilor care au pierdut licitatia jumatate din sumele depuse. Cistigatorii vor trebui sa faca plata activelor achizitionate in termen de 30 de zile“, a mentionat Lucian Faifer, executorul bancar ce s-a ocupat de licitatie. Din vinzarea celor doua active apartinind Nicolina, BRD va avea de incasat circa 39 miliarde lei vechi. „Banca isi va opri creanta pe care o are de recuperat de la fabrica ieseana, iar restul sumei va fi redistribuita celorlalti creditori“, a mai adaugat Faifer.
Gheorghe Paduraru, liderul de sindicat al Nicolina sustine ca va face toate demersurile posibile ca suma ce va reveni celorlalti creditori sa ajunga in buzunarele salariatilor. „Si angajatii sint creditori ai Nicolina. Acestia nu si-au mai primit lefurile de mai bine de un an. Valoarea salariilor restante se ridica la circa 50 miliarde lei vechi. Daca vom obtine restul banilor din urma vinzarii acestir active, se vor acoperi ceva mai bine de jumatate din salariile restante“, a explicat Paduraru. Fabrica ieseana are datorii totale de aproximativ 400 miliarde de lei vechi, din care cea mai mare parte sint catre stat. (Dan MINDRUTA)

Comentarii