Esecuri peste esecuri

vineri, 30 martie 2012, 19:06
4 MIN
 Esecuri peste esecuri

Echipa de volei feminin Penicilina, altadata mindria Iasului, a retrogradat, desi la un moment dat se afla cu toate papornitele in caruta; echipa de handbal masculin a ratat sansa promovarii in elita cu multe etape inainte de deznodamintul seriei; echipele de baschet se afla la un pas mic, dar sigur de retrogradare din primele esaloane; echipa de rugby a promovat inca de anul trecut in Superliga, insa sansele de a supravietui in esalonul profesionist sint reduse; echipa de fotbal se afla si ea intr-o situatie grea, care ii poate compromite promovarea (NB: din motive redactionale, acest text este elaborat inainte de partida de la Buzau, proclamata ca fiind decisiva pentru viitorul trupei din Copou); in fine, marea speranta a Iasului, Terom-Z, aparuta din "spuma marii" asta-vara si promovata in Divizia Nationala aproape sigur, este la un pas de parasirea urbei bahluviene si la doi de desfiintare.

Acesta este tabloul sporturilor de echipa iesene in prag de final, dupa ce, in toamna, multi optimisti vedeau numai lapte si miere curgind la vale, de la stadionul din Copou pina la Sala Sporturilor si a Tirgurilor. Analiza cauzelor nu este un lucru simplu, difera de la o disciplina la alta, iar numitorul comun consacrat (indiferenta autoritatilor locale fata de extra-fotbal) se poate nuanta de la caz la caz. De pilda, voleiul si handbalul feminin reprezinta alibiuri pentru Palatul Roznovanu si Fundatia nascuta acolo. Multumim, Antibiotice SA, bogdaproste, d-le Florin Zamfir, ca ati tinut in viata (sau ati reinviat) discipline traditionale ale Iasului. Si ne-ati scapat de o belea-doua.

Paranteza: nimeni nu-i poate reprosa primarului Gheorghe Nichita ca favorizeaza fotbalul in detrimentul altor sporturi. Peste tot unde finantarea privata este sublima, dar lipseste cu desavirsire si sportul traieste din bugetul local, fotbalul are partea leului, fiindca este cel mai indragit sport de echipa si reprezinta un solid capital de imagine. Reprosabila este doar disproportia imensa intre fotbal si restul sporturilor. Este un lucru pe care l-am subliniat in mai multe texte din aceasta specie si, de aceea, evitam riscul repetitiei. Mai trebuie adaugat doar ca asemenea discriminare ar fi acceptata de mai multi ieseni daca echipa de fotbal ar fi o prezenta marcanta in prima liga romaneasca, nu neaparat candidata la titlu sau la Cupele Europene. Am incheiat paranteza.

Daca echipele de baschet sau cea de handbal masculin sufera din lipsa finantarii, din incapacitatea clubului tutelar de a atrage sponsori sau de a intari loturile chiar si in conditii de criza (altii au facut minuni la acest capitol), situatiile gingase sint la volei si handbal feminin. Despre Penicilina se spune ca a pierdut un an din pricina retrogradarii. Nu s-a pierdut nimic decit un cadou nesperat. Vara trecuta, echipa de volei era deja inscrisa in Divizia A2 (liga a doua a voleiului), trebuia sa-si faca acolo rodajul pentru a ataca elita cu forte sporite. Antibiotice SA, ca intotdeauna, nu a cerut imperativ fonduri de la buget, s-a descurcat prin propriile mijloace pentru a ramine in prima liga si a fost aproape. De ce s-au inecat la mal voleibalistele iesene e o alta poveste si nu tine de considerente financiare, ci mai degraba de probleme tehnice si logistice. Nu s-a pierdut nimic, se poate relua cursul firesc.

La handbal feminin, noua echipa Terom-Z a fost privita cu suspiciune nu numai de mass-media, ci si de alesii urbei. Chiar daca a trecut aproape un deceniu, lumea nu a uitat experienta "Z-fara-Terom", mai generoasa decit cea actuala, fiindca se baza pe potentialul de talente locale de care Iasul nu duce lipsa nici astazi. Insa "Z" Iasi a dat faliment, in conditiile incapacitatii de plata a jucatoarelor si a datoriilor pe care le-a acumulat patronul Florin Zamfir, altminteri, un bolnav incurabil de maladia handbalistica. El a revenit puternic, licitind o carte mare, Carmen Amariei, si supralicitind recent cu Cristina Varzaru. Cind a ajuns la fundul sacului, patronul a cerut imperios bani de la Primarie, amenintind cu mutarea echipei in alt oras. Or, intregirea unei formatii de Cupe Europene la Iasi necesita sume apropiate de bugetul echipei de fotbal. Nichita nu a cedat, nu numai de dragul fotbalului. In momentul lansarii Terom-Z, Florin Zamfir nu a solicitat public sprijinul Primariei. A facut-o tardiv acum, la un pas de promovare, provocind resuscitarea neincrederii. Esecul precedentei experiente Zamfir s-a repetat, la un nivel mult mai mare de asteptare.

E nevoie de vreo concluzie? Pentru a avea echipe puternice la Iasi, trebuie bani, investitori puternici, sprijin de la autoritati si, mai ales, manageri performanti. Altfel, Iasul este nevoit sa aleaga intre discipline si alegerea nu-i deloc simpla!

Comentarii