Federatia de gumilastic

vineri, 12 mai 2000, 23:00
4 MIN
 Federatia de gumilastic

Cu toate ca scandalurile din fotbalul romanesc se tin lant, cu toate ca decizii aberante la nivel inalt, criticate de toata lumea, au fost cu duiumul, niciodata Federatia Romana de Fotbal, staff-ul ei executiv si presedintele Mircea Sandu nu s-au umplut atit de adinc de ridicol, ca in cazul de coruptie Drobeta – Chimica. Fie ca au cedat unor presiuni, politice sau de alt gen, fie, pur si simplu, elementele noi care au aparut in acest caz iesit din comun au fost de natura sa schimbe radical optica, Mircea Sandu & Co. nu au cum s-o dreaga. Consecintele intoarcerii macazului aproape cu 180 de grade sint uriase: un intreg campionat este bulversat.
Faptele sint cunoscute: cu trei saptamini in urma, citiva jucatori de la FC Drobeta Turnu Severin au denuntat o tentativa de trucare a rezultatului meciului disputat pe teren propriu, cu Chimica Tirnaveni, orchestrata de conducerea clubului. Jucatorii au fost suspendati de catre club, echipa severineana a intrat in teren cu juniorii si a pierdut cu 0-2, adversara din Tirnaveni fiind ca si salvata de la retrogradare in urma acestui rezultat. Declaratiile incriminatorii ale jucatorilor au ajuns pe masa Comisiei Campionatului National, care comisie, cu unda verde de la Mircea Sandu, ia masuri drastice: retrogradarea in Divizia C a celor doua echipe, suspendarea conducatorilor si amenzi usturatoare. Desi mai existau doua cai de contestare – Comisia de Apel si Comitetul Executiv -, cele doua echipe deja retrogradate nu se mai prezinta la meciurile pe care le aveau de disputat, dar nu din vina lor, ci pentru ca tot comisia cu pricina hotaraste ca acele meciuri sa se omologheze cu scorul de 3-0 pentru adversare. In acelasi timp, adversarele celor din Tirnaveni in cursa pentru evitarea retrogradarii, Poli Timisoara, FC Bihor si ASA Tg. Mures, isi freaca miinile de bucurie. Retrogradarea s-a decis, rezultatele nu prea mai conteaza, se asteapta cu incredere viitorul sezon. Comisia de Apel respinge memoriile partilor incriminate si totul merge normal, cum s-a stabilit in tren. Sa nu fi prevazut inteligentul presedinte federal ca lucrurile pot lua o alta turnura la Comitetul Executiv? E greu de crezut, numai ca Mircea Sandu, care candideaza pentru un loc in Comitetul Executiv UEFA, era prea preocupat de propria imagine, care incepuse sa se terfeleasca in urma dezvaluirilor privind murdaria campionatului intern, dezvaluiri ce incepusera sa razbata si in exterior. O masura radicala, niste tapi ispasitori pe care sa-i arate cu degetul erau exact ceea ce trebuia ambitiosului nas federal. Desi, in mod normal, trebuia asteptat ca intrecerea in serie sa curga pina la capat si apoi sa se ia masurile de rigoare, Mircea Sandu nu putea sa astepte. Parea ca nimeni si nimic nu va putea schimba hotarirea CCN, ratificata de Comisia de Apel. Si, cu toate acestea, lucrurile s-au schimbat esential, in mod spectaculos. Cum a fost posibil?
Mai intii, s-a intimplat ca, in conformitate cu optica straveche a suporterului roman in privinta meciurilor strategice ("toate blaturile sint ordinare, cu exceptia alor noastre"), tot oprobriul severinenilor s-a indreptat asupra jucatorilor care au denuntat murdara afacere. Cu tot tacimul de rigoare: grafitti amenintatoare pe peretii locuintelor, telefoane la miezul noptii etc. Apoi, cazul Drobeta – Chimica a intrat in faza cercetarii penale, acolo unde consecintele sint infinit mai dezastruoase decit suspendarile si retrogradarile fotbalistice. Pe nesimtite, opt dintre cei 17 jucatori care au dat cu pix-ul au intors-o ca la Ploiesti, punind FRF intr-o situatie de tot comicul. Dintre toate masurile luate de Comitetul Executiv joi seara, singura care are o tira de logica este suspendarea celor opt care au sustinut, cu mici sanse de a fi crezuti, ca au declarat ceea ce au declarat sub presiunea celorlalti. Numai ca suspendarea pe 24 de etape este prea blinda, fiindca singurul lucru clar ca lumina zilei este ca ei, acum trei saptamini sau acum, au dat declaratii mincinoase. Pentru care trebuie sa plateasca!
In aceste conditii, Federatia a facut un rusinos pas inapoi: Drobeta si Chimica nu mai retrogradeaza, meciul direct se omologheaza cu 0-3 in defavoarea amindurura, severinenii mai primesc o penalizare de sase puncte, iar meciurile restante sint reprogramate. Cele trei echipe care mai deunazi se bucurau au intrat in panica. Ele au jucat linistite ultimele trei etape, cu gindul la final, si acum se vad reintrate in hora retrogradarii. Pentru ca, daca fotbalistii din Tirnaveni nu mai pot evita caderea in Divizia C, Drobeta a ramas. Apoi, o serie de echipe care n-au nici in clin, nici in mineca cu acest caz vor trebui sa joace ultimele doua etape si restantele de rigoare in regim de campanie militara, cele mai dezavantajate fiind Apullum Alba Iulia si Electro Bere Craiova, care s-au trezit ca au de jucat si cu Drobeta si cu Chimica!
Iata, deci, ce se poate intimpla atunci cind se iau hotariri pripite. Admitem faptul ca, datorira noii intorsaturi aparute, executivul federal nu prea avea alta solutie. Numai ca, la fel ca si in justitie, numai hotarirea definitiva este executorie. Nimic nu i-a oprit pe oficialii federali sa lase jocurile sa se dispute pina la decizia finala. Ideal ar fi fost, precum am spus, ca anchetarea acestui caz sa aiba loc dupa incheierea campionatului. Dar Mircea Sandu, preocupat de cosmetizarea propriei imagini in ochii mai-marilor de la UEFA, s-a grabit sa ia masuri radicale. Si n-ar fi exclus ca tocmai imaginea presedintelui federal sa aiba de suferit! (Nicolae GRECU)

Comentarii