De Business

Punem punctul pe știi

Topul salariilor de la stat

duminică, 29 octombrie 2006, 18:20
5 MIN
 Topul salariilor de la stat

Ce leafa primeste seful Politiei? Dar seful Fiscului iesean? Comisarul sef al Garzii Financiare are un salariu mai mare decit directorul Curtii de Conturi? „Ziarul de Iasi“ a intocmit, pe baza datelor oferite de 15 sefi ale celor mai importante institutii publice din judet, un top al celor mai mari salarii nete de bugetari si raspunde partial la intrebarile de mai sus. Veniturile care intra lunar in buzunarele diversilor sefi variaza, in functie de institutie, intre 20 si peste 40 milioane lei vechi. Potrivit Ordonantei de Guvern 2/2006, care reglementeaza drepturile salariale si alte drepturi ale functionarilor publici pentru anul in curs, veniturile sefilor de institutii publice din Iasi au fost majorate incepind cu luna septembrie cu sase procente. Aceasta dupa ce, la inceputul anului, suma lunara de bani ce intra in buzunarele lor a crescut cu inca 5%. Daca unii dintre sefii prezenti in top nu s-au sfiit sa-si faca publice salariile, altii, dimpotriva, s-au aratat foarte reticenti si chiar au catalogat informatiile ca fiind „clasificate“. Salariile a o parte din sefii institutiilor iesene par mari la prima vedere, dar trebuie spus ca Dorin Ivana, directorul CET ridica la sfirsitul anului trecut circa 60 milioane lei, iar Ioan Toma, care conduce RAJAC avea si el aproximativ 55 de milioane lei.
Seful Fiscului se ascunde dupa deget
Pe locul I in topul sefilor de institutii publice din judet care au cele mai mari salarii se afla Marian Bosianu, seful Garzii Financiare Iasi. Acesta sustine ca ia lunar, in mina, aproximativ 43 de milioane lei vechi, dar ca aceasta suma poate creste cu aproximativ 10-15 procente daca inspectorii din subordinea sa dau dovada de multa vigilenta. „Salariul meu se compune dintr-o parte fixa si una variabila. Componenta variabila se calculeaza in functie de veniturile atrase la bugetul de stat, respectiv din sanctiunile contraventionale aplicate sau bunurile confiscate“, ne-a declarat Bosianu. Locurile doi si trei ale clasamentului intocmit in functie de veniturile nete ce intra in buzunarele sefilor ieseni sint adjudecate de seful Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ), comisarul sef Liviu Zanfirescu, si respectiv de Anton Dobos, directorul Directiei Generale a Finantelor Publice Judetene (DGFPJ). Ambii se pot lauda cu salarii ce variaza in jurul sumei de 40 milioane lei vechi, chiar daca, oficial, numai unul recunoaste acest lucru. „Salariul net este de 34 milioane. Daca se adauga si indemnizatia de conducere, acesta ajunge la 40 milioane lei. De la luna la luna, venitul poate sa difere mai mult sau mai putin“, a precizat Zanfirescu, care a refuzat sa mentioneze valoarea sumei totale la care poate ajunge in anumite situatii. „Trebuie sa-mi dati dreptul la confidentialitate. Anumite informatii sint clasificate“, a conchis seful IPJ.Cu toate ca seful Fiscului nu a vrut sa spuna cit cistiga in realitate, sursele apropiate acestuia sustin ca el ridica lunar in jur de 40 milioane de lei. „Salariul net este de 19 milioane lei vechi. Uneori se pot adauga anumite sporuri intimplatoare de 10%, dintr-un fond de premiere, atunci cind sint bani. Si mai este un alt fond de stimulare, in functie de incasarile la buget, care este insa confidential“, s-a eschivat Dobos. Acesta a mai mentionat ca are aproximativ 19 ani vechime in cimpul muncii si ca nu incaseaza salariu de merit.
Primarul la egalitate cu seful Curtii de Conturi
