De Business

Punem punctul pe știi

Stimulentele revoltatoare de la Finante

duminică, 22 august 2010, 18:46
4 MIN
 Stimulentele revoltatoare de la Finante

Cei mai iubiti dintre angajatii de la stat lucreaza la Fisc. Asta este concluzia ce se desprinde daca ne uitam la cuantumul stimulentelor primite de persoanele care sint angajate la Directia Generala a Finantelor Publice Judetene (DGFPJ) Iasi. Ciudat este ca angajatii de la Finante sustin ca datele prezentate oficial nu sint reale, stimulentele platite fiind mult mai mari decit cele prezentate presei.

Situatia scoasa la iveala de "Ziarul de Iasi" si prezentata sindicalistilor a stirnit vociferari in rindul reprezentantilor salariatilor din alte ramuri de la stat sau din mediul privat.

Un mic istoric

Pentru a intra in posesia datelor privind stimulentele acordate salariatilor de la DGFPJ Iasi, "Ziarul de Iasi" a trimis nu mai putin de cinci adrese, atit pe plan local cit si in atentia Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. La patru dintre acestea ori nu s-au oferit datele cerute ori s-a raspuns ambiguu.

Sarabanda cererilor a inceput in prima parte a lunii martie. La cea de a cincea cerere, de la sfirsitul lui iunie, raspunsul a fost dat abia saptamina trecuta. Oficial, purtatorul de cuvint al institutiei, Maria Taran, spune ca raspunsul a fost trimis, prin posta, la sfirsitul lui iulie. Intr-adevar adresa are numarul de iesire din 27 iulie, dar ea nu a ajuns la redactie asa cum sustine Taran, documentul a fost ridicat de reporterul acredidat la Finante saptamina trecuta, cind s-a intors din concediu.

"Sume periculos de mari"

Datele oferite de Finantele iesene arata ca pe parcusul anului trecut si in primele cinci luni ale lui 2010 angajatii institutiei au primit lunar stimulente brute in valoare de 1.930 de lei. Asta inseamna ca in mina au ramas cu 1.300 de lei. Potrivit documentului, valoarea totala a stimulentelor acordate pentru anul 2009 si in primele cinci luni ale anului 2010, de care au beneficiat in medie 608 salariati, a fost de 19.955.739 de lei. "Comparativ cu stimulentele acordate in anul 2009, suma totala a stimulentelor aferente primelor luni ale anului 2010 s-a diminuat substantial", se mai arata in raspunsul DGFPJ Iasi.

Unii angajati de la Fisc si sindicalistii din judet sustin ca valoarea prezentata este ridicol de mica. "In anul 2008 se dadeau stimulente de 5.000-6.000 de lei. In 2009 se ajungea la 3.500-4.000 de lei, iar acum media in mina este de 2.000 de lei. Toti salariatii iau stimulente, dar exista unii care iau mult mai mult decit ceilalti pentru ca o parte din bani trebuie data inapoi", ne-a explicat un inspector de la Fisc.

"Ziarul de Iasi" cunoaste atit numele persoanei, departamentul unde lucreaza si functia, dar a ales sa nu-i faca public numele pentru a nu-i periclita slujba. Doru Alexandrescu, Presedintele Blocului National Sindical Iasi, intareste cele spuse de inspectorul de la Finante. "Nu iau toti stimulente si cele mai mari sume le incaseaza sefii. Cei de la recuperari iau sume periculos de mari. Stiu acest lucru pentru ca i-am avut cindva ca si sindicat. Baietii au dat cifrele in asa fel incit, defalcate, sa iasa cum vor ei. Efortul il fac cei mici si banii ii incaseaza sefii. Nu este vina nimanui decit a sistemului. Pentru ei socul cu micsorarea salariului nici nu se simte. In invatamint si sanatate e mai grav. Dar asa este in societatea romaneasca. Peste tot e cineva care isi bate joc de altcineva", a sustinut Alexandrescu.

Tunurile pe Guvern

Reprezentantii sindicatelor din invatamint s-au declarat profund consternati de faptul ca se acorda prime in plina criza financiara. "Pai criza a inceput in 2009. Cum a fost posibil sa incaseze aceste sume si pentru ce au fost date? La noi 1.100 de lei este in medie un salariu cu tot cu stimulente. Asta este inca o dovada ca noi sintem cea mai lovita categorie si este numai vina Guvernului, care ne-a nenorocit pe toti. Este un Guvern incompetent, cu retard avansat, care nu stie sa-si recunoasca limitele. Au tribalizat tara", a sustinut Laviniu Lacusta, vicepresedinte al Uniunii Sindicatelor Libere din Invatamintul Preuniversitar.

"Daca au salariile de baza 700 de lei asta inseamna ca au stimulente de 200%. De unde sint banii acestia? Este normal sa-i dai un salariu si stimulente sau tichete cadou la Pasti si la Craciun, dar nu lunar. Si ce fac ei de banii acestia? Eu stiu ca domeniul privat sustine domeniul public si nu invers. Sistemul Guvernului si al Ministerului de Finante este de vina", a comentat si Costica Trifan, presedintele Cartelului Alfa Iasi.

Cazul Bujoreanu

"Ziarul de Iasi" a prezentat in luna martie cazul in care Viorel Bujoreanu, consilier superior, sustinea ca Sorina Marin, directorul Finantelor iesene de la aceea vreme, actuala adjuncta, i-a cerut in decembrie jumatate din cei 3.500 de lei acordati drept prima.

Functionarul spune ca in urma negocierilor suma ce trebuia sa o plateasca a scazut cu 800 de lei. Ulterior, fiindca nu a mai achitat suma, i s-a dat o prima cu 700 de lei mai mica decit fusese anuntat. Situatia este facilitata de faptul ca o parte dintre posturi sint ocupate de persoane care nu au pregatire corespunzatoare.

"De exemplu, intr-un birou cu sapte angajati, care primesc stimulente de 2.000 de lei, trei vor primi 3.500 de lei pentru ca 1.000 sa o dea inapoi. Si sa vrea sa refuze acest lucru, nu pot. Spun asta pentru ca doi nu au studiile superioare si sint pe control, iar fara studii superioare nu ai ce cauta acolo, iar unul nu are cunostinte de calculator, neavind habar sa umble cu programele institutiei. Daca refuza, a doua zi sint dati afara, fiind avuti la amina de aceste minusuri", a detaliat inspectorul citat mai sus.

Comentarii