De Business

Punem punctul pe știi

ZF: Antreprenorii romani: Platim taxe foarte mari, dar rezultatul e zero. Unde se duc banii?

miercuri, 23 noiembrie 2011, 09:18
5 MIN
 ZF: Antreprenorii romani: Platim taxe foarte mari, dar rezultatul e zero. Unde se duc banii?

Site-ul www.zf.ro/buget-2012 va fi dedicat acestei teme, iar in fiecare zi ZF va incerca sa vada spre ce trebuie indreptati banii, care sunt sursele de risipa, cum ar trebui construit bugetul pentru a
atinge un deficit zero, dar si ce spun oamenii de afaceri despre cum se cheltuieste banul public in Romania.

Una dintre primele teme din cadrul campaniei bugetul in 2012 a abordat problema impozitelor si taxelor platite de angajati si de angajaori in fiecare an. Astfel, un angajat cu un salariu mediu net lunar pe economie de 1.400 de lei plateste statului, anual, contributii si taxe de 15.000 de lei, adica atat cat o jumatate de Dacia Logan.

"Un nivel mai redus al CAS si al TVA ar creste nivelul de incasari" sau "taxele pe salarii sunt prea mari, iar munca este impozitata prea mult", au spus ieri pentru ZF mai multi antreprenori romani care au comentat pe tema impozitelor si taxelor platite in fiecare an.

"Cel mai tare ne deranjeaza ca nu avem o administratie eficienta, un sistem judiciar corect, un sistem sanitar decent si, mai nou, nici un sistem de invatamant adaptat la noile cerinte ale pietei muncii", spune Marcel Barbut, proprietarul producatorului de materiale de constructii AdePlast.

Antreprenorul roman, care conduce o companie cu afaceri de 30,3 milioane de euro in 2010, spune ca desi orice companie sau persoana fizica isi doreste sa plateasca un impozit sau o contributie la stat cat mai mica, problema nu este neaparat cat se plateste, ci ce se face cu acesti bani.

"Nu trebuie sa fii un auditor senior din Big 4 ca sa realizezi pe unde si cum se scurg banii publici prin mecanisme brevetate de atatea guverne in atatia ani: firme de apartament care castiga si cand au si cand nu au concurenta, unici participanti, spargerea bugetelor in bucati mai mici pentru atribuire directa", explica si Dragos Dinu, singurul executiv roman care a dus o companie (A&D Pharma)
pe bursa din Londra.

Dinu, partener al Link Resource, companie de consultanta specializata pe zona de sanatate, spune ca statul trebuie sa se decida in ce anume investeste (in functie de ROI – rata rentabilitatii investitiilor) daca are intr-adevar nevoie de bunurile si serviciile pe care le cumpara, daca are nevoie de intregul aparat administrativ care ar putea fi redus pe termen scurt, mediu si lung prin investitii in informatizare, si cum reduce fenomenele de contrabanda si munca la negru.

Un calcul facut de ZF arata ca pentru a da angajatului 1.400 lei lunar, angajatorul plateste statului inca 1.000 de lei lunar – contributii sociale si taxe. Deci, cheltuiala sa totala lunara pentru a plati un salariu de 1.400 lei net lunar este de 2.400 de lei. La acest salariu, vireaza statului anual 12.000 de lei.

Statul nu a auzit de sistemul "performanta-recompensa"

"Cred ca taxele pe salarii sunt prea mari, iar munca este impozitata prea mult. La polul opus, taxele si impozitele pe profit si dividende sunt rezonabile. Toate acestea trebuie vazute insa intr-un context comun", spune Filip Schwartz, actionarul majoritar si directorul executiv al Otter Distribution, unul dintre cei mai mari retaileri de pantofi din Romania, cu afaceri de 15,4 milioane de euro in 2010.

El mai da exemplul unei taxe pe proprietate aplicata companiilor de circa 1,5%. "Este normal sa platesti daca primesti si servicii pe masura, insa in cazul acestei taxe, trebuie sa o platim chiar daca nu exista infrastructura pentru drumuri, pentru canalizare sau pentru curent. Inteleg sa platim insa pe servicii, nu degeaba".