Pe locurile patru si cinci in topul celor mai mari salarii ale bugetarilor ieseni se afla prefectul Nicusor Paduraru si primarul Gheorghe Nichita. Dupa cum declara sefii celor doua institutii, acestia incaseaza lunar putin peste 33 milioane lei vechi. „Salariul lunar este de 3.539 RON, la care se adauga indemnizatia de dispozitiv de 25% si sporul de conditii vatamatoare de 10%. Din suma totala de 4.778 RON se dau insa deoparte contributiile la stat“, a subliniat prefectul. „Inaltii demnitari publici nu mai au alte sporuri sau stimulente. Nici macar spor de antena“, a precizat si Andrei Trofor, purtatorul de cuvint al Primariei Iasi. Functia de director la Curtea de Conturi Iasi ii aduce lunar, in mina, lui Constantin Iatco circa 32 de milioane lei vechi, suma in care este inclusa si indemnizatia de doctor in stiinte. „Salariul de baza brut este de 3.948 RON plus sporul de doctor de 15%. Pentru sporul de vechime si salariul de merit ne judecam in instanta“, a specificat Iatco, care a adaugat ca are aproximativ 30 de ani vechime in cimpul muncii si sapte ani de cind a preluat conducerea institutiei iesene. Salariul net de aproximativ 29 milioane lei vechi il claseaza seful Directiei Sanitare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Iasi, pe locul sapte in judet in clasamentul celor mai banoase functii publice. Ionel Bondoc declara ca in septembrie salariul de director la DSVSA i-a adus in buzunar, pe linga salariul de incadrare de 14,6 milioane lei vechi, mai multe sporuri specifice institutiei pe care o conduce. „Am primit indemnizatia de conducere de 50%, plus sporul de vechime de 15%, sporul pentru conditii deosebite, in functie de numarul de ore lucrate de 15% si salariul de merit de 15%“, a mentionat seful DSVSA. Acesta a adaugat ca sporul de politie pentru activitatile de control efectuate ii intregeste lunar veniturile cu inca zece procente din salariul de baza.
Obligatii mari, drepturi putine
Sefa Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ), Camelia Gavrila ramine in fiecare luna in mina cu aproximativ 25 de milioane lei vechi. „Pe linga salariul de baza mai primesc sporul de conducere – 50%, gradatia de merit 20%, sporul de vechime 25% si sporul de doctor, 15%, pe care nu-l are chiar oricine“, a tinut sa sublinieze inspectorul general Gavrila. Ultimele doua locuri din top zece cele mai mari salarii de bugetari din judet sint adjudecate de seful Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM), George Albulescu, si Danut Pirchiu – directorul Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Iasi. Fiecare dintre acestia incaseaza un salariu net lunar de 21,5 milioane lei vechi. „Ce va intereseaza salariul meu? Daca vreti sa stiti, obligatiile prevazute prin lege ocupa cel putin doua pagini. In schimb, drepturile sint prevazute doar pe citeva rinduri. Tin sa precizez ca salariile sint foarte mici in comparatie cu munca si responsabilitatile asumate“, s-a plins directorul APM, Danut Pirchiu. Ceilalti cinci sefi de institutii publice din Iasi propusi pentru topul celor mai mari salarii de bugetari declara ca inregistreaza venituri lunare de aproximativ 20 milioane lei vechi. In aceasta situatie se regasesc seful de la Autoritatea de Sanatate Publica (ASP) Mihnea Hurmuzache, directorul executiv al Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Marius Bodea, directorul Casei Judetene de Pensii (CJP) Adriana Grecu, seful Directiei de Munca Solidaritate Sociala si Familie (DMSSF) Alexandru Grinea si directorul de la Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) Gabriela Vasilache. Unul dintre cele mai mici salarii ii revine comisarului sef de la Garda de Mediu Iasi, Diana Croitoru, care a fost unsa la conducerea institutiei iesene doar de citeva zile. Potrivit informatiilor oferite de Comisariatul Regional Suceava in subordinea caruia se afla sefa de la Iasi, Croitoru va incasa lunar putin peste 15 milioane lei vechi, suma in care sint incluse atit indemnizatia de conducere de 30%, salariul de merit de 15% si sporul de vechime de 10 procente.

Comentarii