De Business

Punem punctul pe știi

Si in Iasi se pot face afaceri in agricultura in stil occidental

joi, 15 aprilie 2004, 23:00
2 MIN
 Si in Iasi se pot face afaceri in agricultura in stil occidental

Patru milioane de litri de lapte. Aceasta este cantitatea care trece anual prin vasele ecologice ale singurei firme care se ocupa doar cu colectarea laptelui direct de la producatorii din judetul Iasi. Dintr-o fundatie infiintata cu fonduri de la guvernul Olandei, aceasta s-a transformat intr-o societate cu cele mai moderne instalatii de colectare a laptelui din Iasi, cu o cifra de afaceri de peste 20 de miliarde de lei pe 2003 si cu 52 de salariati.
„Functionam ca o cooperativa occidentala”
„Functionam ca o cooperativa occidentala – avem noua centre de colectare a laptelui in sase comune, toate pe teritoriul judetului Iasi, precum si sase magazine de desfacere a produselor necesare agricultorilor. Pe linga acestea, desfasuram activitati de consultanta agricola, pe baza unui proiect finantat de Banca Mondiala”, isi descrie afacerea Camelia Nedelcu, director general sector lapte si consultanta al S.C. „ISPA” S.R.L Iasi.
Totul a pornit in 1996, de la un program bilateral finantat integral de guvernul olandez, aplicat numai in Iasi, avind ca scop sprijinirea micilor producatori agricoli. Observind ca taranii isi primeau contravaloarea laptelui livrat catre „Lactis” cu 3-4 luni intirziere, initiatorii proiectului au organizat la Romanesti un lot demonstrativ prin care se colecta in mod ecologic lapte de la zece persoane.
Rezultatele fiind incurajatoare, s-a decis infiintarea unei fundatii romano-olandeze, denumita ISPA, cu scopul sprijinirii micilor agricultori (ISPA – Institutional Strengthening of Private Agriculture). Desi a dorit sa ramina la stadiul de asociatie, pentru a nu avea probleme cu legea, s-a hotarit transformarea ei in 1999 in societate comerciala cu raspundere limitata, pastrind initialele ISPA (Impreuna Sprijinim Producatorii Agricoli), la care unic asociat este asociatia ISPA, constituita in prezent din peste 2.000 de membri.
Taranii smecheri au fost exclusi din asociatie
Activitatea societatii consta in achizitionarea de lapte de la producatorii membri si livrarea catre societatile care se ocupa cu imbutelierea. In fiecare dimineata, intre orele 6 si 8, laptele este colectat de la tarani, masurat si inmagazinat in vase speciale.
Producatorii primesc intre 5.000 si 8.000 de lei, in functie de procentul de grasime, pretul unui litru de lapte STAS cu 3,5% grasime fiind 6.000 de lei.
„Colectam lapte de cea mai buna calitate din judet, tehnologia de testare Eco Milk adusa din Olanda permitindu-ne sa excludem atit laptele acidulat sau imbogatit cu apa, cit si pe cel in care taranii adauga aracet sau soda caustica pentru cresterea grasimii”, spune Nedelcu. Taranii care au fost prinsi, in urma masuratorilor, ca au adaugat apa, au fost iertati la prima abatere. In schimb, cei care au introdus aracet sau soda caustica au fost exclusi din asociatie.
Pe viitor, firma ieseana doreste sa se extinda si in alte comune din judetul Iasi. Taranii care vor livra laptele vor deveni automat membri ai asociatiei. (L. LAZAR)

Comentarii