De Business

Punem punctul pe știi

Smecherie cu mansarde

Subtitlu

marți, 01 aprilie 2008, 19:33
4 MIN
 Smecherie cu mansarde

Atentie mare cind dati bani pentru locuinte construite la mansarda! Este mesajul de avertizare transmis de autoritatile locale persoanelor care intentioneaza sa contracteze astfel de case.

Dupa cum sustin oficialii municipalitatii, iesenii ar trebui sa citeasca de doua ori contractul inainte de a semna din cauza ca unele firme construiesc mansarde fara a avea autorizatie de constructie de la Primarie. Unele persoane au ajuns chiar sa piarda sume de ordinul a miilor de euro fiindca nu au cunoscut in detaliu toate aspectele necesare.

"Ziarul de Iasi" va prezinta in rindurile care urmeaza povestea tragica a unei iesence care a achitat integral anul trecut suma de peste 23.000 de euro in schimbul promisiunii ca se va muta in casa noua, in zona Nicolina, inca de luna trecuta. Femeia nu s-a ales insa decit cu o gaura in buget si corvoada de a sta pe la rude.

Un contract cu nabadai

Ofertele de locuinte la mansarda, care par atractive din punct de vedere financiar, pot ascunde insa surprize mai putin placute pentru cumparatori. A simtit-o pe pielea ei ieseanca Elena Hoghii care a semnat in toamna anului trecut un contract cu Trustul de Constructii Moldova SRL Iasi.

Potrivit documentului, firma se angaja sa ii construiasca femeii un apartament cu o singura camera deasupra blocului 603 de pe strada Libertatii, in zona Nicolina II. Pentru a intra in posesia imobilului cu o suprafata construita de 32 metri patrati, Hoghii a trebuit sa plateasca inca de pe data de 25 septembrie 2007 suma de 23.334 euro, inclusiv TVA.

Conform aceluiasi act incheiat, societatea ieseana trebuia sa ii predea la cheie beneficiarei locuinta in termen de jumatate de an, respectiv pe 25 martie anul in curs. La adresa specificata, reporterii "Ziarului de Iasi" nu au gasit decit o camera ce functioneaza ca uscator de bloc si care este plina cu tot felul de resturi de obiecte casnice scoase din uz de locatarii imobilului.

"Cind am constatat ca a fost depasit termenul stipulat in contract m-am dus la firma sa vad ce se intimpla. Cu stupoare am aflat ca nu s-au apucat de nici un fel de lucrare la mansarda, blocul avind aceeasi structura ca si inainte. Nu au dat nici macar o lopata acolo. Doar l-au izolat pe dinafara, asa cum sint obligati", ne-a declarat cu naduf Hoghii.

In disperare de cauza, ieseanca a inceput sa bata la usile autoritatilor. "De la Biroul de Urbanism din cadrul Primariei Iasi am fost informata ca societatea nu a intreprins demersurile necesare pentru obtinerea autorizatiei de constructie. Auzind aceste lucruri, le-am cerut toti banii inapoi. Insa firma nu a vrut sa-mi mai dea 10% din suma deoarece in contract se precizeaza faptul ca «daca renuntarea este notificata la mai mult de sapte zile calendaristice de la incheierea contractului, dar mai inainte de a fi inceput compartimentarea apartamentului, clientului i se va restitui doar 90% din avansul achitat» (n.r. – la punctul 6.1 din contract se specifica faptul ca pretul lucrarii se va achita integral la momentul semnarii documentului). Astfel, mi-au retinut peste 2.300 de euro desi ei sint cei care nu si-au onorat la timp contractul si nu mi-au construit casa", a specificat Hoghii.

Potrivit documentului semnat cu Trustul de Constructii Moldova SRL, firma va suporta penalitati de intirziere infime, de ordinul a 80 lei pe luna. Conform aceluiasi act, termenul de executie a mansardei poate fi prelungit cu inca o luna, timp in care societatea este exonerata de la plata penalitatilor.

"Cunosc povestea doamnei. Numai ca noi respectam ce scrie in contract si i-am retinut 10%. E alegerea doamnei daca vrea sa renunte. Noi o sa construim mansarde", a replicat Bogdan Chiriac, directorul de la Trustul de Constructii Moldova SRL.

11 procese cu Primaria

Numai ca planurile sefului firmei se bat cap in cap cu declaratiile oficialilor Primariei Iasi.

"Firma Trustul de Constructii Moldova nu detine autorizatie pentru nici una din mansardele impinzite prin mai multe zone din oras. Am 11 procese pe rol in instanta cu aceasta societate si am inaintat adresa la Parchet pentru dezafectarea lor. Pina la sfirsitul anului vor aparea si primele hotariri judecatoresti deoarece mansardele sint construite ilegal, fara autorizatie. De asemenea, Inspectoratul de Stat in Constructii a amendat firma in cauza cu 50.000 lei. Ii sfatuiesc pe toti cei care vor sa cumpere astfel de locuinte sa se intereseze daca firmele au toate avizele necesare, inainte de a da banii pe asa ceva", a avertizat Daniel Todirica, seful serviciului control urbanism din cadrul Primariei Iasi.

"Daca domnul Todirica da in scris ca nu am autorizatie eu il dau in judecata. Eu detin autorizatie", a raspuns directorul firmei iesene.

Comentarii