De Business

Punem punctul pe știi

Patru retete de adus investitori

Subtitlu

duminică, 18 aprilie 2010, 17:23
5 MIN
 Patru retete de adus investitori

La capitolul investitii straine, Iasul se afla pe un loc modest in clasamentul national. Potrivit ultimilor date disponibile pe site-ul Oficiului National al Registrului Comertului, judetul ocupa locul 20 in tara, in functie de valoarea capitalului subscris de societatile cu participare straina.

Inaintea noastra se afla judete precum Arad, Brasov, Cluj, Constanta sau Timis, ca sa amintim numai citeva dintre ele. De multe ori autoritatile ridica din umeri cind vine vorba despre solutii pentru a aduce investitori in aceasta zona a tarii.

De aceea, "Ziarul de Iasi" a intrebat putinii investitori straini care au gasit drumul catre Iasi care au fost criteriile de care au tinut cont cind au ales aceasta zona. In functie de raspunsurile lor, se poate croi o strategie prin care punctele tari sa fie exploatate mai bine, iar cele slabe sa fie minimizate si astfel judetul sa devina mai atractiv.

In jocul propus de "Ziarul de Iasi" au intrat reprezentanti ai companiilor Delphi, Continental, Capgemini si Baumax.

Exemplul Delphi

Filiala gigantului american Delphi, Delphi Diesel Systems Romania SRL, deschisa de curind la Iasi, in zona Metro, ar trebui sa fie un semnal pozitiv pentru autoritati: potentialul economic al Iasului este imens si poate fi exploatat cu usurinta daca ar exista vointa la acest nivel. Potrivit reprezentantilor companiei de componente auto, conducerea firmei a ales Iasul pentru investitiile din Romania in baza unor factori cheie, care s-au mulat perfect pe atuurile investitionale ale Iasului.

"Iasul ofera o combinatie perfecta de disponibilitate de forta de munca instruita pentru productie si absolventi de studii superioare pentru inginerie si management, costuri competitive pentru dezvoltarea afacerii, oportunitatea de a crea o retea puternica de furnizori localizati in Romania pentru suportul noii unitati din aceasta tara, piata de angajati bine calificati, o buna colaborare cu autoritatile locale, dar si posibilitatea de a accesa fonduri nerambursabile pentru echipamente si utilaje noi pentru fabrica de tip Greenfield", au declarat reprezentantii Delphi Iasi.

De la intrarea Delphi pe piata Iasului, compania a facut angajari "la foc automat", in prezent activind aici peste 700 de salariatii. Si inca se mai fac angajari.

Continental a investit 20 de milioane de euro

Compania germana Continental (n.r. – care a preluat Siemens), cu sediul pe bulevardul Poitiers, a creat la Iasi 500 de noi locuri de munca. Conducerea acestei companii spune ca a hotarit sa investeasca la Iasi dupa lungi analize si evaluari economice.

"Deciza de a investi in Iasi acum cinci ani a venit dupa lungi discutii si analize privind alegerea unei noi locatii, si a fost confirmata in timp ca fiind corecta. Atuurile care au stat la baza deciziei de a investi in Iasi au fost buna pregatire a absolventilor universitari, disponibilitatea candidatilor potriviti pe piata muncii, buna colaborare cu universitatile si liderii autoritatilor locale, si nu in ultimul rind prezenta Aeroportului si a bunelor legaturi cu celelalte orase din tara si cele europene. In mod cert, locatia noastra de la Iasi reprezinta o poveste de succes pentru Continental Automotive Romania, si cifrele confirma acest fapt: 500 de angajati si o investitie de 20 milioane de euro", a declarat Christian von Albrichsfeld, directorul general al Continental Automotive Romania SRL.

Capgemini a angajat 200 de tineri

O alta companie de prestigiu sosita de curind in Iasi, cu circa 92.000 de angajati la nivel mondial, este Capgemini, care are sediul la capat Pacurari. Filiala de la Iasi a companiei franceze a angajat numai anul trecut aproape 200 de tineri ieseni absolventi.

