De Business

Punem punctul pe știi

Unii angajati ai Fiscului refuza sa isi declare veniturile

Subtitlu

miercuri, 10 iunie 2009, 17:35
4 MIN
 Unii angajati ai Fiscului refuza sa isi declare veniturile

Angajatii de la Fisc isi tin averile la secret. Desi sint obligati prin lege sa declare atit cistigurile salariale, cit si celelalte bunuri pe care le detin, o buna parte din reprezentantii Directiei Generale a Finantelor Publice Judetene (DGFPJ) Iasi se eschiveaza in fata prevederilor legale.

In ciuda faptului ca declaratiile de avere ale finantistilor ar fi trebuit publicate pe site inca de pe data de 31 mai,  dupa cum sustine Agentia Nationala de Integritate (ANI), ieri abia citeva persoane aveau actualizate declaratiile de avere pe pagina de internet a Ministerului de Finante.

Insa, cei mai multi dintre functionarii care au facut "efortul" de a completa documentul, practic au luat in ris raspunderea care le revine. Acestia au evitat sa mentioneze vreo suma in dreptul veniturilor incasate din activitatea desfasurata pe parcursul anului trecut, rezumindu-se sa scrie doar "conform fisei fiscale". Omisiunea a putut fi constata atit in rindul inspectorilor fiscali, cit si al sefilor de servicii si directori, cu mici exceptii.

Sefii au deschis balul

De exemplu, nici un reprezentant din conducerea noua a DGFPJ Iasi nu a postat pe site-ul ministerului de resort declaratia datata in acest an. In aceasta situatie se incadreaza directorul coordonator al institutiei, Vasile Lupascu, care ar fi avut obligatia ca in termen de 15 zile de la instalarea in functie sa isi faca publica averea pe pagina de internet a Fiscului. Lupascu a fost investit in functie pe data de 26 mai. Declaratia sa poate fi consultata in prezent doar pe site-ul Consiliului Judetean, semnata la inceputul anului in calitate de consilier judetean din partea PSD.

Potrivit documentului, Lupascu a detinut anul trecut functia de director economic la SC Compania de Constructii Moldoconstruct SA si a realizat venituri de aproximativ 160.000 lei. Actualul sef al DGFPJ detine 17% din actiunile firmei, valaorea lor fiind calculata la peste 210.000 lei. Acestea detine mai multe terenuri si apartamente in intravilanul Iasului, la care se adauga depozite bancare in suma totala de 66.000 lei.

Directorul coordonator al institutiei la departamentul de inspectie fiscala, Ioan Neamtu, nu a postat nici el inca pe internet declaratia de avere. Iar sotia sa, Elena Neamtu – consilier in cadrul aceleiasi institutii, a evitat sa mentioneze suma pe care a incasat-o Ioan Neamtu anul trecut in calitate de sef al serviciului de impozite la Primaria Iasi, mentionind doar "conform fisei fiscale".

In dans s-a prins si fostul director

Directorul adjunct la administrarea veniturilor statului din cadrul DGFPJ, Sorina Marin, nu face nici ea exceptie de la regula. Pe pagina de internet a Ministerului de Finante se gaseste doar declaratia data anul trecut, pe baza activitatii desfasurate in 2007.

Fosta conducere de la Finante merge de asemenea pe tiparul de dosire, cu o singura exceptie. In afara de fosta adjuncta, Viorica Onofrei, nici directorul Anton Dobos si nici adjunctii sai Ioan Grigoriu sau Corneliu Durdureanu nu si-au facut publice cistigurile de anul trecut, fiind mentionate doar cele din 2007. 

Onofrei a precizat ca a incasat anul trecut venituri de peste 9.000 lei pe luna, in prezent aceasta ocupind functia de consilier superior la departamentul de audit al institutiei.

In cazul unor sefi de servicii si birouri, declaratiile de avere fie sint vechi de acum doi ani, fie sint completate mai mult in deridere. De exemplu, consilierul Neculai Rotaru a mentionat la majoritatea rubricilor "conform declaratiei din anul precedent", iar la veniturile realizate "conform fisei fiscale". Seful biroului de valorificare a bunurilor intrate in proprietatea statului, Ghiorghi Baban a refuzat si el sa specifice ce venituri a obtinut de la Fisc. Cei doi soti, Gabriela si Sorin Vornicu, economisti la DGFPJ, au precizat de asemenea ca au incasat venituri "conform fisei fiscale".

Ce spune legea

Atitudinea finantistilor ieseni nu este insa vazuta cu ochi buni de Agentia Nationala de Integritate (ANI), institutie responsabila de monitorizarea averilor functionarilor publici.

Potrivit ANI, nedepunerea la timp a declaratiei de avere constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 100-500 lei si declansarea din oficiu a procedurii de control.

"Avind in vedere prevederile Legii nr. 144/2007 (n.r. – privind organizarea si functionarea ANI), cu modificarile si completarile ulterioare, declaratiile de avere si de interese trebuie completate la toate rubricile prevazute de formular. Astfel, Anexa I, sectiunea «venituri ale declarantului si ale membrilor sai de familie, realizate in ultimul an fiscal incheiat» prevede la ultima rubrica, obligativitatea declararii «venitului anual incasat», pe categorii de venituri. Prin urmare, completarea declaratiilor cu mentiunea «conform fisei fiscale» este incorecta", se precizeaza intr-un raspuns al ANI remis la redactie.

Comentarii