De Business

Punem punctul pe știi

ZF: Institutiile de stat fac in continuare angajari, desi Guvernul clameaza restructurarea

miercuri, 21 iulie 2010, 08:21
3 MIN
 ZF: Institutiile de stat fac in continuare angajari, desi Guvernul clameaza restructurarea

Un act normativ adoptat anul trecut (OUG 34/2009), menit sa aduca unele modificari la legea salarizarii, printre care se numara si inghetarea angajarilor la stat in acest an, permite cateva exceptii: in cazul in care 7% din numarul total de angajati ai institutiei se pensioneaza s-ar putea angaja o persoana sau daca institutia solicita ministerului de care apartine – "cu justificari temeinice"- ocuparea unui procent de 15% din posturile care se vacanteaza.

"Acestea sunt singurele modalitati prin care se mai pot face angajari la stat: fie in cazul in care 7% din salariati se pensioneaza, fie postul vacant este considerat unic si se face o solicitare la Ministerul Finantelor pentru scoaterea acestuia la concurs", sustine Valentin Mocanu, secretar de stat in Ministerul Muncii.

Acesta a fost cazul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Arad, in cadrul careia lucreaza 49 de angajati si care a scos recent la concurs un post de inspector, pentru care candidatii pot aplica pana la finele acestei luni.

"Concursul este pentru un post unic vacant, care este indispensabil. Cred ca vor veni si la noi reducerile de posturi, insa nu ni s-a comunicat la cati angajati vom fi nevoiti sa renuntam", sustine Horia Ocolicean, directorul AJOFM Arad.

Printre activitatile angajatilor agentiei se numara organizarea de cursuri de formare profesionala si centralizarea ofertelor de locuri de munca de la companii, precum si organizarea de burse de locuri de
munca.

Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) este institutia responsabila cu protectia somerilor si care le ofera sprijin pentru gasirea unui loc de munca si care consuma un buget anual de peste 400 mil. euro.

Recent, Guvernul a decis sa reajusteze personalul din unele institutii, sub presiunea lipsei resurselor bugetare. In acest context, guvernantii au decis sa taie 720 de posturi din cadrul ANOFM din
cele 2.900 de posturi bugetate pentru aceasta institutie.

Contactat de ZF, Silviu Bian, presedintele ANOFM, nu a explicat cati someri corespund unui angajat al agentiei si nici cum se va stabili cati angajati vor fi disponibilizati din fiecare AJOFM. Nu se stie daca numarul de angajati ai agentiilor pentru ocupare se stabileste in functie de numarul de someri si nici care este contributia efectiva a personalului din aceste agentii la plasarea somerilor pe piata fortei de munca.

Si AJOFM Satu Mare, institutie cu 35 de angajati si doua posturi vacante, a scos la concurs un post de consilier superior, pentru care candidatii vor sustine probele in perioada 28-30 iulie.

"Este un post temporar vacant. Cel care ocupa functia de consilier a fost numit director executiv adjunct interimar, iar daca se va decide, in urma examenului, ca ramane in functie, postul de consilier
va deveni permanent", sustine Gheorghe Tilibasa, director general AJOFM Satu Mare, care a precizat ca de la inceputul anului nu a facut nicio angajare.

"Suntem pe ultimul loc in tara in ceea ce priveste numarul de angajati, iar dupa noi urmeaza Ialomita, care are 38 de angajati si Mures, cu 39 de salariati. Nu cred ca vor reduce din posturi la noi, din contra, ar trebui sa ne mai dea cateva posturi", mai spune Tilibasa.

Reprezentantii Ministerului Muncii spun ca, in cazul in care o persoana pleaca in concediu de maternitate, iar functia nu se incadreaza in structura "postului unic", trebuie preluata de o alta persoana din sistem, pentru ca exista posibilitatea de transfer, pentru care trebuie sa se organizeze concurs.

"Avem sapte posturi vacante, iar legea ne permite sa angajam o persoana in aceasta situatie", sustine Raluca Pop, reprezentantul Primariei orasului Vascau (judetul Bihor), care a anuntat ca angajeaza un consilier cu studii economice si cu experienta de cel putin cinci ani.

In cadrul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici (ANFP), institutie aflata in subordinea Ministerului Administratiei si Internelor, de la inceputul acestui an au fost scoase la concurs 22 de posturi de catre institutiile publice, potrivit informatiilor disponibile pe site-ul ANFP, majoritatea fiind pentru posturi de conducere, de directori generali ai unor directii, de sefi de oficiu sau de comisar regional.

O alta institutie "campioana" la numarul de posturi vacante scoase la concurs este Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, care are 42 de posturi vacante disponibile pe site de la inceputul anului, in special pentru posturi de functionar public, temporar vacante. (Mediafax)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii