De Business

Punem punctul pe știi

Un sfert din salariul unui iesean se duce pe alimente

vineri, 18 iulie 2008, 18:59
3 MIN
 Un sfert din salariul unui iesean se duce pe alimente

Un sfert din veniturile unui iesean este cheltuit in fiecare luna pe alimente. Dintr-o leafa medie neta de 1.248 de lei pe luna, pe alimente si pe bautura acestia dau lunar 275 de lei. Calculul a fost realizat pe baza ultimelor date medii, oferite de Oficiul Judetean de Statistica (OJS) Iasi, inmultite cu preturile de consum ale produselor respective.

Astfel in medie, cei mai multi bani se duc lunar pe legume congelate si anume 33 de lei, consumul fiind de 6,65 kilograme pe cap de locuitor. Iesenii nu se dau inapoi nici cind vine vorba de lapte ultimele statistici aratind un consum de 7,19 litri de persoana pe luna, deci implicit o cheltuiala de 32 de lei. Lista continua cu bauturile nealcolice, unde pentru apa minerala, plata si sucuri, salariul se mai micsoreaza cu 14 lei lunar. Cheltuielile sint completate de consumul de carne de pui si de porc pentru care iesenii isi golesc buzunarele cu inca 11 lei pentru fiecare in parte.

Potrivit datelor oferite de OJS Iasi, un iesean consuma in medie lunar 7,6 kilograme de piine, ceea ce inseamna 250 de grame pe zi. La un pret mediu de 2,5 lei kilogramul de piine, leafa lunara se mai micsoreaza cu inca 19 lei. Toate cele 6 produsele enumerate mai sus insumeaza 120 de lei, adica 43% din totalul sumei cheltuite pe alimente.

Statistica arata ca o familie alcatuita din 2 persoane cistiga in medie 2.500 de lei pe luna. In viata de zi cu zi situatia este de departe cu totul alta. "Eu am un salariu net de 900 de lei, iar sotul meu de 1000 de lei. Nu ne-am gindit cam cit cheltuim pe mincare lunar, dar nu cred ca dam mai mult de 350 de lei. Avem de platit si o chirie de 350 pe o singura camera, plus facturile la utilitati. De aceea cumparm mai multe fructe, putine mezeluri si brinzeturi iar in rest legume si ingrediente pentru mincare gatita", ne-a precizat Elena Sava, profesoara de geografie.

Din perspectiva cumparatorului cu venituri peste medie situatia pare sa fie un pic altfel dar nu departe de adevar. Pe Liliana Dragan, am intilnit-o la cumparaturi intr-unul din supermarketurile iesene, impreuna cu fiul sau de 4 ani. "Impreuna cu sotul avem un venit in casa de 3.200 de lei. Preturile sint foarte mari si nu cred ca un iesean care consuma alimente de 275 de lei pe luna poate trai cu un salariu mediu de 1250 de lei. Numai un litru de lapte e 5 lei. Daca mai ai si unu, doi copii acasa, atunci cu siguranta traiesti de pe o zi pe alta si atunci doar daca te imprumuti. Eu impreuna cu familia mea cheltuim in medie cam 600 de lei pe mincare, dar asta pentru ca-l avem pe David (n.r. – fiul) si tot timpul vrea cite ceva bun si nou de mincare", a conturat situatia Dragan.

Potrivit specialistilor din domeniu, ponderea ridicata a cheltuielilor fata tarile dezvoltate  se datoreaza nivelului de salarizare foarte mic si al preturilor foarte mari la  alimente acest lucru datorindu-se lipsei de oferte locale.

"Avem un trai mai scump chiar si fata de America. Am ajuns sa importam struguri din Grecia si Chile, ca sa dam pe kilogram peste 8 lei. Exportam griu ieftin, ca sa-l importam mai scump sub forma de piine si alte cereale. Iar situatia asta s-a creat pentru ca agricultorii nostri nu ne pot hrani pe noi. Ne va fi din ce in ce mai greu, pentru ca economia noastra are o problema si preturile la alimente nu vor scadea decit atunci cind agricultura romaneasca va da mai mult randament", ne-a declarat Vasile Cocris, profesor la Facultatea de Economie.

Comentarii