Euroesecul politicienilor ieseni

duminică, 30 septembrie 2007, 19:33
5 MIN
 Euroesecul politicienilor ieseni

Saptamina care tocmai s-a incheiat a lamurit in buna masura numele candidatilor care se vor bate pe 25 noiembrie pentru un scaun de europarlamentar. Rind pe rind, partidele au trecut silitoare pe la Biroul Electoral Central unde si-au depus listele finale. Cuvintul de ordine a fost si de aceasta data, ca in preajma fiecarui scrutin, optimismul, mai toti liderii atribuindu-si scoruri electorale duble fata de cele indicate de sondaje. In spatele falsei increderi stau insa zile intregi de scandaluri, birfe si intrigi, asa cum ii sade bine fiecarui partid atunci cind isi alege oamenii pentru functii oficiale.

Totusi, spre deosebire de alegerile generale, scrutinul european a adus un element de noutate. Razboiul pentru ciolan, purtat pina acum la nivel de filiala, a fost inlocuit de razboiul intre filiale. Odata stabilite propunerile la nivel local, obtinerea locului eligibil a cazut in sarcina liderului din teritoriu, trimis la Bucuresti sa-si convinga conducerea. Cum s-au descurcat politicienii din Iasi in aceasta confruntare? Raspunsul il primim printr-o simpla citire a listelor finale.

 "Dulcele tirg", al doilea oras ca marime al tarii, nu are in acest moment nici un candidat nominalizat pe o pozitie care sa-i garanteze accesul in forul de la Bruxelles. Nuantind putem insa identifica niste cistigatori, organizatiile locale PD si PLD fiind singurele care pot spera in mod real ca vor trimite ieseni in Parlamentul European. Sa incepem intii cu "invingatorii".

Ieseanca Mihaela Popa ocupa locul zece pe lista finala a democratilor. Pentru a reprezenta orasul in forul de la Bruxelles, calculul pe hirtie ne arata ca PD are nevoie la alegerile din noiembrie de un scor electoral de 25%. "Floare la ureche", spun democratii, indicind ultimele sondaje care le atribuie la nivel national peste 40% din intentiile de vot. In principiu au dreptate. Doar ca, asa cum mentionam si mai sus, scrutinul european are un specific diferit  alegerilor generale. Prezenta la urne, la primele euroalegeri in statele estice, intrate in Uniunea Europeana in 2004, a fost in medie de 28%. Soarta alegerilor nu a fost decisa de numarul de simpatizanti, ci de numarul de cotizanti de partid. Or, din acest punct de vedere, multe voci sustin ca PSD ar putea fi surpriza scrutinului din noiembrie.

Revenind, trebuie totusi remarcat ca pariul democratilor ieseni este pe jumatate cistigat. Nu e putin lucru sa-i convingi pe liderii de la centru ca un candidat femeie, fara notorietate si fara experienta politica merita un loc eligibil. Strategia aleasa de liderii PD Iasi a fost inteligenta. Dan Carlan se lauda ca i-a convins rind pe rind pe sefii filialelor din Moldova sa renunte la propriile propuneri si sa sprijine un candidat unic, in persoana Mihaelei Popa. Totusi, experienta profesoarei din Iasi in derularea de fonduri europene, arata ca organizatia PD nu si-a impus omul pe lista doar prin manevre de culise, ci si printr-un minimum de criterii obiective.

Lucrurile stau mai simplu in privinta celuilalt candidat iesean cu sanse la euroalegeri. Propus in primavara sa deschida lista PLD pentru Parlamentul European, Dumitru Oprea s-a vazut ulterior "retrogradat" pe pozitia a doua. Inlocuirea rectorului de la "Cuza" pe primul loc al listei cu Theodor Stolojan, a fost o mutare inteligenta, care paradoxal a crescut sansele sefului PLD Iasi de a ajunge la Bruxelles.

