De Business

Punem punctul pe știi

Subventiile de la UE pentru tarani ar putea veni in februarie

luni, 07 ianuarie 2008, 19:17
2 MIN
 Subventiile de la UE pentru tarani ar putea veni in februarie

Fermierii ieseni ar putea primi subventiile de la UE la inceputul lui februarie. Controalele pe teren au fost incheiate, iar fermierilor care si-au supradeclarat suprafetele agricole sau au avut alte abateri de la legislatia UE li se vor calcula penalitati din suma pe care trebuiau s-o primeasca. 

Subventia este de aproximativ 50 de euro, dupa cum sustin reprezentantii Agentiei de Plati si Interventii pentru Agricultura (APIA),  la care se adauga o serie de plati complementare, in functie de culturi. "Nu am primit inca nici o informatie oficiala in ceea ce priveste data de realizare a platilor in agricultura. Platile se vor realiza cel mai probabil la inceputul lunii februarie, inainte de campania de primavara. Momentul de efectuare a platilor depinde de modulele soft de la Bucuresti", a declarat Paul-Eduard Kmen, director al APIA.

Inspectorii APIA au verificat in cele trei transe de control inceput in luna iulie a anului trecut  604  fermieri si aproximativ 11.000 de hectare. Mai mult de jumatate dintre abaterile gasite pe teren au fost parcele negasite in blocurile fizice declarate, urmate de exploatatiile devenite neeligibile dupa masuratori si parcelele declarate in cereri si negasite la control.

Fermierii care nu-si declara exploatatiile, nu vor fi penalizati daca suma suprafetelor parcelelor nedeclarate reprezinta un procent mai mic sau egal cu 3% din suprafata totala pe care fermierul o exploateaza, daca procentul depaseste 3% penalizarea este de 1%, daca procentul este cuprins intre 30 si 50%  procentul de penalizare este de 2%. Fermierii primesc sprijin si de la guvernul Romaniei 300 de lei pe tona, iar cererile se depun la APIA pina pe 1 martie.

De asemenea, mai pot primi subventie de 30 lei pentru tona de sfecla de zahar, pentru care prin platile complementare de la UE, fermierii pot obtine 192 de euro pe an. Sumele acordate de guvern pot ajunge pina la 350 lei, in cazul fructelor si legumelor incluse in hotarirea de guvern. Sprijinul pentru litrul de motorina folosit in agricultura a fost stabilit la un leu.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii