De Business

Punem punctul pe știi

Totul despre valoarea in vama

duminică, 04 iulie 1999, 23:00
3 MIN
 Totul despre valoarea in vama

Pentru agentii economici care au de-a face cu importurile sau exporturile, legislatia vamala in continua schimbare pune uneori probleme, mai ales penrtu ca terminologia da uneori impresia ca nu este foarte clara. Pentru un om care cauta un inteles in dictionar pentru un cuvint din lege, exceptat sau scutit inseamna, la nivel strict semnatic, doar ca bunul respectiv nu ar trebui sa plateasca taxe vamale la import. Totusi, cei care au de adus din afara tarii o marfa care este doar exceptata de plata taxelor vamale, afla ca nu sacpa decit de plata taxei vamale, si ca trebuie sa plateasca comision vamal, TVA, si uneori si acciza, in timp ce daca marfa respectiva este scutita de plata drepturilor vamale nu mai plateste nimic din toate aceste impozite.
In acelasi timp, un alt pas la care firmele importatoare se incurca este cum anume pot estima toate cheltuielile la care sa se astepte in momentul in care aduc un bun din afara tarii. In primul rind ar fi bine ca agentii economici in cauza sa stie ce taxe vamale au de platit la acea marfa. Apoi, sa stie cum se calculeaza valoarea marfii in vama.
Pentru valoarea marfii in vama, "Biblia" importatorului trebuie sa fie legea 133/1994, publicata in Monitorul oficial 360/ 27.12.1994. Acesta lege ratifica Acordul GATT (Acordul General pentru Tarife si Comert), iar modul de calcul al valorii in vama este stabilit in acest acord international in articolul 7 al GATT.
Conform declaratiilor persoanelor implicate in stabilirea valorii in vama, in 99% din cazuri aceasta este valoarea inscrisa in facturi, la care se adauga, daca este necesar, valoarea transportului, incarcarii si asigurarii marfii. In fapt, este posibil ca aceste costuri sa fie deja incluse in factura, daca exportatorul se angajeaza la toate aceste cheltuieli pe cont propriu.
In cazul in care valoarea bunului respectiv nu se poate stabili din acte certe, adica pe aceeasi facuta sint trecute mai multe marfuri taxate diferit in Romania, se poate trece la evaluarea acestuia in functie de pretul unor marfuri identice sau similare, produse in aceeasi tara. Asta inseamna ca lucratorul vamal va verifica in bazele de date ale vamii la ce pret au venit marfuri similare in ultimele trei luni, si acest pret va insemna valoarea in vama a marfii.
In momentul in care acesta valoarea este clara, se aplica la marfa respectiva taa vamala si comisionul vamal de 0,5%, in cazul in care importul nu vine din Uniunea Europeana, din tarile membre CEFTA sau din Turcia. Apoi, la suma care rezulta din adaugarea acestor taxe la valoarea in vama se aplica taxa pe valoarea adaugata (TVA), iar apoi, daca marfa este taxata astfel, accizele.
De exemplu, daca cineva aduce etichete din carton din alte tari decit cele membre CEFTA si UE, va plati 15% taxa vamala si 0,5% comision vamal. Deci, daca pretul de pe factura externa este de 10.000 de dolari, iar importul se va face azi, pretul dupa aplicarea taxelor valame si a comisionului va fi calculat in urmatorul mod: 10.000 dolari, inmultit cu 15.839 (cursul de schimb calculat de BNR joia trecuta), adica 158.390.000 lei valoare in vama. Taxa vamala de 15% inseamna inca 23.758.500 lei, iar comisionul vamal este de 791.950 lei, deci valoarea marfii dupa aplicarea acestor taxe a crescut la 182.940.450 lei. La acesta suma se aplica TVA de 22% 40.246.899, deci etichetele intra in tara la pretul de 223.187.349 lei. In conditiile in care la acestea s-ar fi platit si accize, acestea ar fi fost aplicate la aceasta baza de impozitare.

 

Comentarii