Fotbal printre cozonaci

vineri, 22 aprilie 2011, 17:22
3 MIN
 Fotbal printre cozonaci

Pentru prima oara de cind exista fotbal pe plaiurile carpatine se joaca meciuri in Duminica Invierii. "Un sacrilegiu", tuna capii bisericii ortodoxe; "Unde s-a mai vazut asa ceva in lume, sa se joace fotbal in prima zi de Paste", se intreaba Victor Becali, iar varul Gigi de la Steaua a amenintat ca nu-si prezinta echipa la derbiul cu Dinamo, daca LPF isi mentine decizia de a programa jocul duminica. Si Liga lui Mitica a cedat, de dragul eternului derby. In schimb, sase echipe vor lasa balta cozonacii si ouale vopsite si vor juca duminica dupa-amiaza, fiindca – vorba fabulistului – "egalitatea nu-i pentru catei".

Protestele cluburilor de pe la noi sint partial justificate, fiindca romanul nostru este bun crestin, dar si iubitor de sarbautori bine stropite. Nici nu mai trebuie amintite discutiile fierbinti de prin familii ("nici de Paste nu ma scutesti cu fotbalul tau?") si nici de scaderea inevitabila a asistentei pe stadioane si a audientei de la posturile TV care transmit partide din Liga I. Insa impresarul cu acte din familia Becali taie piroane cit stilpii: in duminica sfinta a anului 2011 se joaca fotbal la prim nivel in alte 18 tari crestine: Anglia, Germania, Olanda, Scotia, Danemarca, Spania, Franta, Belgia, Austria, Suedia, Tara Galilor, Cehia, Letonia, Rusia, Bulgaria, Ungaria, Lituania si Ucraina. Exceptiile cele mai importante sint Italia, Portugalia si Polonia, tari in care influenta bisericii catolice este foarte puternica. In plus, in Italia se practica sistemul "pay-per-view", ceea ce conduce la programarea majoritatii meciurilor la aceeasi ora, fiind usor de eliberat ziua de duminica. In alte tari (Elvetia, Norvegia, Republica Moldova), numarul redus de echipe in primele esaloane permite "luxul" unei pauze de sarbatori. La fel ca in cazul altor sporturi de echipa de la noi, in care pauza de Pasti nu complica defel calendarul competitional.

Conditiile climaterice de pe la noi nu permit desfasurarea campionatului de fotbal in mod continuu, inclusiv in perioada de iarna, si, de aceea, s-a ajuns ca, in zilele de primavara, etapele sa se succeada in mod demential. Liga Profesionista de Fotbal n-ar zice nu unei binemeritate pauze de sarbatori, insa lucrul acesta este imposibil din cauza programului supraincarcat, care trebuie sa tina cont, in primul rind, de interesul echipei nationale. Care este solutia? In primul rind, vinovata de aceasta situatie este Federatia Romana de Fotbal, care mentine un sistem cu 18 echipe in prima liga, cu un program aglomerat care conduce la o saturatie logica a interesului pentru jocul cu mingea rotunda. Se preconizeaza, pentru viitor, implementarea unui sistem competitional de tip elvetian, cu 12 echipe in prima liga, play-off si play-out, care ar permite binemeritata pauza de Pasti, dar problemele de deplasare in conditiile penuriei de fonduri ale echipelor din esaloanele inferioare impiedica, din pacate, o astfel de solutie.

Dar nu numai FRF poarta vina pentru astfel de anomalii, ci si insesi cluburile. Incurajata de iarna blinda de acum doi ani, LPF a fost tentata de a muta citeva dintre etapele turului in primavara. Insa, la primele semne de vreme rea in zilele etapelor reprogramate, managerii nostri au inceput miorlaiala aminarii meciurilor, pentru ca "este inuman" sa se joace fotbal pe o astfel de vreme. LPF a gasit solutii, insa s-a lovit de o noua problema, dreptul fotbalistilor de a se bucura de sarbatorile pascale. Cluburile noastre vor si curechiul uns, si slanina in pod. Adica sa joace numai pe vreme insorita, dar sa se respecte si sarbatorile religioase. Si, in ceea ce priveste sfinta indignare a Bisericii, se vede ca aceasta se manifesta doar in cazul fotbalului. Exista in Romania asta milioane de cetateni care lucreaza la capacitate maxima inclusiv in Duminica Invierii si inaltii nostri prelati nu se sinchisesc. De ce ar face exceptie  fotbalistii, platiti mult mai bine ca alti salariati, ramine o intrebare fara raspuns!

Comentarii