Dileme liberale

luni, 09 martie 2009, 20:55
3 MIN
 Dileme liberale

Congresul extraordinar al PNL din viitorul foarte apropiat are toate sansele sa consemneze o schimbare majora la virful partidului. Probabil, fostul premier Calin Popescu Tariceanu, actualul presedinte al formatiunii liberale, va fi dat la o parte de challenger-ul Crin Antonescu. Politician inconsecvent si mototol, dar beneficiind de un moment de gratie al economiei nationale, Tariceanu are meritul de a fi rezistat in fruntea Guvernului timp de patru ani de zile. Dar aceasta performanta nu-i ajuta acum la nimic. Charismaticul Crin Antonescu pare a se fi detasat deja in cistigator.

Dar ce va aduce nou Antonescu unui partid de opozitie cotat la 20% din preferinte? Excelent vorbitor, chiar si cind nu stapineste o tema data, liberalul stie sa descopere si sa atace punctele sensibile ale adversarului. Daca exista vreun membru PNL capabil sa-l sicaneze electoral pe Traian Basescu, acesta nu poate fi, in acest moment, decit Crin Antonescu. Dar liberalul ar putea deveni marea surpriza a prezidentialelor doar daca se va califica intr-un eventual tur al doilea; situatie greu de realizat, mai ales in conditiile in care candidat al PSD va fi cineva cu priza la public.
In masura in care va fi sprijinit de un staff profesionist, e de asteptat ca strategia creionata de Antonescu sa faca mai des apel la incisivitate. Intr-o perioada de criza, care afecteaza toate domeniile economiei romanesti, o politica de hartuire a noilor guvernanti ar putea aduce un spor de imagine si de voturi PNL. Insa mesajele lansate de liberali in viitor trebuie sa fie suficient de bine elaborate; ele nu trebuie sa destepte in mintea alegatorilor amintirile legate de gafele vechilor ministri, ci doar cele referitoare la perioada de entuziasm generat de progresul economic. La un moment dat, Romania avea unul dintre cele mai inalte ritmuri de crestere economica din lume!

Daca mesajele liberale sint inteligente si ajung acolo unde trebuie, e foarte posibil ca, in urmatoarele luni, sa asistam la o recuperare de catre PNL a electoratului traditional. Adica a celui de la orase. Victoriile liberale din mediul rural s-au produs doar atita vreme cit fostii guvernanti au alocat sume uriase comunelor preferate. Dar, acum, banii (tot mai putini) sint in miinile aliantei PD-L-PSD. In urmatoarea perioada, e greu de crezut ca parlamentarii liberali mai pot respecta ceva din promisiunile facute in campania electorala. Mai mult ca sigur, de putinele fonduri impartite de Guvern vor beneficia mai ales primarii pesedisti si pedelisti. Cu consecintele de rigoare.

Si totusi, daca alegatorii de la tara sint pe cale de a fi pierduti inca o data, nu acelasi lucru se poate spune despre electorii din orase. Mai bine informati si, desigur, potential dezamagiti de viitoarele "succesuri" ale noilor guvernanti, orasenii isi vor regasi gena liberala. E bine sau e rau?

Situatia problematica iese usor la iveala daca ne referim strict la Iasi. Cei trei "stilpi" ai PNL-ului local – Varujan Vosganian, Relu Fenechiu si Cristian Adomnitei – sint parlamentari "de tara". Teoretic, ei ar trebui ca, periodic, sa se afle printre taranii ieseni, explicindu-le de ce nu pot face nimic din ceea ce au promis in noiembrie. Dar au trecut luni bune de la alegeri si cei trei au uitat de votantii lor.

In urmatoarea perioada, PNL Iasi are posibilitatea de a-si majora capitalul electoral din municipiu doar daca va iesi la atac. Cu cine, insa? Cu parlamentarii "de tara" sau cu liberalii care au candidat in noiembrie pe municipiu (plus deputatul Cristina Dobre)? Ii va lasa Fenechiu pe fostii condurenti, unii dintre ei cu o imagine foarte buna, sa iasa in fata? Daca da, PNL Iasi cistiga, dar Fenechiu, Adomnitei si Vosganian risca sa piarda din putere; daca nu, se intimpla taman invers. De modul in care conducerile liberale, de la Iasi sau de aiurea, vor rezolva astfel de dileme va depinde cresterea in sondaje a PNL. Unde le sint inteleptii?

Comentarii