De Business

Punem punctul pe știi

Vacante de un an in strainatate pentru tinerii necasatoriti

marți, 26 august 2003, 23:00
3 MIN
 Vacante de un an in strainatate pentru tinerii necasatoriti

O vacanta platita in strainatate este visul oricarui roman. Daca aceasta dureaza un an, atunci ti se pare ca „ai ajuns in sinul lui Aavram” sau „ca l-ai prins pe Dumnezeu de un picior”. Programele „Au pair”, derulate prin mai multe agentii, ofera posibilitatea tinerilor necasatariti sa locuiasca un an in mijlocul unor familii din alta tara cu scopul de a-si imbunatati cunostintele referitoare la limba acelei tari, de a descoperi o noua cultura si un alt mod de viata. De obicei, de la un „au pair” se asteapta sa ajute familia gazda in probleme legate de proprii copii. Pentru toate activitatile depuse, „au pair” este platit lunar cu ceea ce se cheama „bani de buzunar”, suma ajungind, in functie de negocierile cu familia repectiva, pina la 500 dolari.
Ce face un „au pair”?
Prima conditie impusa de agentiile de intermediere este aceea ca solicitantii sa nu fie casatoriti si sa nu aiba in intretinere alte persoane. De asemenea, trebuie sa fie tineri cu virsta pina la 30 de ani si sa nu mai fi beneficiat de facilitatile unui alt program „au pair”. Avind ca principala ocupatie in familia „adoptiva” grija fata de copii acesteia, candidatul trebuie sa cunoasca limba tarii respective si sa stie sa se descurce cu cei mici. „De obicei, de la un «au pair» se cere sa ajute familia in probleme legate de copii: baby sitting, sa fie ajutati sa se imbrace, supravegheati la micul dejun, prepararea unor mincaruri usoare, pastrarea curateniei in camere, insotirea acestora la scoala si asteptarea lor la sfirsitul cursurilor. Pe linga acestea, un «au pair» ajuta in casa la stergerea prafului, aspirat, calcat”, se arata in pagina de pe internet a unei astfel de agentii de intermediere. Munca este limitata la un anumit numar de ore saptaminal.
In SUA, maxim 45 de ore pe saptamina de munca
Cei care au ales SUA ca tara de destinatie pentru programul „au pair”, daca vor obtine acordul unei familii de dincolo de ocean, vor petrece acolo un an intreg. Saptaminal, numarul maxim de ore pentru care va presta activitati in cadrul familiei va fi de 45. „Au pair” are posibilitatea de a participa la cursurile universitatilor locale, domeniile de studii fiind alese de el, iar familia de „adoptie” suportind cheltuielile de studiu pina la limita de 500 dolari. Banii de buzunar pe care ii va primi saptaminal se ridica in jurul valorii de 140 dolari. Pentru aceasta, va munci 6 zile pe saptamina, lunar avind un week-end liber. De asemenea, „au pair” va beneficia de un concediu platit de 2 saptamini. Exista, insa, o serie de costuri care trebuie suportate de solicitant inainte de plecare. Taxa de interviu la firma de intermediere este de 50 dolari si este nereturnabila. La aceasta se adauga taxa de program (500 dolari), returnabila in cazul refuzului ambasadei, taxa de viza (100 dolari), si o suma pentru micile cheltuieli pina in momentul ajungerii in America. Cheltuielile de transport sint suportate de familia adoptiva.
In Europa, weekend-urile sint libere
In Anglia, suma de bani de buzunar este cuprinsa, in general, intre 45 si 55 de lire sterline pe saptamina. Ziua de munca poate varia, dar in mod normal este de 5 ore. Zilele libere sint doua pe saptamina, dar exista si serile libere care se pot folosi pentru a studia in unitatile de invatamint locale. Firmele de intermediere nu specifica nimic in legatura cu cheltuielile legate de studii. Olanda este o tara foarte des intilnita pe site-urile din acest domeniu. Conditia esentiala impusa „au pair” este cunoasterea limbilor engleza sau franceza la un nivel de conversatie lejera. Pentru Italia, cerinta, in general, este cea in domeniul ingrijirii persoanelor in virsta. Banii de buzunar sint mai putini, in jur de 30 euro pe saptamina, dar toate weekend-urile sint libere. Amanunte legate de cerintele firmelor, de actele ce trebuie depuse si de conditiile impuse de legislatie se pot afla accesind adresa www.aupair.ro. (V. MIRON)

Comentarii