Ce se vede dupa tei

marți, 05 februarie 2013, 18:55
3 MIN
 Ce se vede dupa tei

Fie ca vorbim de traditie, ecologie sau simt estitic personal, argumentele celor care se opun taierii teilor de pe bulevardul Stefan cel Mare sunt valide. Nu trebuie sa fii un ecologist exaltat ca sa tresari atunci cand vezi copacii simbol ai Iasului insirati la pamant pe principala artera de promenada a orasului. Iar emotia devine mai puternica atunci cand asisti la o "crima" cu premeditare platita din banii tai, fara ca "ucigasul" sa-ti fi cerut acordul. Macar formal. De altfel, lipsa oricarei consultari publice privind defrisarile de pe "Stefan cel Mare" reprezinta principala obiectie adusa municipalitatii. La fel ca in vara anului trecut, cand alti tei s-au intalnit cu drujba, iesenii s-au trezit pusi in fata faptului implinit. Si atunci, si acum, explicatiile Primariei au venit ulterior. Explicatii, poate la fel de valide, dar incomplete. Sa-i dam cuvantul viceprimarului Mihai Chirica. "Teii s-au incalcit printre cablurile electrice si nu mai au coroana cu aspect placut". OK, dar cine e responsabil? A incasat Primaria vreo amenda de la nesimtitii care au distrus coroanele cu "aspect placut"? "Pe bulevardul Stefan cel Mare este important sa pastram atat traditia, cat si aspectul unui bulevard care si-a schimbat din radacini utilitatea si a devenit pietonal. Peisagistii au decis ca acolo este nevoie de o specie de talie joasa, care sa permita vizibilitate spre monumentele deosebite care sunt in Centru". Si acest al doilea argument este, pe fond, acceptabil. Dar care peisagisti? Pe cine vom felicita pentru frumusetea salcamilor japonezi? Pe cine vom injura cand ne vom aminti parfumul de tei? O decizie care schimba fata orasului pentru urmatoarele decenii trebuie asumata cu nume si prenume. Altfel, va persista senzatia, impartasita de multi, ca ce viseaza noaptea sefii de la Roznovanu, pun angajatii in practica a doua zi.

Dar o impresie de heirupism, de treaba facuta pe butuci, invaluie intregul proiect de reamenajare a bulevardului Stefan cel Mare. Nu exista nici o schita detaliata cu modul in care va arata pietonalul dupa finalizarea lucrarilor. In orice caz, nu un document facut public. E drept ca anul trecut, dupa anuntarea proiectului, Primaria a scapat presei, mai mult pe sub mana, un filmulet de cateva secunde, dar care nu surprinde mare lucru. Cele mai multe intrebari vizand proiectul au ramas fara raspuns. Spre exemplu. Daca tot sunt taiati teii pentru a permite vizibilitatea monumentelor, vor fi daramate si gardurile care imprejmuiesc in mod ostentativ bisericile de pe bulevard? De ce "peisagistii" au ales o piatra cubica de culoare cenusie, care lasa o senzatie acuta de ieftin? Carcotasii (n.r. – printre care si subsemnatul) ar fi interesati sa afle argumentele arhitectilor atunci cand au selectat nuantele. Gusturile nu se discuta, dar se pot educa. Cum vor fi integrate in proiect blocurile comuniste din perimetrul pietonalului? Unde vor fi insiruite terasele, nu are rost sa mai intreb. Inteleg ca abia in aceste zile, la un an de la lansarea proiectului, se analizeaza zonele in care acestea vor fi amenajate.

Nu-i bai nici daca intrebarile de mai sus nu au un raspuns. Primaria ne poate explica, in mod onest, ca a avut de ales intre a pierde niste fonduri europene si a se repezi sa implementeze un proiect, cu riscul de a aparea erori datorate grabei si lipsei de experienta. Ar fi cea mai politicoasa formula de a scuza un amatorism evident.

Comentarii