De Business

Punem punctul pe știi

Si Galatiul ne-a luat-o inainte

luni, 19 aprilie 2004, 23:00
3 MIN
 Si Galatiul ne-a luat-o inainte

Microsoft, Oracle, IBM sau HP. Acestea sint doar patru din cele 30 de firme care s-au mutat in parcul de soft de la Galati. In doar citeva saptamini, capacitatea acestuia s-a ocupat in proportie de 95%.
Dupa finalizarea celei de-a doua cladiri, parcul va putea gazdui inca 70 de firme. In timp ce facultatea de profil din Galati se distinge prin anonimat, absolventii facultatilor iesene de Informatica sau de Automatizari si Calculatoare pleaca anual la cele mai puternice companii de soft din lume. In plus, Iasul detine jumatate din piata de internet a Moldovei, conform celor declarate de prefectul Spiridon Cretu. La alegerea locatiei primului parc de soft din tara, valoarea scolii iesene din domeniul IT nu a avut nici o sansa in fata faptului ca Dan Nica, ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, este originar din Galati. Cu putin noroc, parcul tehnologic de la Iasi va incepe sa functioneze abia la inceputul anului viitor.
„Multumim domnului ministru”
„Ii multumim domnului ministru Dan Nica pentru eforturile de a aduce la Galati fonduri si obiective de o asemenea anvergura, mai ales ca banii de la buget sint extrem de putini si dramuiti. Nu-i inteleg pe unii din diferitele colturi de tara care contesta eforturile ministrului Dan Nica de a aduce primul parc de soft din tara la Galati”, crede Dan Lilion Gogoncea, presedintele Consiliului Judetean Galati.
Parcul tehnologic „Tehnopolis” va fi amplasat in Iasi pe 10,73 de hectare cumparate deja de Consiliul Judetean si Primarie de la „Fortus”. Pina acum, a fost ridicata structura de rezistenta a cladirii centrale „Nucleus” si au fost finalizate racordurile la utilitati si infrastructura de transport.
„Investitia de 6,3 milioane de euro este finantata in proportie de 75% de Uniunea Europeana, prin fonduri Phare, restul de 25% fiind acoperit de Guvern. Inaugurarea parcului este prevazuta pentru luna ianuarie 2005”, sustine Dan Grosu, seful Unitatii de implementare a proiectului.
250 de firme
Proiectul parcului tehnologic a fost lansat de presedintele CJ, Lucian Flaiser, inca din anul 2001, lucrarile de constructie propriu-zise fiind executate de un consortiu format din SC „Cominco” SA Frasin, „Iasicon” SA si „Constructii 1” SA. Conform proiectului, Tehnopolis ar urma sa creeze 2.900 de noi locuri de munca. In final, parcul tehnologic va cuprinde 250 de firme din domeniul tehnologiei informatice si audio-vizualului intr-o prima etapa, respectiv a biotehnologiilor si a industriei alimentare, ulterior.
„Vor fi primite si firme din alte domenii daca au perspective de dezvoltare certe si pot sa creeze locuri de munca. „Pina acum au fost contactate peste 120 de firme interne si internationale, dintre care 20 au depus deja documentatia necasara pentru a veni la Iasi. In acest moment nu exista inca o societate care sa se ocupe cu administrarea si gestionarea parcului tehnologic, dar planuim sa o infiintam in saptaminile urmatoare”, spune Dan Grosu.
Pentru suprafetele ocupate in parc se are in vedere scutirea de taxele datorate bugetului local, precum si practicarea unor chirii modice.
Se cauta facilitati
„La sfirsitul anului trecut, Guvernul a luat in lucru o propunere a noastra de acordare a unor facilitati fiscale mai consistente, de tipul scutirii de TVA sau de impozitul pe profit, dar nu am primit inca nici un raspuns“, a incheiat Grosu.
CJ a incheiat protocoale de colaborare cu Centrul de Transfer Tehnologic de pe linga Universitatea din Saarbr?cken, cu parcul tehnologic din Salerno sau cel din Bari. „Acestea vor avea reprezentante in cadrul Tehnopolis, urmind sa ne asigure consultanta necesara la inceput. Tot prin intermediul lor, vor fi atrase societati care functioneaza deja la Saarbr?cken, Salerno, Bari sau Nantes”, a explicat Grosu.(L. LAZAR)

Comentarii