Euro-examenul

luni, 09 iulie 2007, 19:37
4 MIN
 Euro-examenul

Desi aflate in vacanta parlamentara, partidele "trudesc" de zor pentru a-si construi cea mai buna strategie in perspectiva alegerilor europarlamentare. Alaturi de disputele din jurul votului uninominal, cele referitoare la alegerile pentru Parlamentul European vor tine – pe parcursul urmatoarelor luni – toate partidele in tensiune. Pentru ca mai avem cam jumatate de an pina la scrutinul europarlamentar, este greu de spus, in acest moment, care vor fi variantele finale ale strategiilor politice; cu toate acestea, exista citeva aspecte despre care se poate vorbi inca de pe acum, mai ales ca unele dintre ele au legatura cu Iasul.
In primul rind, vor conta, in ecuatia alegerilor, propunerile partidelor pentru fotoliile de europarlamentari. A miza in continuare pe politicieni depasiti de vremuri, cu antecedente de traseism, care pina acum au facut doar figuratie (si musai avere) in functiile in care au fost cocotati de algoritmul politic, ar trebuie sa se constituie, din start, in cea mai proasta solutie, degraba sanctionata de electorat. Dimpotriva, a scoate in fata oameni noi, dar care au confirmat in varii domenii, capabili sa construiasca un proiect politic ar trebui sa devina marele atu al scrutinului european. Dar sa vedem cum trateaza formatiunile politice aceasta zona a resurselor umane.
Cel mai puternic partid al momentului – PD – a lasat sa se inteleaga ca lista sa ar putea incepe cu Sorin Frunzaverde. Fara a fi o mare dezamagire, fostul ministru s-a dovedit, de-a lungul timpului, doar un excelent soldat al lui Traian Basescu, el fiind cel care a dat semnalul cotirii spre crestin-democratie a democratilor. Alaturi de Frunzaverde, partidul lui Boc ar mai conta pe Sebastian Bodu, Valeriu Tabara (ex-PUNR) si pe Roberta Anastase. Pentru a sensibiliza societatea civila (si electoratul), democratii au anuntat ca vor cere, mai intii, un vot de incredere pentru lista lor din partea Coalitiei pentru un Parlament Curat. In plus, au mai promis ca vor inscrie pe listele electorale, fara discriminare, politicieni din toate provinciile Romaniei. Iata ca a venit momentul sa ne intrebam daca promisiunea lui Dan Carlan – un iesean pe locurile eligibile – va fi respectata. Si daca nu ?
La rindul sau, PLD se afla in fata unui veritabil examen de maturitate. In pofida parteneriatului cu PD, "peledistii" vor merge singuri la scrutinul din toamna. Motivul acestei schisme este nu atit dorinta partidului de a-si testa fortele, cit ordonanta guvernamentala care a aminat alegerile (din primavara in toamna) si care da dreptul de participare la scrutin doar partidelor care s-au inscris deja in cursa. Ramine de vazut daca rectorul Universitatii iesene, Dumitru Oprea, se va regasi pe lista electorala a PLD si in ce masura scorul obtinut il va mai motiva sa se inscrie si in competitia pentru fotoliul de primar al Iasului. Oare merita sa dai Bruxelles-ul pe Iasi?
PNL a spus-o raspicat: primul pe lista lor pentru Parlamentul European va fi ieseanul Mihai Razvan Ungureanu. Prin aceasta alegere, a unui politician netributar nici unuia dintre grupurile din interiorul partidului, poate ca liberalii vor sa mai indrepte ceva din imaginea sifonata a partidului; ori poate se gindesc sa ingroape securea razboiului cu Basescu, data fiind relatia foarte buna dintre Presedinte si fostul ministru de Externe. Ce va face insa PNL daca, in viitorul apropiat, se va vota legea lustratiei? Ii va cere ajutorul tot Noricai Nicolai ?
Nici PSD nu si-a clarificat inca toate optiunile. Va mai fi "moldoveanul" Constantin Simirad in gratiile lui Geoana? Daca da, Iasul va mai avea un reprezentant in Parlamentul Europei – dar ce folos? Faptul ca PSD poate transforma – in ceea ce-i priveste – Parlamentul European intr-un  cimitir al elefantilor arata doar dificultatea acestui partid de a scoate la iveala politicieni credibili. Nu cu mult timp in urma, Vasile Puscas, fost negociator-sef cu UE si unul dintre putinii oamenii calificati in politica europeana, a fost la un pas de a fi dat afara din partid pentru ca nu a considerat oportun referendumul anti-Basescu. Insa cind cel mai vizibil "social-democrat" este Marian Vanghelie, atunci chiar ca nu mai mira pe nimeni de ce PSD a ajuns la 15%.
Functie de oamenii pe care vor miza la alegerile europarlamentare, partidele vor fi in masura sa-si construiasca din timp cea mai buna campanie electorala. Sau cea mai proasta. Caci va fi greu sa vorbesti de proiecte de anvergura cind il prezinti electoratului pe Simirad; sau de oameni noi cind deschizi lista cu Frunzaverde. Nici de mafie nu te mai poti lega pentru ca nu e in chestie – vorba lui Maiorescu. De majorarea pensiilor, nici atit. Iar daca mai ai tupeul sa deschizi subiectul votului uninominal dupa ce ai facut tot ce ti-a stat in putere pentru a bloca aceasta initiativa, chiar ca ii crezi tare prosti pe alegatori.  Si atunci, despre ce vor vorbi partidele  Dar Basescu? Pina la urma, s-ar putea sa raminem tot cu injuraturile si cu balacareala specifice unei campanii electorale pur romanesti. Dar cit va mai suporta electoratul o clasa politica repetenta?
In orice caz, abia in toamna, la alegerile europarlamentare, vom vedea cit de europene, cit de puternice si cit de pregatite sint partidele pentru marele an electoral 2008.

 

Comentarii