In ultimii zece ani doar Ministerul Transporturilor a avut la dispozitie 20 de miliarde de euro, dar autostrazile lipsesc in continuare, iar unele drumuri nationale folosite si de marii exportatori arata mai rau ca acum 20 de ani. Si toate acestea se intampla pentru ca nimeni nu a fost tras la raspundere, pentru ca nimeni nu si-a asumat cu semnatura, nume si prenume intocmirea unor bugete nerealiste sau cheltuirea banului public fara rezultat.

La putin timp dupa ce a preluat Ministerul Transporturilor, Anca Boagiu, spunea ca Transporturile au avut intotdeauna bani, dar ca nu s-a facut nimic din "ignoranta, nepasare, nestiinta sau rea-vointa". La Ministerul Transporturilor s-au aflat in ultimii zece ani Radu Berceanu (PDL), Ludovic Orban (PNL), Gheorghe Dobre (PDL) sau Miron Mitrea (PSD).

"La stat lucrurile nu se judeca in termeni de performanta-recompensa", afirma Marcel Barbut referindu-se si la salariile din administratia publica.

"Sistemul incurajeaza tinerii sa patrunda in administratie nu prin salariile oferite, ci prin potentialul de a-si rotunji veniturile prin tot felul de mijloace, care nu au legatura cu performanta, ci cu influenta postului".

Taxe prea mari, colectare defectuoasa

Florin Panea, omul de afaceri roman care detine cel mai mare retailer local de incaltaminte si produse de marochinarie, Leonardo, spune ca nivelul de colectare a taxelor este foarte slab.

"Circa 30% din totalul agentilor economici platesc taxe, restul nu declara venituri. Acest lucru nu este corect".

Omul de afaceri bihorean, care a pus bazele unei companii care in perioada de boom avea afaceri de peste 100 de milioane de euro, crede ca din putinii bani colectati la buget se fac investitii inutile si neproductive "pentru a usura fenomenul de «sifonare» care oricum functioneaza din plin".

Leonardo a intrat in insolventa in a doua parte a anului 2009 cu datorii de peste 100 de milioane de euro.

De aceeasi parere ca si Florin Panea este si Dragos Petrescu, proprietarul lantului de restaurante City Grill si administratorul restaurantului Caru’ cu Bere. El crede ca taxele prea mari descurajeaza colectarea.

"Un nivel mai redus al CAS si al TVA ar creste nivelul de incasari". Petrescu, unul dintre cei mai cunoscuti si activi antreprenori romani din domeniul restaurantelor, crede ca nu vom vedea insa o reducere a taxelor si impozitelor in 2012 din cauza presiunilor venite din partea FMI, desi atat in cazul TVA, cat si in cazul CAS suntem campioni.

"Este bine insa ca exista aceste presiuni pentru ca organismele internationale sunt singurele care mai fac guvernul sa reactioneze" El mai spune ca sistemul de colectare este defectuos, iar taxele prea mari fac ca micii antreprenori sa fie greu de determinat sa plateasca. "Ei nu platesc deloc."

Tot despre colectare vorbeste si Tudor Furir, directorul general al importatorului de bauturi alcoolice Pernod Ricard Romania, unul dintre cei mai mari jucatori din acest segment.

"Marea resursa neexploatata in Romania cred ca este partea de colectare. Potentialul de colectare este mai mare cu cateva zeci de procente." Seful importatorului mai spune ca nu este normal ca numarul de angajati din sectorul de stat sa fie atat de mare, cu atat mai mult cu cat mediul privat si-a reglat afacerile din mers.

"Transparenta exista la nivel general, insa lipsesc detaliile si explicatiile unde se duc banii. Mi se pare ca bugetul este construit pe niste promisiuni optimiste si nu stiu daca banii se vor si colecta. Personal, as vrea sa stiu care sunt sursele acestui buget (veniturile – n.red.) si cum evolueaza partea de colectare vizavi de fiscalitate. E usor sa pui pe hartie un buget. Important este sa-l duci la capat", mai spune Tudor Furir. (Mediafax)

Comentarii