De Business

Punem punctul pe știi

Sute de vile au fost lasate in paragina

vineri, 26 iunie 2009, 18:14
4 MIN
 Sute de vile au fost lasate in paragina

Unii au reusit sa isi amenajeze o camera, maxim doua si stau cu santierul deasupra capului. Potrivit Inspectoratului Teritorial in Constructii, numarul locuintelor finalizate s-a redus cu o treime. 

Sute de vile amplasate in cartierele din jurul Iasului au fost abandonate de proprietari. In absenta banilor, multe din case au fost lasate in paragina, cu scinduri batute in cuie in loc de geamuri.

Unii proprietari si-au pus imobilele "la conservare", asteptind sa depaseasca problemele financiare, iar altii nu isi permit nici macar atit si au pus deja banere cu anunturi mari pe care scrie "de vinzare".

O parte dintre vinzatori si-au scos vilele la mezat "la rosu", altii locuiesc cu santierul deasupra capului deoarece nu mai au finantare pentru finalizarea lucrarilor.

Astfel de peisaje pot fi surprinse mai ales in drumul spre Birnova, Miroslava si Valea Lupului, comune renumite in anii trecuti pentru ritmul alert in care se construia.

"Nu o sa termin nici in cinci ani"

Incepute in perioada boom-ului imobiliar, cind multi ieseni si-au pus sperantele in siguranta locului de munca si a cistigurilor mereu in crestere, sute de vile sint lasate acum de izbeliste de catre proprietari. Majoritatea spun ca planurile le-au fost date complet peste cap de conditiile economice dificile pe care le traversam astfel ca, in asteptarea unor vremuri mai bune, sint nevoiti sa bata pasul pe loc.

"Eu am inceput sa construiesc vila acum aproximativ trei ani. Dar nu cred ca o mai termin nici in cinci ani. Nu mai sint bani", a spus Dorin Virlan, un iesean pe care l-am gasit locuind impreuna cu fratele sau in doua camere amenajate cu chiu cu vai la parterul unei cladiri cu suprafata totala de 280 metri patrati, in comuna Birnova.

Deoarece nu mai are finantare, lucrarile la cel de-al doilea nivel al casei au fost sistate pe o perioada nedeterminata, dupa cum apreciaza proprietarul. "Initial, casa a fost gindita ca unul dintre noi sa stea la parter, iar celalalt la etaj. Dar nu mai avem bani, asa ca stam amindoi laolalta. Asta e. N-avem ce face", s-a resemnat Virlan.

Asteapta sa creasca preturile

Unii ieseni nu au mai avut insa bani nici macar sa poata sa isi amenajeze o singura camera pentru locuit. Asa ca au pus scinduri la geamuri si au lasat imobilele abandonate.

In cautarea unor proprietari cu care sa putem sta de vorba, nu am intilnit insa nici picior de muncitor care sa lucreze macar la constructiile tip vila ridicate "la rosu". "Nu mai strigati, ca nu este nimeni aici. N-a mai venit nimeni de asta toamna", ne-a apostrofat o vecina de peste gard.

La aproximativ o jumatate de kilometru distanta, tot in Birnova, trei vile construite una linga alta erau scoase la vinzare. La unul dintre numerele de telefon indicate pe baner ne-a raspuns un barbat care s-a recomandat Lucian. "Casa este inca de vinzare. Am niste probleme si vreau sa o dau. Este si din cauza banilor, dar nu ma grabesc oricum ca nu stau in drum. Veniti si discutam. Pretul este 120.000 euro, negociabil, ca are si teren", a precizat Lucian.

Administratiile locale, de care apartin o buna parte din imobilele parasite, sustin ca unii proprietari vor sa speculeze din nou momentul in care preturile locuintelor vor evolua in sens pozitiv. "Aceste constructii au fost facute special pentru a fi vindute. Numai ca a venit criza si preturile la imobiliare au cazut, asa ca unii s-au lasat pagubasi. O parte dintre ei au ales sa le conserve pina cind vor creste din nou preturile si le vor putea vinde cu cit vor ei", a punctat Dan Nita, primarul comunei Miroslava, comuna unde am intilnit zeci de constructii date uitarii in acest moment.

"Ce vreti sa va explic? Nu vedeti ce vremuri traim? Ne-am facut niste calcule, dar au fost date peste cap. Nu mai putem continua. Avem si un copil care urmeaza sa vina pe lume. Riscam prea mult, asa ca vindem", a motivat George, proprietarul unei case de 180 de metri patrati construita la Miroslava, dar care era departe de a fi finalizata.

Ce spun cifrele

Reprezentantii Inspectoratului de Constructii apreciaza de asemenea ca tranzactiile se desfasoara cu mare dificultate in acest an, mai ales in cazul locuintelor care necesita realizarea de finisaje interioare si exterioare de mare anvergura.

"Sint foarte multe case in anumite stadii de executie si nefinalizate. Din motive financiare, adica in absenta banilor, multi au ales sa amine sa termine lucrarile incepute. Si pe cifre se vede acest lucru. Daca in primele cinci luni ale anului trecut aveam 670 de anunturi de incepere a lucrarilor de constructie, in perioada similara din 2009 avem doar 450, ceea ce inseamna o scadere de 33%", a confirmat Neculai Manolache, purtatorul de cuvint al Inspectoratului Teritorial in Constructii (ITC) Iasi.

Potrivit prevederilor legale in vigoare, autorizatia de constructie are o valabilitate de un an, timp in care beneficiarul poate ridica doar fundatia cladirii.

Intr-un interval cuprins intre 2-4 ani, titularul trebuie sa finalizeze lucrarea. "Acesta poate solicita, doar o singura data, de la Primarie prelungirea cu inca un an. Altfel este obligat sa refaca toata documentatia si proiectul", a explicat Manolache.

Comentarii