Reprezentantii companiei spun ca au ales Iasul din mai multe motive. "A cintarit mult in decizia noastra nivelul de cunoastere a limbilor straine, dar si atitudinea pozitiva legata de munca tinerilor si traditia universitara a orasului, numarul si calitatea absolventilor cu studii superioare. Au contat in aceeasi masura si suportul acordat de autoritatile locale, dar si popularitatea crescinda a Iasului printre investitorii straini", a precizat Gabriel Jurj, managerul Capgemini Iasi.

Compania Capgemini a lansat pe piata centrul de servicii de externalizare IT de la Iasi in luna octombrie 2009, fiind a doua cea mai importanta investitie a concernului in regiunea Europei Centrale si de Est. Investitia de la Iasi a costat compania franceza citeva milioane de euro.

Numarul locuitorilor, factor important pentru Baumax

Pentru Baumax, care a angajat la Iasi 100 de persoane, a contat foarte mult faptul ca judetul are o populatie foarte mare, dar si apropierea fata de Republica Moldova. "Regiunea Moldovei are un potential extraordinar, acesta jucind un rol important in decizia de a deschide un magazin la Iasi: cu o populatie de peste 800.000 de locuitori si aproximativ 300.000 de gospodarii, judetul Iasi reprezinta cu siguranta o zona atractiva pentru investitori, iar proximitatea cu Republica Moldova reprezinta un alt avantaj in acest sens", a precizat Marius Bogdan Mihai, directorul magazinului Baumax Iasi.

Potrivit sursei mentionate, magazinul Baumax din Iasi a reprezentat cea de-a treia locatie deschisa in aceasta zona, alaturi de magazinele din Suceava si Bacau si cel de-al optulea magazin din tara.

Unde se pot aduce imbunatatiri

Marile companii care au investit in Iasi dau si citeva sfaturi utile autoritatilor pentru a atrage investitori. "La capitolul bile negre sint aspecte negative care privesc intreaga zona, nu numai local. Acestea ar fi calitatea infrastructurii si costuriile aferente mari, fluctuatiile cursului euro si faptul ca aproape toate firmele locale isi deruleaza activitatile avind euro ca referinta de preturi si nu moneda locala, dar si instabilitatea legislatiei fiscale. De asemenea, ar mai fi o atitudine proactiva care lipseste la multe din firmele romanesti furnizoare de servicii, cit si insuficienta dezvoltarii sectorului serviciilor, cum ar fi cele hotelier si catering", este de parere Gabriel Jurj, manager Capgemini Iasi.

"Posibilitati de imbunatatire a mediului investitional in Iasi ar fi creearea unor spatii de birou adecvate, introducerea unor cursuri specifice activitatii noastre in programa universitara, desfasurarea mai rapida a procesului de obtinere a autorizatiilor, precum si construirea unei infrastructuri rutiere care sa asigure legatura acestui oras cu regiunile Transilvania, Banat si cu restul Europei", au  precizat si reprezentantii Continental Automotive Romania.

Bile albe:

– pozitie geografica pentru un acces facil pe pietele din est;

– costuri de productie mici;

– mina de lucru la discretie si totodata ieftina;

– usurinta gasirii unor suprafete mari de teren pentru amplasamentul fabricilor in proximitatea orasului;

– numarul mare de locuitori ca si piata de desfacere pentru produsele fabricate;
– centru universitar regional important pentru recrutarea fortei de munca.

Bile negre:

– birocratia, timpul mare alocat obtinerii autorizatiilor necesare demararii investitiilor;

– lipsa coeziunii intre oamenii de afaceri din zona;

– lipsa utilitatilor;

– infrastructura deficitara, mai ales a unei cai de acces usoare cu regiunea de vest a Romaniei;

– lipsa unui Aeroport cu suficiente curse regulate externe;

– legislatia fiscala mereu in schimbare.

Comentarii