De Business

Punem punctul pe știi

Someri cu diploma

duminică, 06 septembrie 2009, 16:14
3 MIN
 Someri cu diploma

La situatia actuala a contribuit atit criza economica, dar si unitatile de invatamint care nu au planurile de scolarizare adaptate la cerintele pietei muncii.

 

Universitatile si liceele iesene au devenit peste noapte fabrici ce produc someri pe banda rulanta. Tinerii ce si-au incheiat anul acesta socotelile cu invatamintul reusesc cu greu sa se integreze in cimpul muncii. Cu alte cuvinte proaspetii absolventi au devenit fara voia lor someri cu diplome. Specialistii in domeniul resurselor umane sustin ca intreaga vina le revine institutiilor de invatamint care si-au orientat "productia de diplome" in functie de moda de moment, angajatorilor si Ministerului Muncii.

In bazele de date ale Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM), la sfirsitul lunii iulie figurau ca someri 1.226 de absolventi din care 673 de persoane noi intrate in sistem.

"Din numarul total de absolventi someri 772 de tineri au terminate studiile unei scoli de arte si meserii. Alti 220 sint tineri ce au terminat un liceu sau o scoala postliceala, iar alti 234 sint tineri ce au finalizat studiile superioare", ne-a declarat Elena Toarba, purtator de cuvint AJOFM Iasi.

Goana dupa diplome

Potrivit acesteia pentru luna august statisticile vor fi mult mai ingrijoratoare tinind cont ca rata somajului a crescut de la 6,9% in iulie la 7,06% luna trecuta. "Rata somajului a crescut datorita absolventilor inscrisi in baza de date. O centralizare exacta o vom avea abia zilele urmatoare pentru ca se lucreaza la structura somajului, dar va pot spune ca la nivelul lunii august vom avea aproximativ 1.700 de absolventi someri", a completat Toarba.

Specialistii din cadrul firmelor de recrutare spun ca situatia actuala nu se datoreaza numai crizei economice. "La noi o zicala «ai carte ai parte» face ravagii in mentalitati. Romania, cu o populatie majoritar rurala din punct de vedere al valorilor, beneficiaza de o dorinta extraordinara a parintilor de a se lauda cu odrasle studenti si absolventi, fapt care a dus la proliferarea institutiilor particulare de invatamint superior. In conditiile unei crize reale de cadre didactice competente, acestea au produs doar diplome, desi nu exclud ca si acestea au avut absolventi de calitate", a mentionat Adelina Cocora, Branch Manager Manpower.

Mai mult decit atit aceasta sustine ca si prostul management al universitatilor au contribuit la situatia actuala. "Institutiile private si-au orientat productia de diplome in functie de moda de moment. Daca in anul x s-a cerut specializarea y, automat timp de citiva ani, s-au creat sute de studenti cu acea specializare chiar daca, intre timp, de pe piata muncii disparuse moda. Asa cum se intimpla de cele mai multe ori, cererea dispare inainte ca prima serie de absolventi sa se vada cu diploma in mina. Pe de alta parte goana dupa diplome este generata atit de angajatori, cit si de Ministerul Muncii. Acesta din urma impune cu exces necesitatea diplomei pentru ocuparea anumitor pozitii fara a reusi sa identifice cu adevarat si cu strictete competentele necesare. Angajatorii in lipsa unui personal realmente calificat si cu abilitati in zona recrutarii incearca sa acopere minusurile de evaluare la angajare prin solicitarea de diplome", a completat Cocora.

Ce spun absolventii

Cu toate acestea, practica bate teoria iar tinerii absolventi nu fac nimic cu diplomele obtinute. "Eu am inceput sa muncesc inainte de terminarea facultatii. Adunam carucioarele din parcarea unui supermarket. Dar dupa ce s-au facut disponibilizari am ramas fara loc de munca. Sint citeva luni de atunci si nimeni nu ma angajeaza. Sint disperat si as munci orice ca sa am un ban de azi pe miine. Oriunde te duci nimeni nu-ti cere diploma, ci experienta", se plinge Marius Florescu absolvent al Universitatii Tehnice "Gheorghe Asachi". 

Ioana Valceanu isi cauta de munca prin intermediul anunturilor publicate in ziarele locale. Este absolventa a Universitatii Mihail Kogalniceanu, Facultatea de Drept. "Ca sa ajungi avocat in ziua de azi trebuie sa ai multi bani. Nimeni nu mai da doi lei pe pregatirea ta si pe diplomele tale. Se merge numai pe cunostinte si pile. Am facut atitia ani de scoala degeaba. Acum dau anunturi in ziar sa ma angajeze cineva ca bona. Am muncit si ca vinzatoare la o alimentara. Este deplorabil ce se intimpla in Romania. Faci facultatea ca sa ajungi sa femeie de servici", a fost radicala Valceanu.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii