Apocalipsa dupa Vasile

miercuri, 15 decembrie 1999, 00:00
3 MIN
 Apocalipsa dupa Vasile

Fostul premier Radu Vasile isi traieste, probabil, ultimele clipe de celebritate politica. O face in maniera cu care ne-a obisnuit deja: un amestec de confuzie, agresivitate si umor involuntar. Acest cocteil in anumite circumstante devine periculos. Obstinarea si vehementa cu care dl. Vasile incearca sa se mentina la putere este gata sa duca Romania si fortele politice care-l sustin intr-o situatie de criza grava.
Situatia a devenit cumva comica, daca ea n-ar avea o doza puternica de dramatism. Desi a pierdut sprijinul fortelor politice in numele carora guverna si a fost revocat de presedintie, Radu Vasile pare ca nu poate fi evacuat decit de Dumnezeu din Palatul Victoria. Ramas fara ministri, el si-a format in mare graba un guvern fantoma, format din ultimii fideli, care nu se stie ce administreaza. Este insa mai bataios decit niciodata si se declara gata sa compara in fata parlamentului, singurul for care i-ar putea judeca prestatia.
De ce refuza Radu Vasile sa se predea nu este greu de inteles. Este, de asemenea, usor de banuit care sint sansele sale de a cistiga din aceasta infruntare. Mai important de vazut este pretul acestei obstinatii. Cine pierde de aici si care sint riscurile acestei crize?
Din putinele sale declaratii articulate, putem deduce ca domnul Vasile se considera victima unei conspiratii politice, care, in ciuda dovezilor sale de competenta in postul pe care-l ocupa de optsprezece luni, ii vrea capul cu orice pret. Vinovati ar fi mai cu seama presedintele si adversarii sai din PNTCD, pe care presa "progresista" ii numeste "talibani". El este inca premierul legitim, care a fost confirmat de parlamentul Romaniei. Nimeni altcineva nu i-ar putea contesta aceasta. Prin urmare, contesta calitatea decretului prezidential de revocare.
Multa lume ar fi tentata sa-i dea dreptate fostului premier sau macar sa-l vada ca o victima a masinatiunilor politice. De fapt, revocarea premierului este departe de a fi fost o surpriza. Speculatii si zvonuri in legatura cu acest fapt circulau de mai mult timp in mediile politice. Radu Vasile stia probabil de mai mult timp ca dupa Helsinki nu mai are multe zile ca premier. De altfel, pentru prima data intr-o asemenea chestiune, coalitia actuala de la putere a fost solidara, ceea ce arata ca nu este vorba de o simpla conjunctura. Motivele nu lipsesc.
Decretul de revocare poate fi contestat, desi este greu de spus ca el ar fi neconstitutional. De asemenea, Radu Vasile poate invoca faptul ca el a fost confirmat de parlament si doar aceasta institutie il poate demite. In realitate, problema nu este de natura strict juridica, ci politica. Oricare ar fi decizia Curtii Constitutionale si chiar a Parlamentului, admitind ca in anumite circumstante Radu Vasile ar putea sa-si constituie o majoritate parlamentara, este cit se poate de evident ca Radu Vasile nu se mai bucura de sprijinul in numele caruia guverna.
Este drept ca nu s-au respectat toate regulile nici la nivelul deciziei partidelor. Dar trebuie spus ca primul ministru nu este un director de intreprindere. Mandatul sau este unul politic. Revocarea sa a fost mai intii un gest politic si numai apoi un act juridic. Se poate contesta decretul prezidential, dar este greu de vazut cum ar mai putea guverna Radu Vasile fara un mandat politic. Or, partidul face politica, si nu Curtea Constitutionala.
Nici o constitutie nu poate prescrie cum anume trebuie sa se comporte un demnitar in toate situatiile posibile. Constitutiile lasa loc bunului simt. Domnul Vasile trebuia sa respecte o norma elementara a vietii politice: aceea ca cei care te sustin la putere te pot revoca oricind si fara posibilitate de apel. Comportamentul lui Radu Vasile este o deviere de la regulile civilitatii politice si a normelor nescrise ale democratiei. Radu Vasile s-a autoblocat intr-o pozitie de haiduc.
Este foarte probabil ca Radu Vasile va fi in cele din urma dislocat din Palatul Victoria. Problema aici este pretul. Romania ofera din nou o imagine de instabilitate. De asemenea, valurile create de aceasta disputa ar putea provoca inca o data o mare criza politica si ar putea duce la o lupta fratricida in PNTCD. Radu Vasile se comporta ca si cum dupa el ar trebui sa urmeze potopul. (Florea IONCIOAIA)

Comentarii