Ciorbea o ia la vale

luni, 12 ianuarie 1998, 00:00
3 MIN
 Ciorbea o ia la vale

La inceputul anului, toata lumea era convinsa ca Victor Ciorbea este persoana cea mai potrivita pentru a face reforma in postura de prim-ministru. Il avantajau – credeau cei mai multi – legaturile cu lumea sindicala – fapt ce se presupunea ca va evita miscarile de strada, in perspectiva terapiei de soc in reforma – slaba implicare in viata de partid a PNT-CD, sustinerea puternica din partea presedintelui Constantinescu si licentierea in drept. In plus, Ciorbea era privit ca un personaj "simpatic", dupa cum se exprima Mircea Dinescu, tocmai pentru ca era socotit atipic din punct de vedere politic. In urma cu citeva luni, doar sindicatele si unele partide din opozitie cereau demisia primului ministru Victor Ciorbea. Iar in preajma remanierii, prea putini se gindeau si la schimbarea premierului.
Sfirsitul de an, in loc sa fie un interstitiu lipsit de conflicte politice, a schimbat coordonatele jocului politic si a precipitat evenimentele in asa masura, incit nu mai putem vorbi despre coalitia de la guvernare in aceiasi termeni ca pina acum. Demisiile lui Adrian Severin si Traian Basescu au provocat un adevarat cutremur in Executiv. Aspectul de criza a fost impus de PD, care a incercat sa sublimeze o problema relativ minora, generalizind si scotind in evidenta deficiente. Petre Roman a jucat o carte importanta prin replica dura data partenerilor din coalitie si primului ministru, contracarind vocile din PD care il acuzau de slabiciune si pregatindu-si un capital puternic pentru negocierile ce vor urma cu CDR.
Dar criticile la adresa primului ministru nu vin doar din partea PD. Cei mai multi analisti politici au devenit sceptici in privinta competentei lui Victor Ciorbea si a sanselor acestuia de a se impune in furnicarul luptei intre partidele politice. Exista semne ca si in PNT-CD Ciorbea nu mai are tot atitia suporteri ca la inceput. Oricum, ideea inlocuirii actualului prim-ministru nu mai este socotita tabu. Este aproape sigur ca, nemarturisit, unii lideri taranisti se gindesc, deja, la un eventual nou premier. Iar Radu Vasile, care tot da interviuri alambicate, sta pe margine si asteapta. Presedintele Emil Constantinescu, cel care l-a sustinut pe Victor Ciorbea dupa alegerile din noiembrie 1996, se afla intr-o situatie ingrata. Constantinescu a simtit pe propria piele nisipurile miscatoare ale negocierilor si disputelor dintre partidele din coalitie, motiv pentru care s-a dat deoparte, pentru o vreme, evitind sa-si sifoneze imaginea. Lipsa unui arbitru in lupta fara menajamente din coalitie se poate observa in aceste zile. Presedintele mentine, deocamdata, tacerea, dar a anuntat ca va media conflictul daca va fi solicitat. Va fi interesant de urmarit modul in care se va comporta Constantinescu, in zilele urmatoare, tinind cont de faptul ca, prin inlocuirea lui Victor Ciorbea, influenta presedintelui in PNT-CD va slabi. Iar deriva lui Victor Ciorbea va aduce atingere si prestigiului presedintelui.
Victor Ciorbea este criticat acum tocmai din perspectiva atuurilor cuantificate la inceputul anului trecut. Un social-democrat, Traian Basescu, socotea politica Guvernului ca "exagerat social-democrata". Ciorbea a fost mereu dispus sa cedeze in negocierile cu sindicatele. Iar manifestatiile de protest ale sindicatelor au abundat, chiar daca terapia de soc nu a fost aplicata. Desi Victor Ciorbea a fost sef de promotie pe tara la drept, legile care ies de la Guvern sint prolixe si fastidioase. Pozitia marginala in PNT-CD s-a dovedit a fi un handicap. Ciorbea a fost caracterizat ca o persoana slaba din pricina lipsei de autoritate, resimtita chiar in relatia cu ministrii taranisti. Abia la sfirsitul anului, Ciorbea a fost numit vicepresedinte in PNT-CD. Dar cind a incercat sa fie mai ferm, cerind demisia lui Basescu, a provocat criza guvernului si a coalitiei. Cineva il compara cu Vladoiu, cel de la campionatul mondial de fotbal din SUA: nici nu a intrat bine in joc, ca a si faultat dur si a primit cartonasul rosu. Desi taranistii au hotarit, ieri, sa-l sustina, pozitia lui Ciorbea este precara. O solutie ar fi ca actualul premier sa fie mentinut in functie inca doua-trei luni, timp in care ar putea lua unele masuri nepopulare, dupa care sa fie sacrificat.
Un comentariu de Adrian Cioflanca.

Comentarii