De Business

Punem punctul pe știi

Tirg la Sala Polivalenta cu produsele mesterilor populari

vineri, 28 octombrie 2011, 20:20
3 MIN
 Tirg la Sala Polivalenta cu produsele mesterilor populari

Mesteri populari, mestesugari, reprezentanti de unitati de cazare si agrement sau agentii de turism, intreprinzatori din industria usoara precum confectii, textile si pielarie din mediul rural incearca timp de trei zile sa-si promoveze cit mai bine produsele si serviciile. Sotii Artemiza si Dumitru Pasaniuc au venit din Suceava pentru a vinde vasele de lut pe care le produc chiar ei.

„Sa faci vasul la roata dureaza 5 minute. Dar apoi dureaza 2-3 saptamini pina il lasi la uscat, il arzi si-l vopsesti", sustine nea’ Dumitru. Sustine ca nu a marit preturile fata de anul trecut cu toate ca materia prima s-a scumpit. Astfel ca iesenii pot cumpara canite pentru vin incepind de la 3 lei pina la vase pentru sarmale la 30 de lei. Sotii Sonica si Maricel Apalaghiei realizeaza sculpturi in lemn. Lucreaza pe lemn de cires si tei, iar printre clientii sai se numara muzee ale satului si magazine din intreaga tara. „Lucram de mici. Mai intii desenam si apoi crustam lemnul. Lucram la mai multe linguri sau troite deodata", detaliaza Maricel Apalaghiei in timp ce face si o demonstratie. Preturile sint pentru toate buzunarele astfel ca au linguri decorative de la 13 lei pina la troite de 60 de lei. Doamna Maria Gorban din Suceava era foarte atenta la incondeierea unui ou. A invatat tainele desenului pe oua de la mama sa. Acum la 35 de ani incondeiaza un ou in mai putin de doua ore.

„Este o sursa de venit, dar ne mai ocupam si cu altceva pe linga asta. Pretul la vopsea si la oua a crescut, dar noi nu putem mari preturile pentru ca riscam sa raminem fara clienti", a mentionat Maria Gorban. Cere pe un ou de rata incondeiat 10 lei. Cele de gisca ajung la 25 de lei pentru ca un ou de strut incondeiat sa coste 250 de lei. Marian Lungu se mindreste ca a imbracat cu hainele sale populare – realizate 100% manual – cunoscuti cintareti de muzica populara sau trupe de dansuri. Are 28 de ani si de 8 ani de zile reseste sa cistige un ban de pe urma acestei meserii. „Am terminat Economia Turismului lucru care nu are treaba cu costumele populare. Nu pot sa spun nici ca am mostenit talentul de undeva. Pur si simplu a fost o pasiune pe care am dezvoltat-o", sustine tinarul din Sanduleni-Bacau. Desi se inspira de prin muzee si sate, modelele sale sint unicate. A refuzat sa ne spuna cit costa un costum pentru ca „lumea interpreteaza. Ii spun pretul si pleaca mai departe la urmatorul care da mai ieftin. Nu se uita in primul rind la munca depusa de noi, la material, la cusatura sau model. Cine vrea sa cumpere sa vina mai intii si sa vada costumele", a mentionat Marian.

Expozitia cu vinzare a fost organizata de catre Camera de Comert si Industrie (CCI) Iasi in parteneriat cu Asociatia Regionala a Intreprinzatorilor Nord-Est, Camera de Comert si Industrie Maramures si Camera de Comert, Industrie si Agricultura Tulcea. „Avem 78 de expozanti la standuri si 130 de participanti din toate judetele Regiunii de Nord-Est, dar si din Maramures si Tulcea", a sustinut Paul Butnaru, presedintele CCI Iasi. Programul de vizitare este intre orele 10-18, tirgul fiind deschis si duminica. Intrarea este libera.

Comentarii