Din nou despre Mona Musca

duminică, 30 martie 2008, 22:04
5 MIN
 Din nou despre Mona Musca

Potentiala revenire in politica a Monei Musca pare sa stirneasca o orecare agitatie pi chiar controverse in interiorul PD-L. Desi d-na Musca nu a facut nici un fel de anunt in acest sens in ultimul timp, nu e deloc exclus ca atit ea cit si apropiatii sai ar putea lua in calcul o astfel de varianta, acum, cind la viitoarele alegeri vom avea un sistem de vot cit de cit uninominal. Ea afirmase, de altfel, la un moment dat, ca doar intr-o astfel de situatie s-ar putea gindi la o revenire in spatiul public.

In ciuda scandalului stirnit in jurul sau datorita angajamentului de informator si a deciziei CNSAS care o incadra in categoria celor care au colaborat cu fosta Securitate ca politie politica, ceea ce a si provocat retragerea sa din Parlament si in general din viata politica, Mona Musca a ramas in continuare o personalitate cu o mare cota de popularitate printre romani. Chiar si dupa o absenta cvasi-completa din spatiul public, cercetarile de piata o plaseaza in continuare foarte sus in topul increderii, mult peste fosti colegi care se zbat aproape cu disperare sa fure cit de putin din atentia alegatorilor. De aceea ea ar cistiga, probabil fara prea mari emotii, un loc in Parlament in aproape orice circumscriptie electorala din tara, daca ar candida la legislative. Chiar si ca independent.

Iata de ce pare oarecum curios faptul ca ipotetica ei revenire stirneste atitea controverse atit printre fostii colegi, cit si printre o parte dintre jurnalisti. Dupa cum pe forumurile de discutii de pe Internet, alaturi de mesaje binevoitoare, intilnim si atacuri neobisnuit de dure, uneori chiar virulente. In cazul Monei Musca exista o adevarata prapastie intre unele declaratii si comentarii care se vehiculeaza in spatiul public, in zona politica ssi in mass media, si opinia preponderent favorabila, simpatia generala pe care le intilnim la nivelul omului de pe strada.

Ne putem intreba, desigur, de ce doar un angajament de colaborator si citeva note informative cu aprecieri banale si preponderent favorabile despre doua colege, care cu siguranta nu le-au pricinuit celor in cauza nici un fel de rau, au pus capat carierei politice a unuia dintre cei mai buni parlamentari pe care i-a avut Romania din 1990 incoace, in timp ce in spatiul nostru politic, in particular in Parlament, colcaie mari profitori ai trecutului regim, aflati la un moment dat in legatura strinsa si directa cu virfuri ale nomenclaturii comuniste si ale fostei Securitatii, de la Vadim Tudor la Dan Voiculescu, fosti ofiteri superiori de securitate si fosti oameni grei din aparatul de propaganda al PCR, gazetari de frunte de la "Scinteia" si multi altii ca ei?

Nu exista un singur raspuns, dar e sigur ca motivul pentru care multi alegatori continua sa o priveasca cu multa simpatie pe Mona Musca e faptul ca isi pun si ei aceeasi intrebare. Iar ceea ce primesc drept argumentatie din partea unor lideri de opinie, jurnalisti sau politicieni nu pare sa fie prea convingator. In plus, ei mai vad ca radicalismul moral aplicat d-nei Musca se toceste brusc atunci cind vine vorba de ceea ce au facut colegii ei parlamentari in perioada post-comunista, intre care unii fac parte din asa numita "noua generatie", amestecati in afaceri dincolo de sau la limita legii, in trafic de influenta si tot felul "inginerii" profitabile, lucruri de care fostul deputat liberal nu a fost acuzat niciodata.

Neindoielnic, dezvaluirile despre colaborarea Monei Musca cu fosta Securitate au socat la vremea lor. I-au socat mai ales pe cei care vedeau in ea un port-drapel al bataliei pentru reforma morala profunda a clasei politice. De aceea am si asistat, probabi, la unele atacuri extrem de dure la adresa sa, venite din partea unor fosti apropiati. Pentru ei, episodul Mona Musca a fost o mare, o enorma dezamagire. E un punct de vedere care merita, fara indoiala, respectat. Alti apropiati au privit insa intreaga situatie mai nuantat, chiar daca nu au sters in intregime cu buretele trecutul. Din doua motive: 1. au luat in calcul ceea ce a lasat in urma, ca parlamentar, Mona Musca, spre deosebire de marea majoritate a colegilor ei; o multime de lucruri remarcabile, intre care si Legea accesului la informatiile publice 2. au pus sub semnul intrebarii moralitatea unui demers care nu a facut nimic altceva decit sa elimine selectiv anumite tinte politice, fara a-si propune defel o curatenie generalizata la nivelul intregii puteri post-decembriste.

Dincolo, insa, de astfel de puncte de vedere formulate cu buna credinta, pe marginea carora se poate, desigur, discuta pro si contra, e o intreaga mare de ipocrizie. Cei care au orchestrat decizia CNSAS privitoare la Mona Musca, aflati in zona Palatului Victoria, nu au facut-o pentru ca nu aveau liniste pina nu duceau la capat reformarea clasei politice romanesti, ci pentru a elimina un adversar politic extrem de incomod, intr-o perioada in care dizidenta liberala condusa de Theodor Stolojan si Valeriu Stoica prindea aripi. Dovada? Ati mai auzit vorbindu-se in mod serios de legea lustratiei in ultimul an? Nicidecum, pentru ca ar fi extrem de deranjanta pentru PSD, care este in acest moment, chiar daca nu la nivel declarativ, principalul aliat al PNL. De altfel, unele dintre cele mai vehemente critici la adresa Monei Musca au venit din partea unor politicieni care au sabotat nu doar legea lustratiei, ci si multe alte demersuri anti-coruptie, cum ar fi, de pilda, constituirea unei agentii de integritate, ANI, cit mai functionale.

Destule voci se vor activa si acum daca d-na Musca va decide sa candideze la alegerile parlamentare. Si dintre adversari, mai ales cei din zona PNL, dar si dintre potentiali colegi din PD-L. In acest ultim caz, mobilul poate fi frica fata de un competitor redutabil sau alte ratiuni de ordin personal, dar si teama ca prezenta ei ar putea mina retorica de atac a partidului impotriva actualei guvernari. Cu siguranta, o revenire a Monei Musca in prim planul politicii romanesti introduce si riscuri pentru aliatii sai politici. Cu toate acestea, exista insa toate semnele ca potentialul ei electoral ramine in continuare unul redutabil, element ce ar putea conta intr-o batalie politica ce se anunta extrem de echilibrata.

Comentarii