Certificatul de deces al CET, pregatit pentru semnare

miercuri, 10 august 2011, 19:07
3 MIN
 Certificatul de deces al CET, pregatit pentru semnare

Acum trei ani, Consiliul Local a adoptat o hotarire controversata privind procedura de debransare a consumatorilor de la CET. Procedura, practic imposibil de indeplinit de un iesean care voia sa-si monteze o centrala proprie, viza mentinerea celor aproape 60.000 de abonati ai CET. Astfel, termocentrala a beneficiat de o perioada de respiro, in care se putea incerca relansarea CET, pe baza consumatorilor ramasi fideli. Timpul a trecut insa fara ca politica municipalitatii in privinta incalzirii orasului sa se schimbe cu ceva, iar CET a ajuns sa traiasca din imprumuturi. A imprumutat de la Administratia Rezervelor de Stat pacura pentru a o folosi drept combustibil. A imprumutat, cu garantia generoasa a CL, 7,9 milioane euro pentru a achita datorii restante la furnizorii de huila. A esalonat, reesalonat si rasesalonat restantele la plata gazului metan.

Ceasul al doisprezecelea a batut cind creditorii au inceput sa-si ceara banii inapoi. S-a ajuns, practic, la situatia in care directorul CET ar putea sa-si tapeteze biroul cu somatii venite de la Rezervele de Stat, Romgaz, Transgaz, E.ON Gaz sau Fisc. Cu datorii de 400 milioane lei, adica de 10 ori capitalul social, CET se poate pregati de propriile funeralii.

Agonia CET a devenit arma perfecta pentru luptele politice. Democrat liberalii acuza faptul ca Primaria s-a dovedit incapabila, inclusiv sub cele doua mandate ale lui Gheorghe Nichita, sa ofere solutii pentru CET. Cu datele oficiale ale Ministerului Finantelor in fata, deputatul Nicusor Paduraru arata acum doua zile, inatacabil, ca datoriile CET au crescut constant de cind este primar Nichita. Ca si pierderile, de altfel. La fel de energic, deputatul Petru Movila infiereaza politica fara perspective a municipalitatii fata de CET si cere administrarea directa a termocentralei de catre Consiliul Local. Dincolo de aspectul politic al acuzelor, Primariei i se poate reprosa, fara teama de a gresi, inertia si lentoarea cu care a cautat, daca a facut-o, solutii la criza CET. Aducerea unui manager privat sau concesionarea societatii catre un investitor strain au fost solutii vehiculate de municipalitate, fara insa a li se da un contur clar si o finalitate oarecare. PDL a stiut sa taxeze prompt ezitarile Primariei. De fapt, daca liderii PDL se trezesc dimineata cu chef de lupta, nu au decit sa se uite peste ultimele articole din ziare referitoare la CET.

Primarul Nichita, din spatele baricadei, acuza la rindul sau partidul de guvernamint ca a lasat CET sa moara, ba chiar l-a "ajutat". Intr-adevar, sumele cu care a fost "gratulat" CET ca ajutoare sint rizibile, in comparatie cu alocarile guvernamentale catre alte termocentrale din tara, indiferent care ar fi justificarile PDL. Cind Iasul primeste 330.000 lei pentru compensarea unor datorii, Aradul 29,2 milioane lei, iar Brasovul 51,6 milioane lei, orice explicatie este aproape de prisos.

Ca intr-un banc "clasic" cu evrei, toata lumea are dreptate. Pe spinarea iesenilor, insa, mai exact a celor 57.000 inca legati cu lanturi de CET. Situatia termocentralei va fi discutata in plenul CL astazi. Luarile de pozitie de pina acum ale taberelor implicate in lupta din jurul CET nu par sa aduca nimic nou, in afara discutiilor. Ziua de azi ar putea insemna moartea CET, dupa o agonie de ani de zile.

Comentarii