In primul rind, liberal-democratii vor putea exploata capitalul de imagine al fostului premier, mult peste notorietatea de care se bucura partidul. In al doilea rind, matematica ne arata ca un scor in alegeri putin peste pragul electoral de 5% asigura un loc in forul european si candidatului situat pe pozitia secunda a listei. Trebuie precizat ca locul "aproape" eligibil obtinut de Dumitru Oprea a fost rezultatul unei concesii. Inaintea Congresului PLD de la sfirsitul lunii martie, rectorul iesean a renuntat la orice functie in conducerea centrala a partidului, primind in schimb, la acea data, deschiderea listei pentru euroalegeri. Ramin totusi citeva semne de intrebare in privinta candidatului liberal-democrat.

Va trece PLD de pragul electoral de 5% in ciuda tuturor sondajelor care sustin contrariul? Si de ce se zbate Oprea pentru un post de europarlamentar din moment ce a confirmat ca in primavara se va intoarce de la Bruxelles pentru a candida la primaria Iasului?

Sa trecem acum in tabara "invinsilor". Mult trimbitata influenta a grupului Fenechiu din PNL nu s-a soldat cu nici un loc eligibil pentru liberalii ieseni. Este drept ca seful organizatiei a cazut intr-o capcana. Anuntat pina in ultimele zile cap de lista pentru Parlamentul European, ieseanul Mihai Razvan Ungureanu a refuzat pe ultima suta de metri candidatura. Miscarea l-a pus in dificultate pe Fenechiu, care acum trebuie sa le explice colegilor de filiala de ce primul iesean pe lista, Marius Danga, se regaseste abia pe locul 22.

Cele mai multe explicatii le asteapta Camelia Gavrila, asigurata in primavara de liderul filialei ca numirea ei pe un loc eligibil va fi o simpla formalitate. Lipsa sprijinului PNL Iasi pentru dezideratul european a facut-o pe sefa ISJ sa se declare "scirbita" de politica. Pentru a inchide gura eventualilor contestatari, Fenechiu va argumenta retoric. "Ce va mai trebuie? Nu avem deja trei ministri in actualul Cabinet?". Si ar avea dreptate. Din pacate "acei" ministri sint ieseni.

Esecul competitiei pentru un loc eligibil s-a resimtit cel mai mult la social-democrati. Beneficiind de cea mai importanta functie in conducerea centrala dintre politicienii ieseni, cea de vicepresedinte al partidului, lui Gheorghe Nichita i-ar fi fost cel mai usor sa-si impuna oamenii. Din dezinteres si comoditate, seful PSD Iasi s-a trezit abia dupa inregistrarea listei ca nici Constantin Simirad si nici Catalin Ivan nu figureaza pe un loc eligibil.

Luat la intrebari de unii "prieteni" din filiala, actualul primar si-a externalizat esecul. La sfirsitul saptaminii trecute, el a aruncat intreaga vina pe Mircea Geoana care si-a impus "preferatii" pe lista dupa criterii personale. Pentru a fi convingator, Nichita a exemplificat prin modul arbitrar in care lui Ivan i-ar fi fost furat locul eligibil, cistigat de iesean in urma competitiei interne din partid. Ce a uitat sa mentioneze primarul a fost ca niciodata la nivelul filialei nu a fost luata in serios candidatura sefului TSD Iasi.

Concursul care l-a adus pe Ivan la un pas de Bruxelles, a fost o varianta aleasa de PSD in ultimul moment. Daca tinarul social-democrat s-ar fi impus in finala competitiei interne, Nichita nu ar fi avut nici un merit. In schimb, responsabilitatea primarului a fost de la bun inceput negocierea unui loc eligibil pentru predecesorul sau la Palatul Roznovanu, Constantin Simirad. Nichita nu a reusit, asa cum promisese, sa-si convinga colegii din regiunea Moldovei sa-i cumpere "marfa", importata din Cuba. Singura scuza pe care primarul o putea invoca ar putea fi calitatea "marfii", dar asta este deja o alta discutie.

Cum era de asteptat, partidele mici din Iasi, PRM, PC sau PNG nu au reusit sa-si impuna oamenii pe locuri eligibile. Cei care-i cunosc pe politicienii care se perinda pe la formatiunile mentionate mai sus ar spune: "Slava Domnului!".

Comentarii