Ei pentru ei

joi, 20 ianuarie 2011, 17:55
3 MIN
 Ei pentru ei

Am trait sa o vedem si pe asta: in razboiul politic nesfirsit un moment subit de impacare intre Traian Basescu si Ion Iliescu, Victor Ponta. Liderul de jure al PSD se declara "110% de acord" cu propunerea presedintelui de a avea o lege care sa prevada finantarea exclusiv de la buget a campaniilor electorale. La rindul sau, Ion Iliescu crede ca e "o idee de luat in seama" (probabil prima idee de-a lui Basescu luata in seama vreodata de fostul presedinte).

Argumentatia lui Traian Basescu este urmatoarea: s-ar termina cu povestea clientelei din afara clasei politice si a candidatului bogat, capabil sa-si finanteze de unul singur campania. Cu alte cuvinte, s-ar pune capat unei surse majore a coruptiei sistemice, morisca serviciilor facute in alegeri partidelor avide de finantari, rasplatite apoi prin intermediul contractelor grase din banii publici.

Ideea ar fi trebuit dezvoltata. Modelul invocat de Basescu este urmatorul: in loc sa platim mascat campaniile electorale prin contracte costisitoare, arvunite clientelei timp de un mandat, putem sa o facem mai ieftin, transparent, prin consimtamintul tuturor de a cotiza cu o suma fixa la campanii. Iliescu si Ponta probabil ar avea alte ratiuni. Ideea subventionarii de la stat a campaniilor este o tema foarte draga stingii europene, urmarind sa tina interesele capitalului privat cit mai departe de zona de deciziei politice, ceea ce lor nu prea le-a iesit. Dimpotriva.

Fara a intra in amanunte tehnice, doar la nivel principial, sa constatam consecintele unei astfel de abordari. Indiferent ce ar intelege sau ar viza fiecare, apar trei probleme majore. Prima, si cea mai grava, priveste inchiderea clasei politice actuale. Posibilitatea aparitiei unor noi formatiuni politice ar fi blocata, pentru ca vor fi greu de stabilit conditiile in care noii pretendenti vor primi subventia de campanie (cine mai crede in sondaje?). Apoi, nu se ia in calcul faptul ca poate exista o parte insemnata a societatii civile dispusa sa sprijine realmente dezinteresat lansarea unei noi formatiuni politice, doar de dragul normalizarii si statului de drept, fara sa astepte recompense. O Alba ca Zapada, dar si o Neagra ca Cioara ar fi excluse tocmai aici, in estul Europei, unde ultimii 20 de ani au fost plini de decese si aparitii de formatiuni politice.

S-ar generaliza candidatul de ocazie, fenomen specific partidelor mici. In fiecare campanie, se incing batalii aprige prin filiale liliputane, pentru desemnarea candidatilor fara nici o sansa. De ce? Pentru ca, de regula, acestia isi pastreaza o parte din sponsorizari. Cu bani asigurati, de la stat, sa spunem 50000 de lei, fara nici un efort, se vor gasi tomuri de facturi de milioane, menite sa acopere activitati inexistente.

Nu in ultimul rind, ne intrebam daca este moral ca statul sa ne oblige la plata campaniei unor candidati de la partide ca Romania Mare, Partidul Noua Generatie sau Partidul Poporului. Daca idiotenia in politica trebuie sponsorizata, macar sa nu o faca din banii oamenilor onorabili si inteligenti, de regula buni si mari contribuabili, plecind de la prezumtia ca menajeria circului politic trebuie mereu ticsita cu specimene ca in Arca lui Noe. Deci, pe de o parte, statul ar bloca aparitia unor proiecte politice, optind in favoarea subventionarii unor formatiuni care reprezinta amenintari la adresa oricarui stat democratic.

Pe scurt, propunerea lui Traian Basescu merge la limita. Cauta sa aplice un tratament radical, imagineaza chiar unul nou, riscind sa provoace alte afectiuni, fara sa sesizeze ca nimeni nu a incercat aplicarea medicamentului existent. Apropo, cind si in ce fel a fost respectata actuala lege electorala? Este atit de greu sa verifici sursele de finantare si destinatia banilor in campanie? Daca in prezent acest lucru nu se realizeaza, cum se va putea face intr-un sistem, utopic la noi, in care banii privati ar fi interzisi in politica? Va fi mai ceva ca in marea prohibitie americana a alcoolului…

Comentarii