De Business

Punem punctul pe știi

Scad preturile

Subtitlu

luni, 07 aprilie 2008, 18:19
4 MIN
 Scad preturile

"Incerc sa imi cumpar o locuinta de la sfirsitul anului trecut. Urmaresc piata cu mare atentie, in fiecare zi. Am constatat, citind anunturile de mica publicitate, ca, incepind cu aceasta luna, preturile apartamentelor au mai scazut. In aceste conditii, ma intreb daca este de preferat sa achizitionez acum o casa sau sa mai astept sa mai scada piata".

Aceasta este dilema cu care se confrunta, alaturi de tinarul Lucian M., mii de ieseni, si, cel mai probabil, una din intrebarile care freamata gindurile a tot mai multi tineri fara casa, aflati la inceput de drum.

Reporterii "Ziarulului de Iasi" au consultat mai multe agentii imobiliare din oras si va prezinta, in rindurile care urmeaza, o proiectie recenta si respectiv una de viitor asupra tendintei pe care se inscrie piata locala a locuintelor.

Chiar daca parerile specialistilor in domeniu nu sint in prezent uniforme, majoritatea acestora agreeaza ideea ca, pentru prima data, dupa mai multi ani consecutivi de cresteri, asistam la o diminuare timida a pretului cu care apartamentele sint scoase la vinzare.

Blocaj in piata

Analiza realizata de reporterii "Ziarului de Iasi" asupra ofertelor de vinzare la apartamentele de trei camere, care sint cele mai stabile din punctul de vedere al pretului, scoate la iveala faptul ca actualmente pretul mediu pe metru patrat se ridica la aproximativ 1.200 de euro. Ceea ce inseamna cu citeva procente mai mic fata de finele anului trecut.

Desi preturile avansate de vinzatori sau de agentii imobiliari nu reprezinta de cele mai multe ori suma la care se incheie tranzactia in mod efectiv, anunturile surprind insa tendinta generala a pietei.

"Eu am preconizat acest lucru de mai mult timp. In prezent avem de-a face cu o oarecare stabilitate, as numi-o eu, care cuprinde o micsorare a preturilor imobilelor aproape insesizabila, insa existenta", ne-a declarat Eliza Neamtu, consilier imobiliar la Fidelia Casa.

Comparatia facuta cuprinde, in principal, apartamentele de trei camere care au fost construite in perioada 1980-1990, si care poate fi extinsa si asupra celorlalte tipuri de locuinte de la bloc, de dimensiuni mai mici. "Intr-adevar, exista un oarecare blocaj pe piata imobiliara, indeosebi pe segmentul apartamentelor, fie ele de orice fel. Acest blocaj poate fi pus pe seama conditiilor de creditare a populatiei, un factor deosebit de important, care impune restrictii privind gradul de indatorare a persoanelor fizice si care influenteaza astfel perfectarea finala a actelor de vinzare-cumparare", a specificat Radu Gorgan, administrator la agentia imobiliara Global Intermed.

Bani mai putini in piata

Potrivit analistilor imobiliari, la temperarea costurilor locuintelor a contribuit, pe linga cresterea dobinzii de referinta de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR), si deprecierea monedei nationale in raport cu euro.

BNR a anuntat o dobinda de referinta pentru luna martie de 9,5% pe an, cu jumatate de punct procentual peste cea din luna februarie. Dobinzile mai mari ale bancilor nu au mai permis iesenilor sa contracteze credite suficient de mari pentru cumpararea unei locuinte. Automat, diminuarea sumelor care au intrat in piata au constrins vinzatorii sa ajusteze preturile.

"Preturile se situeaza deocamdata cam la acelasi nivel ca si anul trecut. Vorbim poate de o scadere cuprinsa intre 3 si 5 procente, si aici ma refer la valoarea de tranzactionare, respectiv cu cit se vinde efectiv un imobil, pentru ca am avut cazuri cind s-a cerut pe un apartament 80.000 de euro, dar s-a vindut cu 68.000 de euro. Se cere foarte mult, dar asta nu inseamna ca se si plateste tot atit", a adaugat Gorgan.

Conform agentilor imobiliari, preturile locuintelor au fost umflate artificial de-a lungul timpului, majorarile fiind aproximate la peste 25% anual. Daca acestea nu isi vor lua avint in acest an, putem spune ca 2008 va fi primul an dupa 2004 fara cresteri bombastice nejustificate.

"Costurile au scazut in aproape toate zonele din oras si, mai ales, iesind in afara centrului. Astfel, putem exemplifica cartierele Nicolina, Tatarasi, Podu Ros, Pacurari si celelalte zone adiacente, exceptind kilometrul zero, unde preturile sint in continuare exagerat de mari", a mentionat Neamtu. Aceasta a mai precizat ca tendinta de descrestere se va mentine si pe parcursul urmatoarelor luni, ajungind la sfirsitul acestui an la preturi cu pina la zece procente mai mici la apartamente. "Astfel de scaderi vor fi inregistrate indeosebi la cladirile vechi, construite inainte de anii ’80, cum e zona Podu Ros spre exemplu", a comentat Neamtu.

Interesul poarta fesul

Pe de alta parte, unii jucatori din piata sint de parere ca micsorarea pretului apartamentelor este doar o falsa impresie, ce planeaza asupra posibililor cumparatori.

"Piata e intr-o usoara asezare, si este normal sa fie asa. Spre exemplu, eu vreau sa cumpar personal doua apartamente cu o camera in zona Garii. Am pornit de la un buget de 55.000 de euro si am ajuns la 63.000 euro. Si sint dispus sa mai dau. Cei care zic ca scade piata fie nu tranzactioneaza, fie nu au statut de agentie imobiliara", a motivat Lucian Ailenei, asociat la agentia imobiliara ALM-Development.

De altfel, recent, si omul de afaceri Dinu Patriciu,  presedintele Rompetrol, considerat cel mai bogat roman potrivit topului realizat de revista de specialitate "Forbes", sustinea ca am putea asista la diminuarea pretului la case si apartamente in urmatorul interval de timp. Ramine de vazut daca, si la Iasi, piata ii va da sau nu dreptate.

Comentarii